hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 馮檢基擬參選人大
返回列表 發新帖
開啟左側

馮檢基擬參選人大

a396 發表於 2008-1-8 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ericso 於 2008-1-7 21:30 發表

你有無攪錯呀?人地問呢個是誰的立場,你走去以「自己的立場」作理由去扣人分?

佢果個所謂 '自己o既立場' 根本唔可以
作準, 當然, 任何人有表達自己意見o既
權利, 但係要記住 :

自己o既立場 =/= 國家o既立場

如果佢真係將 '自己o既立場' 同 '國家
o既立場' 劃上等號, 咁係一件好危險o既
事. 除非佢真係名正言順係國家o既 '渣'
fit 人咁就冇得講.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2008-1-8 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2008-1-7 21:55 發表

請問班親建制派點樣口是心非,願聞其詳

睇o下所謂o既 '愛國商人' 點樣陰乾我地
低下階層就知啦! 大家聽o下, 前排o的
豬肉牛肉貴到o丫... 原來係五x行唔知
係咪專登抽起o的豬呀, 牛呀, 攪到香港
o的街市豬肉牛肉個價貴o左. 就算有廣
x行加入競爭, 好難跌番個價咯!

就算唔係咩所謂o既 '愛國商人', 大家
o岩o岩睇新聞話兩間電力公司減回報協
議, 話佢地o既利潤會減到百分之九,
但係我覺得唔夠囉, 尤其係港燈, 加得
密又係佢, 收得貴又係佢, 唉...

唔講政治, 齋講依家o既民生, 果班商
人(尤其姓李果個)真係唔係咁對香港好
囉!

獨派交通迷同政治學人
 樓主| M 發表於 2008-1-8 06:29 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2008-1-8 00:55 發表

睇o下所謂o既 '愛國商人' 點樣陰乾我地
低下階層就知啦! 大家聽o下, 前排o的
豬肉牛肉貴到o丫... 原來係五x行唔知
係咪專登抽起o的豬呀, 牛呀, 攪到香港
o的街市豬肉牛肉個價貴o左. 就算有廣
x行加入競爭, 好難跌番 ...

原來經營中電果位係愛國商人架?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
307 發表於 2008-1-8 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2008-1-8 06:29 發表
原來經營中電果位係愛國商人架?

唔愛國應該返唔到大陸投資呀嘛?
只罵不建議=不負責任
a396 發表於 2008-1-8 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2008-1-8 11:28 發表

唔愛國應該返唔到大陸投資呀嘛?

照計 CLP 有份上去投資o卦?

不過 CLP 仲有 Towngas 都算好囉.
港燈? 唉...
獨派交通迷同政治學人
238X 發表於 2008-1-8 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 7/1/2008 21:55 發表

超過半數香港市民希望 2012 有普選,
係我地偉大既曾特首份報告入面講。
人大常委會見到咁樣都唔肯俾,係十分野蠻既。

班港區人大一味做中央傳聲筒,唔肯跟住盤數力爭,
就算唔係賣國,都肯定係賣港先。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2008-1-8 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2008-1-7 21:55 發表

只舉一個例子
民建聯由 "話" 支持 08 普選, 寫入黨綱, 之後改口話 2012, 然後又話 2017 後, 宜家連黨綱都唔敢落

咁明顯都話唔係的話, 除非呢派當政者無口無心啦

評分

參與人數 3aPower +5 收起 理由
tsoikc + 2 我很贊同
M -2 荒謬
ATE24 + 5 我很贊同

查看全部評分

238X 發表於 2008-1-8 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 8/1/2008 22:31 發表

咁明顯都話唔係的話, 除非呢派當政者無口無心啦...

係話「唔係」既人無口無心而已,
唔排除做果 D 人為政治利益,連埋沒良心咁自虐既事都做
(不過兩種人都唔應該係地球生存則是事實)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知