hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解要強調西鐵線同東鐵線?
開啟左側

點解要強調西鐵線同東鐵線?

a9270 發表於 2007-12-28 15:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

去前屯門西鐵站,站前會有塊牌寫住「西鐵線屯門站」
但去前荃灣地鐵站就唔會有塊牌寫住「荃灣線荃灣站」
為何不索性係車站門口取消哂d「線」字既牌,就咁寫「屯門港鐵站」不是更似同一間公司嗎?
AVW56 發表於 2007-12-28 16:03 | 顯示全部樓層
這就是常說大家是 "一個團隊, 一家人" 的港鐵的處事作風

其實, 港鐵對前九鐵線路的不公平對待情況, 被發現的數量愈來愈多

這是繼優惠被削後的另一巨獻!

評分

參與人數 1aPower -3 收起 理由
edhong -3 又抽水, sigh ~

查看全部評分

68A 發表於 2007-12-28 16:06 | 顯示全部樓層
acctlkk 發表於 2007-12-28 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2007-12-28 16:03 發表
這就是常說大家是 "一個團隊, 一家人" 的港鐵的處事作風

其實, 港鐵對前九鐵線路的不公平對待情況, 被發現的數量愈來愈多

這是繼優惠被削後的另一巨獻! ...

這些 "不公平" 有什麼影響性呢? 寫多幾隻字會令人覺得前九鐵線差o的抑或係點?

前九鐵路線牽涉名字變更, 前地鐵路線就無, 咁前九鐵o既寫多幾隻字清楚o的
又有咩問題?
AVW56 發表於 2007-12-28 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 acctlkk 於 2007-12-28 16:19 發表

這些 "不公平" 有什麼影響性呢? 寫多幾隻字會令人覺得前九鐵線差o的抑或係點?

前九鐵路線車站牽涉名字變更, 前地鐵就無, 咁前九鐵o既寫多幾隻字清楚o的
又有咩問題? ...

咁點解唔直接寫 "屯門站" "元朗站" ?
反正而家都無分九鐵地鐵架喇

咁樣寫又簡潔, 又可以同其他港鐵站睇齊
對市民對遊客都係好事, 無端端整咩 西鐵線 XX站
呢D咪就係畫蛇添足囉
acctlkk 發表於 2007-12-28 16:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-12-28 16:21 發表

咁點解唔直接寫 "屯門站" "元朗站" ?
反正而家都無分九鐵地鐵架喇

咁樣寫又簡潔, 又可以同其他港鐵站睇齊
對市民對遊客都係好事, 無端端整咩 西鐵線 XX站
呢D咪就係畫蛇添足囉 ...

元朗站等加 "西鐵線" 可用來區分 "輕鐵元朗站" 等
(二者位置接近但仍是有分別的, 我若想坐輕鐵的話
絕對唔想走o左上去西鐵站), 我覺得呢個係顯示 "西鐵線"
o既主要原因。(那麼沒同名輕鐵站的西鐵線站有否
注明 "西鐵線 XX 站" ?)

另因為西鐵改名為西鐵線, 特別注明也可宣傳和提醒乘客
改名安排, 令 "西鐵線" 一名更快深入民心, 而多了三隻
字又不會做成什麼不便, 又不會令人覺得什麼 "不公平"。

所以我就唔覺得係 "畫蛇添足"。
AVW56 發表於 2007-12-28 17:14 | 顯示全部樓層

原帖由 acctlkk 於 2007-12-28 16:56 發表

元朗站等加 "西鐵線" 可用來區分 "輕鐵元朗站" 等
(二者位置接近但仍是有分別的, 我若想坐輕鐵的話
絕對唔想走o左上去西鐵站), 我覺得呢個係顯示 "西鐵線"
o既主要原因。(那麼沒同名輕鐵站的西鐵線站有否
注明 "西鐵線 XX 站" ?)

......"西鐵線朗屏站", 唔關輕唔輕鐵事囉......

原帖由 acctlkk 於 2007-12-28 16:56 發表

另因為西鐵改名為西鐵線, 特別注明也可宣傳和提醒乘客
改名安排, 令 "西鐵線" 一名更快深入民心, 而多了三隻
字又不會做成什麼不便, 又不會令人覺得什麼 "不公平"。

所以我就唔覺得係 "畫蛇添足"。

未合併之前, 都係咁直接叫屯門站架喇
而家無端端加個 "西鐵線" 落去......
佢點加都無用, 因為西鐵線呢個名本身就有問題
又鐵, 又線, 鐵咪等如線, 又rail又line, 意思完全重疊囉
又唔順口wo, 好多街坊都反映, 話唔明做咩要加多個線字囉

再加上, 居民早已叫慣晒西鐵西鐵, 而家亦都係叫西鐵
如果港鐵改名的目的真係如你所說般
我諗港鐵廣該唔能夠成功
"西鐵線" 相信都好難深入民心囉
K仔 發表於 2007-12-28 17:24 | 顯示全部樓層
問題:「西鐵綫屯門站」的名字貼了在哪裡?
AVW56 發表於 2007-12-28 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2007-12-28 17:24 發表

我所見到的是港鐵自家巴士站牌
 樓主| a9270 發表於 2007-12-28 17:34 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2007-12-28 17:24 發表

輕鐵站方向出口落左自動扶手電梯會見到