hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 1:120巴士收藏 (2008年1月20又再加相在第9, 11及12頁) ...
開啟左側

1:120巴士收藏 (2008年1月20又再加相在第9, 11及12頁)

樓主| 板田 發表於 2008-1-12 12:39 | 顯示全部樓層

原帖由 smal 於 2008-1-12 02:53 發表

follow~ 牛兄傑作~

我架綠雞都係牛兄傑作
 樓主| 板田 發表於 2008-1-12 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 smal 於 2008-1-12 03:24 發表

無計啦, 細個年少無知, 成日有 D "朋友仔" 來屋企玩, 搞到個車隊失竊率勁高, 又搬過 2 次屋, 由 87年 100幾部車, 跌到 80幾部, 再跌到落 50 幾部, 93年得返 30幾部車, 再將當時千蒼百孔既 "車隊" 重新 build up 過 ...

你呢架RM我都有, 不過一早己嚴重解體, 尤其係車底已經甩出來..
好彩我D車搬來搬去都沒有損失, 唯一係甩油報廢左好多車
 樓主| 板田 發表於 2008-1-12 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 BN8433 於 2008-1-12 12:35 發表

Thank you for your kind words.   Your collection is way awesome, especially those Victory II's, Matchbox Londoners and Titans, many of which are VERY hard to come bythese days.

The wo ...

謝謝你的欣賞
我稍後再PM你
BN8433 發表於 2008-1-12 13:33 | 顯示全部樓層

回復 61# 的帖子

我仲以為架綠色雞係原版添

因為鐵底寶都有紅有綠
http://lf171.fotopic.net/
BN8433 發表於 2008-1-12 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 smal 於 2008-1-12 02:53 發表

follow~ 牛兄傑作~

原來你都有呢三隻色既雞, 咁o喬
http://lf171.fotopic.net/
 樓主| 板田 發表於 2008-1-12 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 BN8433 於 2008-1-12 13:33 發表
我仲以為架綠色雞係原版添

因為鐵底寶都有紅有綠

唔係...是朋友幫我上色的
Cowcheng 發表於 2008-1-12 18:41 | 顯示全部樓層

我又回下先~
早前翻新左幾架香港鐵底寶~~

黎一張大合照~~

咸豐年代的九記及九鐵M仔~~

樓主| 板田 發表於 2008-1-12 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Cowcheng 於 2008-1-12 18:41 發表
我又回下先~
早前翻新左幾架香港鐵底寶~~

黎一張大合照~~
http://i17.photobuc ...

牛兄又出手喇.....好車
 樓主| 板田 發表於 2008-1-13 00:55 | 顯示全部樓層
見到COW兄POST車上來, 各位唔好比呢個POST沉, 我又POST下相先

我一直想找的上海CODE 3版TITAN

英國CODE 3 DMS...有一架真的是中巴色, 不個個轆唔得

曾經在網上拍賣的MATCHBOX紀念版, 最後61元美金成交

再來我3架新加坡版老翻DMS

大家覺得點呀

血肉長城 發表於 2008-1-13 04:27 | 顯示全部樓層

原帖由 BN8433 於 2008-1-11 13:29 發表
Hope you guys don't mind the poor quality of my pictures...

師兄, 本人實在非常佩服閣下的作品

一般人翻油巴士車仔, 多數只會油個外殼, 唔知係我見識少定咩, 我好似未見過有人會好似閣下咁連個內籠都油埋

呢堆車仔實在非常精采, 尤其係果四架雞車, 實在精采得難以形容, 可以的話請你post多點相上來讓大家再見識一下

當然我也很期待看到其他高手 (例如板田兄) 的收藏