hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 討論網上淫照事件風波
開啟左側

討論網上淫照事件風波

ATR83 發表於 2008-1-30 22:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

懷疑移花接目,仲要把相片通過不知什麼途徑上載至某討論區,結果就引起一連串的風暴(可見互聯網的威力有多強)
令我震驚的是,討論的網民有些不是可憐受害人,而是不斷幸災樂禍 板主這篇剛刪除批相,那邊已經有人再貼上另一批更不雅的"玉照",仲要開成幾十篇,討論相片的真偽 希望警方盡快找出真兇,還眾多受害人一個公道,也希望件事盡快完結

P.S:睇報紙知道有學校懂得利用這事作為通識的教材,確教曉學生上了寶貴的一課

評分

參與人數 3iPower -3 aPower +4 收起 理由
barking + 1 我很贊同, 但被拍者也應受一定程度的教訓 ...
Chairman + 3 今次的女主角,應是受害人,因為就算她們自願被 ...
nwfb1001 -3 不分是非黑白

查看全部評分

知足‧就能活得幸福
d2sky 發表於 2008-1-30 22:53 | 顯示全部樓層
是否移花接木,睇過該輯相既各位,相信大家心裡有數.

大家還記得彭浩翔導演的《公主復仇記》吧?

一對情人發生性行為,完全無問題,是人之常情.
但將過程影相會唔會有點兒那個呢?
被不法份子放上網或進行勒索的話,只能講句 - 早知今日,何必當初?
記住 - 成年人需要對自己做過的事負責任.

評分

參與人數 3aPower +4 收起 理由
kaka1985 + 1 我很贊同
tsoikc + 2 我很贊同
edhong + 1 我很贊同

查看全部評分

leslie 發表於 2008-1-30 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 d2sky 於 2008-1-30 22:53 發表

被不法份子放上網或進行勒索的話,只能 ...

可笑的, 電影裡的女主角也成為了現實的"女主角"(不論真定假都好-假的也不是第一次,如果是假,要走去報警咁激?)...

上次已經有A小姐,估唔到今次仲多人受害,呢d野,真係拍不過...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
238X 發表於 2008-1-30 23:15 | 顯示全部樓層

我公司成班同事都爭相觀看不雅照片,無眼睇
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
d2sky 發表於 2008-1-31 00:03 | 顯示全部樓層
再者,身為一個藝人明星,每一步都注定會受大眾的注目
所以就更加應該要檢點自己

錯就錯在3位事主缺少左女性既尊嚴同埋明星既自覺
orange 發表於 2008-1-31 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-1-30 23:15 發表
我公司成班同事都爭相觀看不雅照片,無眼睇

人總喜愛一些八卦事,所謂要有話題同人講,結果咪人人都睇
(雖則呢o的相睇唔睇都係一樣)

回正題,如果只係移花接木相,點解某唱片公司要咁高調去報警,
呢o的key頭有味相片成日都會係貼圖區出現,但點解呢張就要
其他又唔使?

空凶來風,未必無因,每件事總有責任要負,就算批相係假,當事人
點解唔立即走出來話唔係,而係避見傳媒甚至遠走他方

評分

參與人數 2aPower +3 收起 理由
edhong + 2 excellent !!! very agree !!!!!
superay + 1 理性分析

查看全部評分

brian 發表於 2008-1-31 01:08 | 顯示全部樓層

睇過d相,係咪移花接木,真係心裡有數…
平生不作窺心事,半夜敲門也不驚。

你話我幸災樂禍又好,賤格都好,
講真果句,事實擺在眼前,
爭在睇o下下一張會係邊個… 係咪真係有片,
同埋到底拉唔拉到個原始發存者…

不過,呢件事其實可以令大眾醒覺,
電腦、網絡虛疑世界的威力有多大!
同時,大家在電腦世界裡的「私人的東西」係有幾「安全」…

virus 發表於 2008-1-31 02:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2008-1-31 08:06 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2008-1-31 01:08 發表
睇過d相,係咪移花接木,真係心裡有數…
平生不作窺心事,半夜敲門也不驚。

你話我幸災樂禍又好,賤格都好,
講真果句,事實擺在眼前,
爭在睇o下下一張會係邊個… 係咪真係有片,
同埋到底拉唔拉到個原始發存者…

不過,呢件事其實 ...

其實呢d係窺心事? 即使係真, 請問做呢d野, 傷害到什麼人?

講真, 自己作為fans, 係傷心的, 但本身傷害到人的,
唔係呢d行為, 而是將人地d私人野公開....呢d事, 好多
時網上都有...但今次問題在於佢地係明星....
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2008-1-31 08:19 | 顯示全部樓層

原帖由 d2sky 於 2008-1-30 22:53 發表

被不法份子放上網或進行勒索的話,只能 ...

其實依家好多人都會影...之前有心理學家都講,
影相都正常....睇唔到影相本身係有點兒那個,
但都係那句, 問題係"公眾人物"..

3ASV196.KE7270