hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) 神奇底盤問題
開啟左側

神奇底盤問題

PAD06033 發表於 2008-2-10 20:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各位,現在小弟只知道版友車#21及自己愛車#47被拆掉神奇底盤,仲有冇其他車比人拆左神奇底盤?另外又有冇其他車被換上神奇底盤?
又坐到飛街七十號......
ML29 發表於 2008-2-11 01:14 | 顯示全部樓層
據聞#139的也被換走了。
換上「神奇底盤」的應該有#60、#158,不過根據我手上
資料#60用的底盤應該來自#24,而不是#21、#47或#139,
但的碓#60換了底盤後又有「神奇底盤」的行車聲和表現。
我開始懷疑這「突出表現」究竟是否與底盤有關……
其實早前得悉#21用#168底盤時已經有這個疑惑,皆因這個
底盤再對上一手是#113用的,#113用這個底盤時完全沒有
甚麼特別的表現,只是配上#21時就顯得很「勇猛」。

回正題,另外還有一部我懷疑用了「神奇底盤」的車是#19,
這部車最近忽然又快了,而且行車聲也好像變了,不過有待查
證。

現時證實有「特別表現」的車有以下數部:
#60、#101、#157、#158、#161
We're part of The Go-Ahead Group
amtrak 發表於 2008-2-16 01:22 | 顯示全部樓層
我覺得神奇底盤係近呢幾年既產物,以前都無。應該係千禧車沿用的底盤。

同埋神奇底盤好少機會俾八字車用
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
38.HKT.138 發表於 2008-2-28 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2008-2-11 01:14 發表

我開始懷疑這「突出表現」究竟是否與底盤有關……

絕對有關
所有底盤(唔只「神奇底盤」)
用系唔同車後都影響表現

最明顯例子有前 #104
換上「神奇底盤」前後分別

年半前#70 與當年又順又快車皇 #90
#70 大修前得把聲 .. 表現很差
大修後換上原 #90 底盤後有幾快,大家都知
而 #90 就由換上原 #70 底盤後表現越放越下
今時今日, #70 再次換底盤,懷疑 #90 -> #70 靚底盤換左上 #54 上
#54 行車聲,表現都好有前 #90 感覺

另一關鍵影響車速係積塵問題
入廠大修/維修,塵清理後,架車會明顯快
有時一部車隔兩三個月表現有差異有可能係呢個原因
中巴帶您 睛空萬里
 樓主| PAD06033 發表於 2008-2-28 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2008-2-28 11:43 發表

絕對有關
用系唔同車後都影響表現

大修後換上原 #90 底盤後有幾快, ...

其實衣家的#90都唔太差,起碼金鐘道西行都仲有43km/h,絕對可以同我架「飛街七十號」鬥過。
又坐到飛街七十號......
ML29 發表於 2008-2-28 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2008-2-28 11:43 發表

絕對有關
用系唔同車後都影響表現

大修後換上原 #90 底盤後有幾快, ...

我也記得#70當年未換底盤前表現很差,只記得那時
遠遠都聽到它的行車聲,皆因它摩打聲「又嘈又拆」,
但又完全「跑唔起」……
不過#70早前復出後那把行車聲又變得很特別,應該與
底盤有關吧。

另外我發覺原來#47(再之前是#38、#14用過)的「神奇
底盤」#9原來被換到#166上,不過不知#166有沒有特
別表現……

We're part of The Go-Ahead Group
38.HKT.138 發表於 2008-3-3 11:23 | 顯示全部樓層

我懷疑 #161 都換走左
無左果把行車聲
唔知來自 #21 #161「神奇底盤」會換到邊呢 ?
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2008-3-3 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2008-2-28 18:42 發表

另外我發覺原來#47(再之前是#38、#14用過)的「神奇
底盤」#9原來被換到#166上,不過不知#166有沒有特
別表現……

據一位相熟師兄說..佢前日開過 #166
並沒有特別表現
有特別表現既度字車...就會好似前 #104 咁
果一下推背感真係畢生難忘!
中巴帶您 睛空萬里
ML29 發表於 2008-3-3 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2008-3-3 11:27 發表

據一位相熟師兄說..佢前日開過 #166
並沒有特別表現
有特別表現既度字車...就會好似前 #104 咁
果一下推背感真係畢生難忘!

我上星期看到#166時,都覺得它行車聲不太像有特別表現,
駛經高士威道西行時也好像不特別好力。

這期表現有驚喜的「八字車」有#19,我有點懷疑這部車是否
用「神奇底盤」;
另外最近還有幾部「八字車」像被調校過,忽然快了很多,最
明顯的是#51、#66、#69這三部,另外早前的#64都是,不過
聽它們的行車聲又不太像用「神奇底盤」,而且以我觀察除#64
外其餘三部最近也沒有換過底盤。
4435 發表於 2008-3-6 19:13 | 顯示全部樓層

架#48都唔錯跑馬一出去到墳場站上到47~52