hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 天水圍改名 特首不反對 有無好提議?
開啟左側

天水圍改名 特首不反對 有無好提議?

smal 發表於 2008-1-20 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-1-19 20:36 發表
咩 "地硬圍" wo......真係得淡笑, 最好笑就係連問題根本都未明就回post講野, 真係......

強烈建議有關板友重新 [細心] 思考下我打個幾隻字既真正意思, 有時做人呢, 睇野真係唔好咁表面.

仲未明既就送個字俾你查下字典  -  sarcastic

相嗌唔好口, 野唔講太多啦
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
pakchi70 發表於 2008-1-20 00:26 | 顯示全部樓層
pakchi70 發表於 2008-1-20 00:27 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2008-1-20 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2008-1-18 14:47 發表

Junk 亦可解中式平底帆船,
該處未發展前是一個深水港, 譯作"帆船灣"會更適合.

以地理環境來看,
將軍澳似乎風浪會較大,
不太適合停泊帆船。
smal 發表於 2008-1-20 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2008-1-20 00:26 發表
而家天水圍個名最要改都係個圍字啦
天水呢兩個字我覺得幾好喎

個人申報;  我都好反對改名呢 D 咁擾民既野, 應改既唔改, 旺角西, 奧運, 大角嘴西, 呢 D 真係應該改
天水圍發展左成廿年先黎改, 真係搵野黎搞.  都唔知 D 月薪十萬既社區人士平時響個 OFFICE 度做乜
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
3AD170 發表於 2008-1-20 02:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2008-1-17 23:06 發表
天水圍係「李家天下」
改名做 嘉湖 最好

倒不如叫做「李家城」?
政府一天不改變其發展新市鎮的思維,將來的
新市鎮只會成為天水圍的翻版。
AVW56 發表於 2008-1-20 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 smal 於 2008-1-20 00:05 發表

強烈建議有關板友重新 [細心] 思考下我打個幾隻字既真正意思, 有時做人呢, 睇野真係唔好咁表面.

仲未明既就送個字俾你查下字典  -  sarcastic

相嗌唔好口, 野唔講太多啦 ...

我知sarcastic呢個字咩意思, 唔駛專登整條link出黎比我睇ge......
全香港識英文的人, 唔只你一個
天水圍識英文的居民, 亦唔只我一個

"地硬圍" 呢d咁ugly的名字, 鬼唔知你係到諷刺緊包括小弟在內的天水圍居民咩
但問題係, 倡議改名的某d人而家就係唔鐘意個圍字
你所提議的呢個新名, 照舊有圍字, 根本就未能針對改名原意

你仲有咩好講呢? 真係......
AVW56 發表於 2008-1-20 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD170 於 2008-1-20 02:30 發表

倒不如叫做「李家城」?
政府一天不改變其發展新市鎮的思維,將來的
新市鎮只會成為天水圍的翻版。

我想講呢,

住係嘉湖 (李家 "城" )的居民
佔天水圍整體人口數量唔夠30%
呢個名, 似乎無咩代表性可言

其實, 天水圍本來係咩問題都無架
本來, 居屋, 公屋與私樓的數量係平均的

但問題係, 係老董年代
佢宣佈停售居屋, 結果
逸天苑 (現天逸邨), 俊宏軒 一律當公屋派
部分居屋, 亦變成 天澤邨 及 天恆邨
結果, 先會導致天水圍窮人過多的問題

天水圍本身的發展藍圖是無問題的
只不過因當時的環境變異及有關領導者的昏庸
才會令天水圍淪落成如斯田地
ckckck 發表於 2008-1-20 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-1-20 10:56 發表

我想講呢,

住係嘉湖 (李家 "城" )的居民
佔天水圍整體人口數量唔夠30%
呢個名, 似乎無咩代表性可言

其實, 天水圍本來係咩問題都無架
本來, 居屋, 公屋與私樓的數量係平均的

但問題係, 係老董年代
佢宣佈停售居 ...

改名,試問能解決什麼問題嗎?不說這個名字好聽與否這些主觀因素。
改名,只是門面功夫,改了名就能把天水圍一下子變成半山區,每個人都大富大貴?
改名不能解決什麼問題同時更會引發更多問題,為何政府會接受這個方案?
如果真的有心去改變現況,請建設一些實質的設施及政策去解決問題。

另外附加一點,正如樓上所說,問題主要來自窮人,
住在天盛苑、天祐苑、嘉湖、慧景軒等地方的居民相信只是受到那些「問題居民」制造出來的問題波及。
住在以上地方的人多為小康或是有經濟能力的人,但就因為「問題居民」制造出來的問題而受波及。
電視上做什麼居民問題,把這兒說成一個問題社區等等,很抱歉小弟「見都未見過」
我作為那兒的居民,看著整個區被「問題居民」污染,令區的名聲都變差。
看到如此景像,只能感到無奈。
AVW56 發表於 2008-1-20 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ckckck 於 2008-1-20 11:10 發表

另外附加一點,正如樓上所說,問題主要來自窮人,
住在天盛苑、天祐苑、嘉湖、慧景軒等地方的居民相信只是受到那些「問題居民」制造出來的問題波及。
住在以上地方的人多為小康或是有經濟能力的人,但就因為「問題居民」制造出來的問題而受波及。

電視上做什麼居民問題,把這兒說成一個問題社區等等,很抱歉小弟「見都未見過」
我作為那兒的居民,看著整個區被「問題居民」污染,令區的名聲都變差。
看到如此景像,只能感到無奈。

同意

本人住係南區十幾年
得罪天北板友都要講句, 天北未入伙的時候
天水圍幾時有問題架? 根本就無問題
南區做開荒牛, 直至而家, 一直都無問題
或者咁講, 唯一問題, 就係初期交通唔多方便

唔只你所講個幾個屋苑
就算是公屋, 如天耀邨天瑞邨這些天水圍開荒牛
很多戶主的子女均已長大及投身社會, 有仔女供養
經濟絕對唔成問題!
呢兩個屋邨, 有車階級的居民數量, 比嘉湖私樓還要多