hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [舊相] 81 & 89
開啟左側

[1990s] [舊相] 81 & 89

bbahwing 發表於 2008-1-9 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2008-1-9 00:11 發表

但印象中好似仲有一架雞有CW9935款廣告
對嗎?

無錯,嗰架係CW9973(G492,同9935個牌好似),呢部係荔廠車,當時掛72
血肉長城 發表於 2008-1-9 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2008-1-9 00:08 發表
當年89客量同而家差唔多
搭親呢D車都一定頂晒閘
最記得搭過金城黑金剛 要企埋車頭
而家用3AV 去到沙中一帶都可以打得爆部車 真係十年如一日 ...

冇計, 89客量太高, 以前細個逢星期日都會搭89入沙田, 0係牛頭角下村果個站已經坐滿咁滯, Jubilant的話有機會已經要企人, 好多時都頂住閘入獅隧 (兩軸或者三軸車都係) , 依家情況可能都仲係差唔多

我最記得當年89的Jubilant掛牌有CF7754, CF7770, CF7790 (N70, N71, N72)
上水站長 發表於 2008-1-9 05:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 9/1/2008 00:12 發表

印象中96-97年換左DN蘭(好似有部坦克?, 唔記得DW104係咪81 3軸熱狗始祖添....), 後尾再多幾部水塘蘭(有部係萬利錢廣告), AL同雞的天淵組合時代應該起果時告終 ...

我果陣住係瀝源,我好記得DW104係第一架三軸車掛81號~

仲有~87號線果陣都有雞車掛過~不過好似係M仔先過雞車掛87既~

因為我果陣太細過~唔記得D車牌啦~

87同89都好似係珍寶行過添~
九巴上水車廠車務通告為準
petcity 發表於 2008-1-9 07:32 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2008-1-9 00:12 發表

印象中96-97年換左DN蘭(好似有部坦克?, 唔記得DW104係咪81 3軸熱狗始祖添....), 後尾再多幾部水塘蘭(有部係萬利錢廣告), AL同雞的天淵組合時代應該起果時告終 ...

萬利錢個架係DM1355,個牌箱又係怪怪地,加埋個原裝車咀
仲記得個廣告主角係黃秋生,仲有一架DV牌利蘭同DY8923都
先後掛81,呢兩架車DV牌本身掛89,之後同DY8923對調

個架坦克應該係EH2765
簽名被屏蔽
 樓主| alan680x 發表於 2008-1-9 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2008-1-9 00:11 發表

但印象中好似仲有一架雞有CW9935款廣告
對嗎?

G487 & G492
 樓主| alan680x 發表於 2008-1-9 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 上水站長 於 2008-1-9 05:31 發表

我果陣住係瀝源,我好記得DW104係第一架三軸車掛81號~

仲有~87號線果陣都有雞車掛過~不過好似係M仔先過雞車掛87既~

因為我果陣太細過~唔記得D車牌啦~

87同89都好似係珍寶行過添~ ...

Let me scan DW104 (S3BL235)these few days.
should be the 1st on 81 (except AD/AL) ...around 1995 with red cigarette advertisment.

87, seems Fleetline (D) -> M -> G -> N
bbahwing 發表於 2008-1-9 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2008-1-9 07:32 發表

萬利錢個架係DM1355,個牌箱又係怪怪地,加埋個原裝車咀
仲記得個廣告主角係黃秋生,仲有一架DV牌利蘭同DY8923都
先後掛81,呢兩架車DV牌本身掛89,之後同DY8923對調

個架坦克應該係EH2765 ...

當96年大埔74X及75X全冷時有一批熱狗係由大埔調左去沙廠,包括板友提過嘅EH2765及DY8923,另外仲有DY9291(當時掛81),DT1613及DT3229(上掛81C)及DY9259(上掛85C)。
另外架1355個牌箱好怪係因為之前部車喺九廠時大炒過,整好後就調左入沙廠

Wright---AVW16 發表於 2008-1-9 10:08 | 顯示全部樓層
咁81幾時開始全線三軸車?但估唔到89係95年係用D咁細既車!
FBI2 發表於 2008-1-9 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2008-1-9 10:08 發表
咁81幾時開始全線三軸車?但估唔到89係95年係用D咁細既車!

以前81全雞,89就用鴨同DM,初頭以為佢地冇乜客,點知我走去搭,次次都爆.
不過,我諗而家81,89既客量比以前仲多,至少連12米都打爆,而且班次密過以前少少.

當年沙中出市區乜線都爆俾你睇,最經典係48,雖然班次疏(成十幾分鐘先一架車),但係
開12米,而且假日例爆,由沙中企到出葵芳,都咪話唔難頂...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HR9710+KU1391 發表於 2008-1-9 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2008-1-9 00:12 發表

81好多廣吿車
dw104係CK3276退役後上左禁毒廣吿(敎導子女,遠離毒品)
有部吉蘭上左舉報黑社會

原帖由 Wright---AVW16 於 2008-1-9 10:08 發表

以前大埔道未擴闊,所以要用細車,90年代初,大埔道擴闊完成,
後來加冷,81才開始大量用3軸車
雞車大量退役,81才全用11米車

89,我細個都會問,點解用統治者同鴨為主,冇3軸車