hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 徵相:九巴亞比安維京(Viking)55型單層巴士(L279-L308) ...
開啟左側

[1990s] 徵相:九巴亞比安維京(Viking)55型單層巴士(L279-L308)

EV5641@85K 發表於 2005-6-4 23:23 | 顯示全部樓層

[ref=256601]oxball[/ref]  在 2005-6-4 11:06 PM 發表:

睇到呢張相 ,小弟又唸起少少野:
小弟響小學時代曾經坐過一款新城旅運既單層旅遊巴,
果款車係前置引擎既,個引擎就好似相中亞比安副引擎
咁細。
(我講「細」係因為小時候睇憤雞鴨車既引擎,所以比
 起上黎就覺得單層巴士副引擎細好多)

果款旅遊車響我記憶中並唔常見,可能因為我年紀細,
響我細個既時候已被大量淘汰吧 ~

唔知各位板友有無呢款車既相關相片或資料呢?
thx
es2559 發表於 2005-6-4 23:26 | 顯示全部樓層
奇想,如果呢批車連同豪華版亞比安一齊出
模型就正囉! (不過唔好出情景啦,太大無位!)

不過聽講呢批普通版既車,行車期間比雞,鴨車
"糟"好多倍架,而且重係棍波,唔知班車長會唔會
好討厭呢隻車呢.
萍水相逢既版友,你....好煩!
ev5774 發表於 2005-6-5 00:53 | 顯示全部樓層
[ref=256643]es2559[/ref]  在 2005-6-4 11:26 PM 發表:

奇想,如果呢批車連同豪華版亞比安一齊出
模型就正囉! (不過唔好出情景啦,太大無位!)

不過聽講呢批普通版既車,行車期間比雞,鴨車
"糟"好多倍架,而且重係棍波,唔知班車長會唔會
好討厭呢隻車呢.

我仲係細路仔o個陣,間中都會坐下64K~
坐過好幾次車頭個單人位,架車的確比雞,鴨車"糟"好多倍!#
見車長每次轉波都好用力咁架.....
波箱仲發出好大聲響......

如果架車開得快又轉彎,真係可以由左面"浪"去右面架!::
Sorry! Not In Service.
3asv6 發表於 2005-6-5 01:07 | 顯示全部樓層

咁細。

你0係成部車最頭定係0係個轆後面上車的?如果
0係成部車最頭上車的應該係五十鈴JCR460,宜
家全完裝仲有三架,rebody的都仲有唔少.

如果係0係個轆後面上車的就係Bedford SB5,98
年見過後無再見過,應該係0個年起全退了...

仲有部亞比安竟然有71系牌,其實塊牌布係71定
係71?乎?!#???

近排呢批相同亞比安41@85都好精彩,0的相完
全未暴過光...#
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
EV5641@85K 發表於 2005-6-5 01:15 | 顯示全部樓層
[ref=256802]3asv6[/ref]  在 2005-6-5 01:07 AM 發表:

你0係成部車最頭定係0係個轆後面上車的?如果
0係成部車最頭上車的應該係五十鈴JCR460,宜
家全完裝仲有三架,rebody的都仲有唔少.

如果係0係個轆後面上車的就係Bedford SB5,98
年見過後無再見過,應 ...

該車係響車頭上車的,而部車係設有空調(廢話 XD)。
不過我記得架車睇起黎唔算舊,但起步果時坐車頭會
feel 到好似雞車咁"登"下"登"下 ~
而家無見過呢款車 lu,見親都係果 d 新款既 ISUZU ~ #:-/

[ Last edited by EV5641@85K on 2005-6-5 at 01:16 ]
sunnykam 發表於 2005-6-5 01:17 | 顯示全部樓層
[ref=256636]EV5641@85K[/ref]  在 2005-6-4 23:23 發表:

咁細。...

你係咪講緊用新加坡車身0個d大實力??
kiwai 發表於 2005-6-5 01:19 | 顯示全部樓層

[ref=256626]a396[/ref]  在 2005-6-4 11:18 PM 發表:

Dominant 係都普當時其中一款車身o既名,
當時o既豪華版 EVK55CL 主要行走 Rt.2xx
o既路線, 不過o係八四年, 有架豪華版 EVK
55CL 行過 Rt.5M, 來往尖沙咀地鐵站同尖
東.[/f ...

唔計2xx系列路線, 豪華版 EVK55CL 行過的路線至少有2K, 5M, 第一代82K
cklee2000 發表於 2005-6-5 01:22 | 顯示全部樓層
印象中, 呢批車實在嘈死......

佢地係邊間車廠的產品, 而該車廠而家仲有冇造巴士??
EV5641@85K 發表於 2005-6-5 01:29 | 顯示全部樓層
[ref=256814]sunnykam[/ref]  在 2005-6-5 01:17 AM 發表:

你係咪講緊用新加坡車身0個d大實力??

對唔住,小弟完全唔識旅遊巴士既型號…

(後來補上既內容:)
小弟岩岩搵到一條 link:
我講果款前置引擎旅遊巴好似係咁上下樣…

回 cklee2000 兄:
亞比安係利蘭既產品,而利蘭已被富豪收購 ~

[ Last edited by EV5641@85K on 2005-6-5 at 01:43 ]
cklee2000 發表於 2005-6-5 01:32 | 顯示全部樓層

[ref=256827]EV5641@85K[/ref]  在 2005-6-5 01:29 發表:

對唔住,小弟完全唔識旅遊巴士既型號…

回 cklee2000 兄:
亞比安係利蘭既產品,而利蘭已被富豪收購 ~

咁點解佢地冇利蘭水牌呢??? 俾人偷晒????