hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 對港鐵強烈不滿
開啟左側

對港鐵強烈不滿

樓主| AVW56 發表於 2007-12-25 20:38 | 顯示全部樓層

原帖由 virus 於 2007-12-25 20:17 發表

你都暴露左你自己一個弱點
就係你係偏視/偏聽既

我唔反對東鐵線過境服務減價
之但係社會俾唔俾本地線加價先?

好似班無恥政客甘事事喊減
係人都識喇
問題係好多野都要兩面睇

其實, 前地鐵公司的線路, 條條都係虧損的
只不過係, 地鐵keep住有賣樓入帳
填得返條虧本數, 仍然有錢賺咁解

九鐵亦然, 但問題係, 九鐵近年什少發展物業
本打算發展的物業, 亦因03年經濟低迷而擱置計劃
故此, 九鐵並無其他收入可言, 真係純粹靠車務及商場租賃

而家合併左, 港鐵賣樓的收益, (日出康城咁多期有排賣)
相信已非常足夠補貼前九鐵路段的本地線
咁樣, 過境線絕對有票價下調之空間
virus 發表於 2007-12-25 20:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| AVW56 發表於 2007-12-25 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2007-12-25 20:55 發表

地鐵車務業務近年開始已有微利
即使要蝕錢
好多副業 (車站廣告、商店租金) 亦足夠補貼
而來自物業發展方面既收益
好多時係補貼新鐵路工程之用

無錯, 你所言的是
當初容許鐵路公司發展上蓋物業的原始目的正是如此

但係, 就最近談及的南港鐵線, 沙中線
港鐵講到明: 無補貼就唔興建
難道港鐵無錢興建新支線? 答案當然是否定的
南港島線, 政府決定以一塊價值超於建造成本的土地予港鐵
港鐵唔駛自己拎錢出黎興建, 仲反而有賺

而港鐵從九鐵所購入的地
呢D地賣樓後收益唔駛用黎支付工程成本架(九龍南線條數由九鐵找數), 又係淨賺
加埋地鐵+前九鐵的租務收入, 及股東的集資, 仲有內地業務
港鐵的財政非常穩健, 絕對有空間作長遠減價!
virus 發表於 2007-12-25 21:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2007-12-25 21:56 | 顯示全部樓層
ahbong 發表於 2007-12-26 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-12-25 19:16 發表

而家, 我好多同學, 就係因為香港鐵路貴
所以依然係搭巴士出入
新界東情況我唔多清楚
但係以新界西黎講, 香港鐵路的優勢並不是那麼高
如果佢唔提供學生優惠予九鐵學生
學生會繼續搭完善的新界西巴士出入九龍港島
長大後亦然

閣下要求港鐵提供學生優惠
出發點到底是那一點?

(1) 因為自己是學生,所以希望乘車可以便宜一點
(2) 為港鐵著想,希望港鐵多點乘客

如果是 (2),我覺得閣下不必擔心
因為港鐵是上市公司
自然會以商業角度去考慮各項優惠
沒有明顯商業利益的自然不去做

如果是 (1),那麼這個討論其實沒甚麼意思
係人都知作為乘客
都想免費搭車

不過亦想多提一點
中、小學生要每日跨區上學並不常見
因此只有輕鐵提供學生優惠俾區內的學生
而西鐵現時提供的月票及日票
學生一樣可以買
而以學生票價往九龍塘、紅磡、港島等較多大專生上學的地區
其實比搭巴士平
我覺得西鐵綫的定價對學生來說
已有一定競爭力
 樓主| AVW56 發表於 2007-12-26 07:48 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-12-25 21:56 發表

樓價跌, 港鐵風險好有限
因為, 土地注入地鐵的價值好低

而發展補地價, 士地價差額由發展商全數支付
地鐵則必有分紅, 或商場的租金收入

而9% 回報(没有考慮地產收入), 對30~50年的基建項目是否過多?
在發展風險有限下, 是否過多?

政府出錢起, 保留鐵路業權, 及物業發展權
再租比地鐵, 相信最怡當

同意你的講法

以香港現時的勢頭
暫時睇唔到, 未來香港會有跌市

加上, 如你所講, 地鐵會將標書交比地產商
地鐵就已經可以一開始袋 9% 落袋
再之後的賣樓收益, 大家拆帳
如果落成後樓宇及商場管理交返比港鐵管理
往後的30年又可以再有經常性收入
地鐵的風險, 簡直係超低

你所指, 由政府全資擁有鐵路, 再租予地鐵
呢個我同意, 起碼可以杜絕港鐵成為一間只著重地產發展的畸形現象
不過, 開頭無咁做到, 就算而家政府咁做
港鐵都一定唔會睬政府, "最多唔興建囉" 咁
我諗到好難實行囉
teddybus 發表於 2008-1-1 23:58 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

你唔係話寄投訴信咩? 港鐵公司有無比咩回覆你呀..... ?
JK6080 發表於 2008-1-2 01:21 | 顯示全部樓層
港鐵好似之後講過話前九鐵與前地鐵收費系統不同,東西馬鐵都唔會有學生半價優惠...
如果真係有心改既話,我相信現時前九鐵既收費系統都應該改到掛...
Greensleeves
053h4 發表於 2008-1-2 21:39 | 顯示全部樓層