hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 天水圍改名 特首不反對 有無好提議?
開啟左側

天水圍改名 特首不反對 有無好提議?

SSBT 發表於 2008-1-20 13:16 | 顯示全部樓層

天水圍俾水圍住咁唔吉利,
咁不如叫做「金錢圍」啦,
俾金錢圍住喇,仲唔發?
所有天水圍既屋村全部改晒做金錢村啦,
發喇掛今鋪?

根本改名就係一個無聊既行徑,
估唔到連立法會議員既思想都係咁反智…
=0=
238X 發表於 2008-1-20 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 20/1/2008 13:16 發表

估唔到連立法會議員既思想都係咁反智… ...

因為佢個位唔係用你張選票選出來嘛

P.S.
不過發表碌豬論嗰位都係人民嘅選票選出來嘅...
投佢嗰啲人應該被褫奪一屆選舉權

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
exspeed 發表於 2008-1-21 12:15 | 顯示全部樓層
十幾年前屯門又有色魔, 屯門公路又成日塞車個陣,
都有人提出要將屯門改名, 不過最後都不了了之
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
edhong 發表於 2008-1-21 21:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nwfb23 發表於 2008-1-22 15:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-1-20 10:48 發表

我知sarcastic呢個字咩意思, 唔駛專登整條link出黎比我睇ge......
全香港識英文的人, 唔只你一個
天水圍識英文的居民, 亦唔只我一個

"地硬圍" 呢d咁ugly的名字, 鬼唔知你係到諷刺緊包括小弟在內的天水圍居民咩
但 ...

人家有話諷刺緊居民?唔俾人諷刺緊班議員
意釋、意釋,聽者有意先可以得出有關解釋
nwfb23
AVW56 發表於 2008-1-22 16:45 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2008-1-22 15:09 發表

人家有話諷刺緊居民?唔俾人諷刺緊班議員
意釋、意釋,聽者有意先可以得出有關解釋

話明諷刺, 就唔會講出面啦兄台
你識唔識架......

佢諷刺緊邊個, 只要有睇過呢個POST的人,
都會GET到啦, 都唔駛多講啦

開文者開POST, 叫大家提議新名
但係, 睇返上面D名, 全部都係 諷刺, 搞GAG成分居多
連一個實實在在的可接受建議都無!
DIH 發表於 2008-1-22 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-1-22 16:45 發表
開文者開POST, 叫大家提議新名
但係, 睇返上面D名, 全部都係 諷刺, 搞GAG成分居多
連一個實實在在的可接受建議都無!

咪就係因為大部分人心底都認為「唔需要改名,改名無助解決問題」囉~
唔係兩位「發哥」講一講,都冇人會諗到啦~
我阿姨一家三口住「李家城」,對我來講,天水圍係好高檔的地方來架~~~未有天北之前。
那次行后海灣幹線百萬行,第一次見識到何謂「天水圍城」......建華「德政」
leslie 發表於 2008-1-23 20:58 | 顯示全部樓層
天水圍, 有天 有海(水) 就係欠地, 改叫"天水地"啦!

改名, 十級無聊...時間同資源應該用來做實事,改善社區, 改個地名就會發達!? 無病下話...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
superay 發表於 2008-1-23 21:34 | 顯示全部樓層
若果「圍」字不合適的話,個人建議省掉就算了,例如改為「天水」,甚至「天瑞」,看來不錯。

原帖由 df9321 於 2008-1-19 09:47 PM 發表
而家天水圍好惡架 , 想有工開呀 ? 大把大企業專請天水圍人 , 又話整個咩特價倉增加就業 ...  

P.S. 馬會話要請二千個天水圍人 , 查實天水圍有冇咁多人有呢個 Quali 呢 ? 有既都已經有野做啦 ... ...

雖然大致不同意上述所講
但卻覺得不少機構「突然」對天水圍關心起來,又會提供資助等,但除了天水圍外,其它區也有偏遠地區工作的人
即使投注中心在天水圍,為何要一定請二千個天水圍人,其它地區也有願意去天水圍做的人。
df9321 發表於 2008-1-23 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2008-1-23 21:34 發表
若果「圍」字不合適的話,個人建議省掉就算了,例如改為「天水」,甚至「天瑞」,看來不錯。

雖然大致不同意上述所講
但卻覺得不少機構「突然」對天水圍關心起來,又會提供資助等,但除了天水圍外,其它區也有偏遠地區工作的人
...
某大快餐集團仲勁 , 專車接送都算 , 仲要一上車果刻就已經係工作時間 , 其他區既人包括我都係恨唔到架喇 ...
無聊中......