hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 有無覺得新界 26 綠小貴得太過份?
開啟左側

有無覺得新界 26 綠小貴得太過份?

kitarolo 發表於 2007-12-29 22:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新界 26 綠小收費 $12
九巴 274p 只係 $6.9
九巴 271 出市區,行埋隧道只係 $9.1

同樣情況下,新界 44 綠小收 $13,九巴
261 也要 $12,而且里數甚長,故亦屬合理.

究竟為何新界 26 綠小收費 $12 仍會被批?
是否應該強迫減至 $9 ~ $10,或者要九巴開一
條線將其打擊? 可能我不太熟港九小巴線,似乎
此線的收費最為不合理?
ccicoltd 發表於 2007-12-29 23:11 | 顯示全部樓層
在大埔市區下車的確較貴,但此線總站在教育學院,
把你列舉的車資加上 275 系的 $4.3,再比較會較公平。

P.S. 港鐵 + 275 $9.9
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
china 發表於 2007-12-31 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2007-12-29 23:11 發表
在大埔市區下車的確較貴,但此線總站在教育學院,
把你列舉的車資加上 275 系的 $4.3,再比較會較公平。

P.S. 港鐵 + 275 $9.9

所以我經常覺得應該有一個馬鞍山---大埔富善的雙向分段,
因為大埔市中心客無理由要俾大埔郊區客價錢。
ktbt 發表於 2007-12-31 17:53 | 顯示全部樓層

你又稔下,唔收12蚊又點可以全日維持5分鐘一班?
的確我都覺得好貴,但係佢真係快過火車+275好多,尤其係入教院方向。
gn3509 發表於 2007-12-31 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ktbt 於 2007-12-31 17:53 發表
你又稔下,唔收12蚊又點可以全日維持5分鐘一班?
的確我都覺得好貴,但係佢真係快過火車+275好多,尤其係入教院方向。

有咩關係?
編定班次係5分鐘一班佢就要開5分鐘一班,同收幾多錢無關
如果佢收得平而認為唔應該開咁密,大可以唔做,交番條線出黎

今期流行:690是原罪
alexero 發表於 2007-12-31 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2007-12-31 18:12 發表

有咩關係?
編定班次係5分鐘一班佢就要開5分鐘一班,同收幾多錢無關
如果佢收得平而認為唔應該開咁密,大可以唔做,交番條線出黎

我諗佢既意思係
26號的需求大到可以開5分鐘一班...

我諗運輸署要求的班次應該無咁密掛
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
skyt 發表於 2008-1-1 10:33 | 顯示全部樓層

如果我無記錯,招標時收費上限是十三元,小巴公司
已經無收盡了。而自從開了此線後,亦搶了不少新界
的士的生意。對於該批乘客而言,十二元亦是一個吸
引的價錢。
gn3509 發表於 2008-1-1 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 alexero 於 2007-12-31 22:00 發表

我諗佢既意思係
26號的需求大到可以開5分鐘一班...

我諗運輸署要求的班次應該無咁密掛

需求同佢收成$12無關吧...
除非佢想講收$12先可以令佢開5分鐘一班,如果平啲就唔只開咁疏

今期流行:690是原罪
teddybus 發表於 2008-1-2 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2008-1-1 21:48 發表

需求同佢收成$12無關吧...
除非佢想講收$12先可以令佢開5分鐘一班,如果平啲就唔只開咁疏

當然有,
econ 都教過 如果demand 上升係會推高個價....
that's why 架小巴可以收到咁貴都無問題....

不過我成日覺得唔會有太多人由馬鞍山去大埔, 除左rush-hr 外....