hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [轉載] 九巴模擬駕駛訓練系統提升車長應變力 ...
開啟左側

[轉載] 九巴模擬駕駛訓練系統提升車長應變力

葵盛東居民AMN36 發表於 2008-1-24 18:38 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2008-1-24 18:26 發表
>早幾日坐巴士聽到司機之間的對話內容講而家新入職的司機好多都好冇品,
>係又去唔係又去,又唔讓人,以為自己渣緊貨車…

一dd
今日收工坐619個司機係新人
手車爭左少少
不過好照顧乘客,去到裕民坊有老人家上車
佢都等老 ...
講起冇品, 有次響上水搭278X返葵涌, 係63字頭既新人
部車去到粉嶺果邊埋站, 前面有部往上水既278X
兩部車埋完站一齊出站, 但前面果部278X溜燈位, 我搭部
278X就抽佢頭, 但抽頭前都比佢阻一阻, 果時個新人已經
講晒粗口, 結果就過唔到盞燈, 響燈位佢就同另一部278X
平排, 個新人竟然開門大大聲對果部278X既車長講粗口
問候人娘親之餘仲手指指怒望佢, 個老車長比個新人嚇到呆左
我都呆一呆, 心諗咩而家d車長咁惡既

我見好多新人手車比較快d, 呢樣都唔理佢, 但我都覺得佢地駕駛
態度比較冇品, 真係渣得好惡

講返主題內容, 我覺得呢隻真係香港巴士案內, 睇片見到又係
好似東京巴士案內咁有箭咀指你去埋站, d交通情況比東京巴士
更多變化, 同意上面既版友講, 如果係變做game出就好了

FA9671 發表於 2008-1-24 18:54 | 顯示全部樓層
我真係真係好想玩啊(我諗係巴迷既都會同意)
ASV50 發表於 2008-1-24 19:42 | 顯示全部樓層
感覺上港鐵的模擬系統比較真實.
kevho 發表於 2008-1-24 20:13 | 顯示全部樓層

SEGA年幾前出左隻私家車o既sim game~~要200yen一round
有手制,自動波棍(開車前一定要park P波), 指揮燈, 頭燈, 水撥杆, 安全帶, 倒後鏡, 日產真車呔盤(冇記錯果架係"邦度")
環境仲有雨天同雪地, 用頭文字隻記憶卡
可惜香港等左咁耐都冇...
FX8173 發表於 2008-1-25 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 MA8429 於 2008-1-24 12:50 發表
九巴不如將呢個SYSTEM簡化佢整做game啦
可以賺巴迷唔少錢

極度讚成﹗平時九記已經好識賺錢﹗
而家呢D大家睇得又玩得又願意俾o既錢,九記真係要諗諗點去賺﹗

NISSAN Presage 2.4 CVTC
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-1-25 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2008-1-25 00:38 發表

極度讚成﹗平時九記已經好識賺錢﹗
而家呢D大家睇得又玩得又願意俾o既錢,九記真係要諗諗點去賺﹗
不過賺既都可能只係巴士迷既$
九記咁精打細算, 會唔會考慮都係一個大問題
聽講之前外國出果隻BUS DRIVER反應都係唔多理想
HKMTR_A140 發表於 2008-1-25 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-1-25 11:21 發表
果隻BUS DRIVER得一個視點,連車佬個視點都冇,玩多兩玩都冇癮啦
kmb~mcw1 發表於 2008-1-25 22:27 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2008-1-25 22:38 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-1-25 11:21 發表
香港人對有香港場景既game不嬲都幾支持
唔一定得巴士迷架
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-1-25 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2008-1-25 22:38 發表
香港人對有香港場景既game不嬲都幾支持
唔一定得巴士迷架
咁加埋賽車元素都得ga, 好似早前GT4香港街道咁