hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 灣荃線落車站問題
開啟左側

灣荃線落車站問題

GD1570 發表於 2008-2-1 00:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問問灣荃線往灣仔方向的落車站
我今晚傍晚搭過, 見佢好多條分線...
一時又停中上環, 一時又唔停水街直通車
想知道過左海後有咩位置可以落得車呢?

謝解答...
你有你可愛,我有我好笑。
ricky 發表於 2008-2-1 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2008-2-1 00:51 發表

謝解答... ...

第一站是水街,第二站是信德中心
前荃葵青區居民
 樓主| GD1570 發表於 2008-2-1 19:20 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

昨晚我搭的那班車係不停中上環的
一出隧道後就剷上七號幹線...

除左這兩個站外
仲有冇其他分站呢?
KD4112@107 發表於 2008-2-2 01:46 | 顯示全部樓層

有時可以要求係GPO , 會展 等落車
ricky 發表於 2008-2-3 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2008-2-1 19:20 發表
昨晚我搭的那班車係不停中上環的
一出隧道後就剷上七號幹線...

除左這兩個站外
仲有冇其他分站呢?

我記得過西隧後主要上落客點:
水街、信德中心、香港港鐵站、郵政總局、會展新翼、百德新街、軒尼詩道油站、灣仔港鐵站

若不經中上環,下站便是會展新翼/灣仔碼頭附近
前荃葵青區居民
cky 發表於 2008-2-4 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2008-2-1 00:51 發表

謝解答... ...

如果停水街
咁佢車頭一定會插水街牌

如果係插 "銅鑼灣直通車"
咁就唔會停水街又或者中上環
夜晚的 "銅鑼灣直通車" 通常都會行紅隧,
除非下午放工時間, 又或者紅隧塞車, 就會行西隧

以我搭的經驗
如果係行西隧而唔經中上環的班次
通常可以落車既, 第一個係菲林明道中環廣場 (不過都係要偷雞, 兼司機會叫你快快手落車)
入境事務大樓反而好多時都唔會停 (主要係車多埋唔到線)
上環港澳碼頭會甚少停車, 因為晌千色店已有往西環的紅 VAN 會停中景道海傍警署外
而中環交易廣場, 則很多司機也不願意停的

過左中環廣場
通常就係會經馬師道天橋轉入駱克道, 呢度會有唔少人落車
然後晌波斯富街兜第一次圈入謝斐道伊利沙伯大廈
再第二次出番波斯富街晌內告士打道行
通常都會俾晌杜老誌道或者史超域道落車
然後就返灣仔地鐵站

軒尼斯道/莊士敦道油站我試過好多次, 司機都唔會停車
佢會叫你晌榮華酒樓落車
因多數佢地會係由史超域道轉番入駱克道西行, 再由菲林明道南行出番軒尼斯道西行

另一款就好似 2 號咁行, 晌維園道天橋屈番入內告士打道
咁就同一般夜晚行紅隧咁停法
即景隆街近信和廣場, 伊利, 馬師道橋底, 杜老誌, 史超域, 然後灣地

可能仲有其他行法, 不過依呢兩種係我較常見的

樓主| GD1570 發表於 2008-2-5 09:31 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

多謝cky的解答

我當晚搭的那部小巴, 車頭插"不停中/上環"
部車過西隧時司機問"有冇人在水街落"
無人答所以一出就上七號幹線
然後一直沿干諾道中, 夏懿道同告士打道去到維園道天橋
U-TURN返入內告士打道
跟手我問司機: 銅鑼灣地鐵站有冇得落
佢就俾我在信和廣場過隧巴站後停車

其實當晚我的目的地係太古城
原先我係想轉720
以我以上的CASE
我是否可以要求在告士打道入境事務大樓落車對嗎?
那兒是禁區乎?另我想知道會展落車是在告士打道落
還是兜左入去博覽道東附近俾你落呢??
要是我真的想轉720的話
咁我應該在那兒落車轉呢??
kokchun 發表於 2008-2-5 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2008-2-5 09:31 發表
多謝cky的解答

我當晚搭的那部小巴, 車頭插"不停中/上環"
部車過西隧時司機問"有冇人在水街落"
無人答所以一出就上七號幹線
然後一直沿干諾道中, 夏懿道同告士打道去到維園道天橋
U-TURN返入內告士打道
跟手我問司 ...

可以係演藝落車既 .. 都唔算太遠而已
Timothy 2B
cky 發表於 2008-2-7 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2008-2-5 09:31 發表
其實當晚我的目的地係太古城
原先我係想轉720
以我以上的CASE
我是否可以要求在告士打道入境事務大樓落車對嗎?
那兒是禁區乎?另我想知道會展落車是在告士打道落
還是兜左入去博覽道東附近俾你落呢??
要是我真的想轉720的話
咁我應該在那兒落車轉呢??

以我的經歷和觀察 (因我好多時會晌銅鑼灣落)
晌灣仔想早落車, 轉左入菲林明道的機會大一些
入境處大樓係有停過, 但次數唔多, 我諗都要睇個司機肯唔肯
apa 我就未遇見過喇

如果你想搭 720, 我諗除左呢兩個選擇外
可能兜大圈返灣仔地鐵站後過天橋會係最後的選擇...
 樓主| GD1570 發表於 2008-2-7 23:25 | 顯示全部樓層

原帖由 cky 於 2008-2-7 23:04 發表

以我的經歷和觀察 (因我好多時會晌銅鑼灣落)
晌灣仔想早落車, 轉左入菲林明道的機會大一些
入境處大樓係有停過, 但次數唔多, 我諗都要睇個司機肯唔肯
apa 我就未遇見過喇

如果你想搭 720, 我諗除左呢兩個選擇外
可能兜大圈返灣仔地鐵站後過天橋會係最後的選擇...

我上次搭的那架車
係直行告士打道, 並沒有入過菲林明道
要是我想轉車, 應該點算呢??