hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 瘋癲之旅 - 元朗佐敦道紅小
開啟左側

瘋癲之旅 - 元朗佐敦道紅小

imary 發表於 2008-1-17 23:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

尋日零晨一點半由富泰搭紅小出旺角
見到架B線  即刻skip左佢

無幾耐對面線又有車返到落客
司機過埋d元朗客去後車就掉頭
我就梗係開心啦   一見就知係朗豪坊直通車
17蚊  司機已經飛緊車
何福堂上多一個男仔   去到屯門官立中學個十字路口位
個司機忍唔住要快d返站頭

結果佢二話不說   熄燈 抆牌  熄車速器
好似成架67x咁衝左落屯公
嘩   結果我搭左二十五分鐘就到左旺角
超crazy
天色已漸沉   落日如霧燈深深深
4056 發表於 2008-1-17 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 imary 於 2008-1-17 23:14 發表

何福堂上多一個男仔   去到 ...

crazy係佢夠膽上屯公,定係超速?

25分鐘真係一般...  我駕車由元朗去旺角都係差唔多~
柏麗之戀
nwfb1601 發表於 2008-1-18 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2008-1-17 23:34 發表

crazy係佢夠膽上屯公,定係超速?

可能係兩樣都有,係屯公超哂速都未定......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ihmcKyo 發表於 2008-1-18 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 imary 於 2008-1-17 23:14 發表

何福堂上多一個男仔   去到 ...

熄燈 抆牌  熄車速器>>
全車熄燈OR熄牌箱燈??
熄車速器>>咩司機有得控制開或者唔開既咩??
ricky 發表於 2008-1-18 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2008-1-18 19:46 發表

可能係兩樣都有,係屯公超哂速都未定......

我聽屯門元朗的朋友說,其實好多紅巴在夜間至通宵行屯門公路出九龍
前荃葵青區居民
 樓主| imary 發表於 2008-1-21 21:48 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

全車熄燈啦   車速器係熄左個聲

廿五分鐘真係普通
不過對於平時一粒鐘ge車程
真係快好多
HE7921 發表於 2008-1-22 20:51 | 顯示全部樓層

樓主你搭果架係咪計轉數既?

(即係計行幾多轉果d)
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| imary 發表於 2008-1-23 16:44 | 顯示全部樓層
其實係咁ge  呢條線ge運行方式應該係排隊
你架車早d返到去站頭就照排(;;朗豪坊站頭only)

所以好多車都寧願放棄o個幾個元朗客
都想快d空車或一兩個客就出返去

仲有   如果計轉數ge話
應該無人肯做   因為呢條線客量超唔穩定
leslie 發表於 2008-1-23 17:35 | 顯示全部樓層
就算合法上屯公的元朗-尖沙咀綠小行車時間都係差不多...都係25分鐘左右由藍地出旺角地鐵站(中間仲停一停荃灣)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
血肉長城 發表於 2008-1-24 07:02 | 顯示全部樓層

嘩... 我早兩個星期由元朗出佐敦, 一時貪得意搭小巴唔搭68X, 點知坐左我個幾鐘 (1840左右開車, 2010先至到快富街, 仲未落到佐敦)

點解日間同深夜的行車時間可以相差咁遠?