hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 韓亞航空OZ369 : 首爾(ICN)--->廣州(CAN) 空中巴士A330- ...
開啟左側

[飛行報告] 韓亞航空OZ369 : 首爾(ICN)--->廣州(CAN) 空中巴士A330-300之旅

volvo_chan 發表於 2008-1-12 12:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人乘坐了韓亞航空的772ER從西雅圖飛往南韓首爾後,
於南韓首爾停留了兩天,之後就再次乘坐韓亞航空飛往廣州。

可能會有人問我,點解唔直接坐OZ去香港?
原因係果個時候OZ大多數都派無PTV果批B747-400 Combi飛香港,
我自己本身唔想坐任何無PTV的飛機,又見而家OZ廣州線早班機改派
全部裝有AVOD的A330-300,加上而家廣州是我第二個家,
所以我今次就一於飛廣州,唔飛香港。

航班資料:

日期:2007年12月16日
航班編號:OZ369
機型:A330-323X
飛機編號:HL7740
出發地:首爾仁川國際機場 (ICN)
目的地:廣州新白雲國際機場 (CAN)
首爾起飛時間:0850
到達廣州時間:1140
全程飛行時間:3小時50分

航程簡介:
我乘坐的OZ369呢班機上座率不高,大約只有70%滿,我隔離位仲係無人坐,
心諗今次飛廣州真係值得,架A330-300有AVOD,一個人又可以佔兩個位。
而呢班機多數是韓國籍乘客多,中國籍同其他外籍乘客就比較少,
當中有兩位中國籍韓亞空姐服務此班航機。

現在去相:

首爾住Millennium Seoul Hilton hotel ,行程從這裡出發

我住呢間房風景真係唔錯

去Check-in啦

雖然都幾多人排隊,不過我都唔洗等好耐

取得OZ369登機牌,坐33A位

仁川國際機場離境大堂,真係好靚

我架機係同CX415同一時間離開

候機大堂,影飛機唔錯

今次呢架編號HL7740的A330-300會載我返中國廣州

HL7740於2005年7月投入服務,機齡只有兩年半

又見到我最愛的新航,B777-300(9V-SYG)

Gate 10閘口登機

又是一位韓籍空姐迎賓

我的33A號座位,隔離位係無人坐

配AVOD的PTV

另一邊就勁多大韓機

準備去跑道起飛,碰見國泰A330-300,飛CX415班機

起飛啦!再見首爾

好快就飛到出海

韓亞航空A330-300機艙

另一角度

接著Part 2

至于你信不信,我反正信了
 樓主| volvo_chan 發表於 2008-1-12 12:17 | 顯示全部樓層
派餐啦

記得好似係雞飯

睇睇韓亞個AVOD

已經飛到去中國大陸

韓亞個AVOD 控制器

洗手間

35,000尺高空

原來我算幾好運,前幾行都坐滿人

飛到去廣州市

降落廣州新白雲機場

國航西南分公司的A330-200(B-6072) ,配了動力好強的RR Trent 772引擎,
方便有時執飛拉薩航線

肯尼亞航空B767-300ER,廣州往非洲的航線真係好多

中國南方航空A319 (B-6202)

落機啦,影多幾張先!

韓亞A330-300配用PW4168引擎,配RR/CF6/PW引擎的A333我都坐過晒lu

再見!HL7740

乘坐後感:
我坐呢程韓亞航空OZ369,仍然提供五星級Aairlines的服務水準,
服務效率仍然非常高,空服員差不多一叫就黎,有求必應。
個AVOD其實都係無咩野睇,好多韓國野,
同埋個控制器反應好慢,娛樂系統方面韓亞真係要繼續努力!

不過我認為韓亞整體質素已經算係一流,特別欣賞OZ的高質素機艙服務

是次韓亞航空OZ369飛行報告到此完畢,多謝收看!

下期預告:韓亞航空回程報告OZ370:廣州(CAN)---> 首爾(ICN)

SmiTHy 發表於 2008-1-12 16:00 | 顯示全部樓層
Nice Report !
唔知韓亞係咪只係A333有AVOD/PTV呢?
 樓主| volvo_chan 發表於 2008-1-19 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 SmiTHy 於 2008-1-12 16:00 發表
Nice Report !
唔知韓亞係咪只係A333有AVOD/PTV呢?

韓亞所有A330-300, 部份B777-200ER(HL7739/42/55/56),
同埋一架B747-400(HL7528)有AVOD。
其他機齡較舊的B777-200ER則只有PTV。