hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 馬英九特別費案, 會點?
開啟左側

馬英九特別費案, 會點?

SunnyJacky9094 發表於 2007-12-28 09:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

距離宣判仲有10分鐘, 大家估下結果丫不如......

我估佢無事, 其實成件我認為都係綠營搞出黎ga lor.......
快快估!!!!
700萬人裏, 我選擇了你。
238X 發表於 2007-12-28 11:15 | 顯示全部樓層
二審宣判無罪:
http://hk.news.yahoo.com/071228/12/2m0zi.html

不過距大選尚有三個月,仍存在變數。
尤其是今日《明報》頭條指有台灣軍官聲稱台方導彈可攻擊香港、上海,
陳水扁可能更有恃無恐。
JX9097 發表於 2007-12-28 13:22 | 顯示全部樓層
照表面睇
似係俾人造文章多d
M 發表於 2007-12-29 15:22 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-12-28 11:15 發表
二審宣判無罪:
http://hk.news.yahoo.com/071228/12/2m0zi.html

不過距大選尚有三個月,仍存在變數。
尤其是今日《明報》頭條指有台灣軍官聲稱台方導彈可攻擊香港、上海,
陳水扁可能更有恃無恐。 ...

無所謂,反正美國、俄羅斯等大國係「台獨」恐怖主義問題上永遠站在我方
佢地想睇坦克橫行忠孝東路或者「華航」747撞擊台北101既話咪放粒導彈黎囉。
身為中國人,一定要打好兩岸統一呢場聖戰。

評分

參與人數 1iPower -10 aPower -5 收起 理由
cky -10 -5 再次宣揚血腥暴力, 意識不良

查看全部評分

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
238X 發表於 2007-12-29 20:44 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 29/12/2007 15:22 發表

佢地想睇坦克橫行忠孝東路或者「華航」747撞擊台北101既話咪放粒導彈黎囉。

咁好戰,如果到時香港被台灣導彈打到滿目瘡痍,
我諗就真係多得你呢種人唔少。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2007-12-30 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-12-29 15:22 發表

無所謂,反正美國、俄羅斯等大國係「台獨」恐怖主義問題上永遠站在我方
身為中國人,一定要打好兩岸統一呢場聖戰。 ...

其實我覺得兩岸係唔應該統一ga lor.....由頭到尾, 59年來, 中共都冇實際有1分鐘統治過台灣....
攞個example, 當而家國共內戰, 共軍未打到南京, 咁南京係咪都係民國地方先, 好la打到黎, 我走去重慶, 咁佢又未佔據到, 咁重慶係咪都係民國地方先。最後我走去台灣, 佢唔打過黎係佢嘅事, 中共根本冇理據去support兩岸統一呢個話題, 我認為由始至終都係中共用手段+壓力迫使台灣"降服"罷了.....
至於你話"佢地想睇坦克橫行忠孝東路或者「華航」747撞擊台北101既話咪放粒導彈黎囉。"係冇可能ge, 第一, 坦克根本冇乜可能過到海, 仲要登陸埋, 俾佢登陸到, 都冇可能捱到忠孝東路呢D咁中心嘅地方, 「華航」747撞擊台北101更加冇可能, 華航無論飛去邊個機場都冇機會去到台北101, 而且台北有飛機限制, 恐怖份子喺撞埋去之前已經比國軍打左落黎.....
所以發言之前, 用下common sense先....

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
cky + 5 兩岸分治是事實, 唔夠人講扣人aPower 真小 ...
M -5 支持分裂祖國行為

查看全部評分

238X 發表於 2007-12-30 21:53 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 30/12/2007 12:42 發表

其實我覺得兩岸係唔應該統一ga lor.....由頭到尾, 59年來, 中共都冇實際有1分鐘統治過台灣....
攞個example, 當而家國共內戰, 共軍未打到南京, 咁南京係咪都係民國地方先, 好la打到黎, 我走去重慶, 咁佢又未佔據到, ...

其實理據呢樣嘢好難講得明...

我聽過一種講法係:如果將中國當做一個大風水格局,
台灣如果真係獨立到,對成個中國國勢都好大影響。

諗真一下:台灣一走,成個中國東南就暴露出太平洋,
至少對國防就好不利,一個唔該佢俾美國整軍事基地真係喊都無謂。

【你或者會問...】

「唔係人權大過主權咩?」
係,但調返轉頭,如果連主權都保護唔到,
幾多人權民主都無用,因為成個國家嘅人都只會被啲超級大國魚肉。

「台灣獨立咗都可以同大陸友好?」
非我族類其心必異,守在四夷行唔通架。

「咁俄羅斯霸咗嗰啲地呢?」
嗰啲走咗百幾年,唔係一時三刻攞得番,
而且嗰啲地方戰略價值無台灣咁大 (至少仲有東北做緩衝)
香港咁細都要搞咁耐先攞得番,而家都仲大把人唔服。
大陸仲未搞到非承認台灣獨立不可,點都要撐。

「咁個國家俾到人信心啲地方又點會走?」
呢句我贊成,一係咁喇,搞革命或者叫外國打殘中國囉。
但世界各國都係利字當頭,有幾多會支持呢啲做法?
 樓主| SunnyJacky9094 發表於 2007-12-31 09:57 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

但係你諗下....

台灣人寧願獨立定係好似而家咁先, 一個地方比自己話事定係睇下做阿頭好? 中共嗰幾個人仔, 夠唔夠兩千三百萬人玩? 只怕會適得其反, 變相真係整粒彈你嘆....咁先係喊都無謂。

「唔係人權大過主權咩?」
"如果連主權都保護唔到,
幾多人權民主都無用,因為成個國家嘅人都只會被啲超級大國魚肉。"
呢句說話除左可以用黎形容大陸, 放落台灣咪一樣得, 凡事都可以兩面睇...

「台灣獨立咗都可以同大陸友好?」
台灣獨立得黎, 仲駛乜痴埋大陸嗰度丫, 美國話就話support一個中國, 當佢獨立到, 你估佢仲會唔會咁講?

「至少對國防就好不利」
首都喺北部, 對國防係冇乜問題, 諗下如果而家真係打黎, 台灣會出手咩? 有咪又係等於冇....
238X 發表於 2007-12-31 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 31/12/2007 09:57 發表

呢句說話除左可以用黎形容大陸, 放落台灣咪一樣得, 凡事都可以兩面睇...

咁至少你已經承認這一點對大陸適用,
那台灣問題就不只是全台 2300 人口的選擇所左右的。

原帖由 SunnyJacky9094 於 31/12/2007 09:57 發表

首都喺北部, 對國防係冇乜問題, 諗下如果而家真係打黎, 台灣會出手咩?
有咪又係等於冇....

一個現代國家決非只有首都才是最重要。
況且以現代軍事技術,失去台灣已足夠令北京處在威脅之中,
更遑論接近台灣的重要城市如上海、香港了。

樓主| SunnyJacky9094 發表於 2008-1-1 12:34 | 顯示全部樓層

1. 台灣問題影響最大嘅都係台灣人, 台灣人一日搞唔掂, 一日都係僵持緊....中共打到黎, 你估台灣仲可唔可以好似而家咁? 只怕台灣民主紀念館變做"中共侵占紀念館", 國父紀念館變做"統一紀念館", 比中共伸隻腳埋黎, 台灣陸沉都似.....

2. 你都唔係幾明...我話即使而家北京比人打, 台灣會出手救佢咩....國防根本唔會係問題, 乜台灣獨立左會沉左咩....