hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 天水圍改名 特首不反對 有無好提議?
開啟左側

天水圍改名 特首不反對 有無好提議?

1005 發表於 2008-1-18 18:49 | 顯示全部樓層

叫福地都唔錯喎
再唔係用地標起名

濕地都得
快樂有時,唯有Timely
df9321 發表於 2008-1-18 19:15 | 顯示全部樓層
不如叫"銀座"算啦 ... 寓意好似東京既銀座咁繁榮 ...
無聊中......
nwfb1601 發表於 2008-1-18 19:32 | 顯示全部樓層
叫天頌、天富或者頌富亦都得,橫掂天頌苑同天富苑已經
「深入民心」......

都唔明點解劉皇發會無聊到諗埋哂咁0既無謂0野出0黎0既
......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
eric278 發表於 2008-1-19 09:26 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-1-18 19:32 發表
叫天頌、天富或者頌富亦都得,橫掂天頌苑同天富苑已經
「深入民心」......

都唔明點解劉皇發會無聊到諗埋哂咁0既無謂0野出0黎0既

他不是第一個提出天水圍改名的人。

第一個提出天水圍應該改名的,竟然是明星周潤發!
Source:
大公報網站
http://www.takungpao.com.hk/news/07/10/21/UL-811838.htm

Yahoo News
http://hk.news.yahoo.com/071020/60/2hv5f.html
還看香港公交
3ASV196 發表於 2008-1-19 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-1-17 22:38 發表
劉皇發議員就話要「為民拯命」,點知特首都唔反對做呢 d 極級擾民的事...
如果相同的提議是由泛民議員提出,又會否獲特首不反對?

原帖由 orange 於 2008-1-17 22:46 發表
所謂同人唔同命,泛民叫改名就破壞社會秩序,親政府講就關愛市民
(乜香港幾時變新加坡,遲o的使唔使set個area專俾泛民去住?!)

有d 奇怪, 其實特首都係講睇民意, 無話讚成去改, 依家政府答天
水圍問題, 都差不多乜都以居民出發先, 好正常, 咁都要拉埋泛
民黎講政治...會唔會真係諗多左?
(仲要講埋呢d咩專區, 真係政府都未諗到...)

其實改名, 好多度都有, 已經提左有將軍澳, 欣澳, 樂富等,
另外仲有秀荿坪等, 不過如果天水圍發展左咁耐先改, 本身
難度同影響度都大大增加.....而且亦好難改口...但如果天
水圍居民真係大部分覺得呢個名唔好...我覺得去考慮改, 都
無乜極大問題...時間可以解決...kcrc 都可以mtr 化...

另外天水圍其中一個問題, 在於好多新移民...呢個本身唔係
天水圍改變而可以解決...

3ASV196.KE7270
AVW56 發表於 2008-1-19 20:36 | 顯示全部樓層
本人是現天水圍居民
本人對改名一事投反對票

呢個社區, 社區設施不足係事實
呢個社區, 有好多新移民家庭係事實
呢個社區, 曾發生家庭慘劇係事實
呢個社區, 對外交通費高昂亦是事實

係咪改名就可以改善晒以上問題?
如果係的話, 我第一個支持
但如果唔係的話
我建議政府多一事不如少一事

有人話, 樂富呀, 調景嶺呀, 都曾改名
佢地都係因諧音不雅, 或中國人傳統迷信下而改名
但係天水圍
而家所面對的係一d實實在在的問題
係咪改完名, d問題就會消失先?

更何況, 天水圍呢個名, 我由頭到尾都唔覺有咩問題wo
天水圍以前係漁塘同農地, 亦係圍村
天水圍呢個名, 黎得非常自然, 亦絕無貶義
而且亦非常好聽
天水圍, 同樣可解作 "天與水的結合, 美好的環境"

睇黎有d版友唔明是次改名的用意
而家某d人就係覺得個圍字唔好聽
咩 "地硬圍" wo......真係得淡笑, 最好笑就係連問題根本都未明就回post講野, 真係......
Seiko 發表於 2008-1-19 21:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-1-19 20:36 發表
更何況, 天水圍呢個名, 我由頭到尾都唔覺有咩問題wo
天水圍以前係漁塘同農地, 亦係圍村
天水圍呢個名, 黎得非常自然, 亦絕無貶義
而且亦非常好聽
天水圍, 同樣可解作 "天與水的結合, 美好的環境"

而家某d人就係覺得個圍字唔好聽

而家建制派興玩"文字獄", 又鍾意指鹿為馬,
乜都可以講到壞,講到差 , 香港無得救.
da54 發表於 2008-1-19 21:32 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-1-19 10:05 發表
其實改名, 好多度都有, 已經提左有將軍澳, 欣澳, 樂富等,
另外仲有秀荿坪等, 不過如果天水圍發展左咁耐先改, 本身
難度同影響度都大大增加.....而且亦好難改口...但如果天
水圍居民真係大部分覺得呢個名唔好...我覺得去考慮改, 都
無乜極大問題...時間可以解決...kcrc 都可以mtr 化...

基本上政府持開放態度,已經令人感到驚訝!
以往政府肯定不會這樣留白,不可以就告訴你不可以。
雖然這樣好像顯得政府尊重民意,但其實這顯示了它缺乏了
一些更基本的決斷能力,不易令人不擔心。

另外 3ASV196 兄亦說了我想說的問題。以往的改名,
多數是在一些未發展的地區;待一個大區發展成熟以後才
改名,恐怕真的是世上少見....
(不過又不能說沒有... 起碼首爾亦是整個城市改名~)
至於你們信不信?反正我信了
df9321 發表於 2008-1-19 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-1-19 21:32 發表

另外 3ASV196 兄亦說了我想 ...
而家天水圍好惡架 , 想有工開呀 ? 大把大企業專請天水圍人 , 又話整個咩特價倉增加就業 ...  

P.S. 馬會話要請二千個天水圍人 , 查實天水圍有冇咁多人有呢個 Quali 呢 ? 有既都已經有野做啦 ...

評分

參與人數 1aPower -5 收起 理由
AVW56 -5 惡意對天水圍居民作出不合理評價! 行為劣! ...

查看全部評分

無聊中......
3ASV196 發表於 2008-1-19 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-1-19 21:32 發表

另外 3ASV196 兄亦說了我想 ...

其實我覺得政府係唔敢一口反對...講真, 如果又有乜事,
真係又多件事...依家政府做野好多矛盾, 聽又死, 唔聽又死
好多時...

改唔改名都唔緊要, 最緊要其他幫助繼續做好...

3ASV196.KE7270