hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 法院撤消梁國雄等人非法廣播罪
開啟左側

法院撤消梁國雄等人非法廣播罪

a396 發表於 2008-1-8 17:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東區裁判法院裁定梁國雄等六個人非法
廣播罪. 對於呢個裁決, 我認為政府o既
做法係明顯扼殺o左大眾o既言論自由. 另
外, 我支持改革廣管局成員o既委任制, 現
時廣管局o既成員全部由特首委任, 咁o既
話, 特首就可以完全唔受限制咁控制住廣
管局, 我覺得好驚o架!

我建議改革廣管局成員委任制o既同時, 同
時修改廣播條例, 容許開放更多o既大氣電
波畀民間電台開台. 其實政府唔係開唔到
更多電台頻道, 而係佢唔肯開.
獨派交通迷同政治學人
M 發表於 2008-1-8 17:37 | 顯示全部樓層
開唔開到都要睇技術可唔可行,香港多山,可唔可以容納多幾個頻道係問題

唔知家陣數碼廣播係咪失敗告終呢?

評分

參與人數 1iPower -1 收起 理由
edhong -1 pls. read today newspaper before discuss

查看全部評分

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| a396 發表於 2008-1-8 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2008-1-8 17:37 發表

開唔開到都要睇技術可唔可行,香港多山,
可唔可以容納多幾個頻道係問題

Nothing is impossible! 就算非常困難都好,
都要解決o架! 不過我覺得困難唔係山勢
崎嶇, 而係因為政府唔肯開放更多頻道
畀人出聲.
獨派交通迷同政治學人
 樓主| a396 發表於 2008-1-8 18:49 | 顯示全部樓層

最新消息 : 法院暫緩對佢地撤消控
罪o既裁決. 我感到遺憾.
獨派交通迷同政治學人
238X 發表於 2008-1-8 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 8/1/2008 18:49 發表
最新消息: 法院暫緩對佢地撤消控罪o既裁決. 我感到遺憾.

雖然可能真係好易證明政府錯哂,但程序上係可以咁做,
而且份判詞雖然法律效力不足以廢除廣播條例,
但我睇到新聞報導見份判詞咁講,如果判決最後定讞,
唔重新立法實被人鬧到隻狗咁。我係政府都要暫緩裁決頂住先啦。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
M 發表於 2008-1-10 17:24 | 顯示全部樓層
最新消息:高院已經頒令禁止民間電台進行非法廣播至下星期五

我相信勝利必定站在正義一方

評分

參與人數 3iPower -5 aPower -12 收起 理由
ATE24 -5 -5 請注重言詞及切勿未審先判
238X -2 如果正邪由讀者自行理解,佢篇嘢係無問題。 ...
307 -5 正義係唔會同你一齊的...

查看全部評分

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| a396 發表於 2008-1-10 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2008-1-10 17:24 發表

最新消息:高院已經頒令禁止民間電台進行非法廣播至下星期五

我相信勝利必定站在正義一方

你指o既正義o係邊方面先?

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
238X -1 問來都無謂

查看全部評分

獨派交通迷同政治學人
cky 發表於 2008-1-10 18:13 | 顯示全部樓層
剛才阿牛在 "自由風" 中談及今晚在旺角行人專用區的活動將如常
但會否進行大氣廣播抑或是採用街頭論壇形式則顯得仍很含糊
n281 發表於 2008-1-10 18:46 | 顯示全部樓層
全世界的文明或非文明國家都會管制公眾使用大氣電波
目的是防止有人意圖利用「大氣電波」進行政變或叛亂

所以,有牌的廣播機構必須在播放設施加上防範設備
例如,香港的有牌廣播機構必須在直播室上鎖
防止有人意圖佔據「大氣電波」

如果政府給 民X電台 是合法
即同意有人意圖佔據「大氣電波」
後患無窮
政府並不是壓制言論自由

個人意見:泛民越玩越癲
     文明社會無須完全民主,適量民主已相當足夠

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
a396 -2 樓上果位, 你可唔可以唔再出呢句呢? ...
M + 2 根本反對派就在顛覆神聖特區政府 ...

查看全部評分

tonytsang_hk 發表於 2008-1-10 18:58 | 顯示全部樓層

回M君:
這件事不應以正義與否去看待,反而法律、社會、統治者的角力才是重點
只有勝方、負方,道德問題不是重點

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
cky + 1 同意, 且先看上訴的判決如何
238X + 1 講得好,不過班泛民站友唔該自己都鑑住! ...

查看全部評分