hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 馬鞍山線抬頭 煩請盡快加班
開啟左側

馬鞍山線抬頭 煩請盡快加班

Mahoumatic 發表於 2008-1-12 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-12 11:27 發表
該板友說那是2年前的情況,
我禮拜二搭,第一卡有10多人未能登車

老實講,以鐵路計,3分鐘一班,一卡先得10多人未能登車,
如果已經係講緊繁忙時間,根本唔算得D咩,又唔係話等得耐,
一卡得10多人,四卡夾埋都無100人,唔好話加班,連成為加車卡既理由都講唔通。

其他交通工具(巴士、小巴、電車)繁忙時間上唔到車,運吉咪又係叫你等下班。
覺得等下班列車要3分鐘係耐既話,馬鞍山還有不少其他交通選擇。
 樓主| fcfhkmelb 發表於 2008-1-12 20:10 | 顯示全部樓層
 樓主| fcfhkmelb 發表於 2008-1-12 20:11 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2008-1-12 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-12 20:10 發表

馬鞍山線係接駁型鐵路,
本身已經先天不足,
轉東鐵迫唔上,轉地鐵又迫唔上,
係咪應該要確保馬鞍山線人人上到車呢?
否則三程車三程都迫唔上,真係揾鬼搭 ...

點可能要任何一種公交"確保"乘客可以上到(第一班)車??
將軍澳線又好好嗎? 有幾多人只係將軍澳出油塘/北角? 又洗唔洗人(如港鐵)包你上到(第一班)車?
車就一路係咁行, 客係自己行(入)黎搭車既, 班客幾點入站, 身為載客者無法控制, 亦無可能咁做. 真係要劃位嗎? 錯過左係咪唔俾人搭?
要上到車唔該早點入站, 我們採用先到先得原則, 不願接受呢個規則者, 或者連自己渣車都未必岩你口味...
推介: http://www.lrticsc.hk
Mahoumatic 發表於 2008-1-12 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-12 20:10 發表
馬鞍山線係接駁型鐵路,
本身已經先天不足,
轉東鐵迫唔上,轉地鐵又迫唔上,
係咪應該要確保馬鞍山線人人上到車呢?
否則三程車三程都迫唔上,真係揾鬼搭 ...

講接駁,輕鐵又係接駁港鐵西鐵線,M巴/K巴又係接駁港鐵,
好一部份既綠小又係接駁港鐵,港鐵荃灣線又接駁港鐵港島線,
咁又係咪要令輕鐵、M巴、K巴、接駁綠小線、港鐵荃灣線每個站既每個乘客都上到車呢?
Eddie 發表於 2008-1-13 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Mahoumatic 於 2008-1-12 12:06 發表

老實講,以鐵路計,3分鐘一班,一卡先得10多人未能登車,
如果已經係講緊繁忙時間,根本唔算得D咩,又唔係話等得耐,
一卡得10多人,四卡夾埋都無100人,唔好話加班,連成為加車卡既理由都講唔通。

其他交通工具(巴士、小巴、電車)繁忙 ...
話雖如此
不過請留意沙田圍之後都仲有個車公廟站
kiwai 發表於 2008-1-13 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2008-1-13 00:43 發表
話雖如此
不過請留意沙田圍之後都仲有個車公廟站

車公廟站一樣有人落車o者
(包括轉e42去東涌的人)
denniscty 發表於 2008-1-13 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-12 11:27 發表

該板友說那是2年前的情況,
我禮拜二搭,第一卡有10多人未能登車
十幾人,早上繁忙時間的東涌線,一隻車門的其中一行都不只此數。當然,你說我們不應該鬥差,也是說得過去的。關鍵只是你覺得乘客方便舒適度應該去到甚麼程度。
 樓主| fcfhkmelb 發表於 2008-1-13 20:47 | 顯示全部樓層
Mahoumatic 發表於 2008-1-13 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 fcfhkmelb 於 2008-1-13 20:47 發表
一隻車門的其中一行超過10多人未能登車??
東涌線邊個站咁犀利?? 咁咪仲勁過九龍塘或者同金鐘站一樣??

唔係好唔常見既事,事實上響下午繁忙時間,
要響香港站、金鐘站既北行月台搵到三幾隻企左四五十人以上既車門,真係唔係難事。
事實上每日估計有起碼四、五十萬人(唔係人次。估計地鐵客中約40%為過海客,扣除來回,得出此數)用地鐵過海,
以中位數45萬、五個過海站(事實上用香港、金鐘兩個站既人較多)、
繁忙時間為5小時(事實上繁忙時間短得多,不過亦有唔少人響非繁間過海)計,
每3分鐘有起碼900人企響個月台等轉線車,每個車門平均就有22人,
只要港島線黎左一班車之後,未有荃灣線既車接走班客就黎第二班港島線列車埋站放客,
咁即使荃灣線黎架吉車(事實上幾乎不可能)都好,金鐘站荃灣線月台上仍有機會有近500人上唔到車…
東涌線列車班次更疏,月台上企上千人更加常見…
鐵路既其中一個缺點就係彈性無咁高,要加班需要多D客先可以成立,一隻門其中一行有十個人上唔到車,
都未必能夠令「加班」成為一件運作上有效率/合理既事,更何況講緊一隻車門…