hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 天水圍改名添瑞圍
開啟左側

天水圍改名添瑞圍

JX9097 發表於 2008-2-18 01:40 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2008-2-17 23:03 發表
全線港鐵路線圖又要換過....

巴士路線圖,熱線電話錄音,巴士站牌...
全部都要換過哂
nwfb1601 發表於 2008-2-18 11:01 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-2-18 01:40 發表

巴士路線圖,熱線電話錄音,巴士站牌...
全部都要換過哂

點只......

仲有政府部門 / 公司信紙、大廈門牌、水 / 電 /
煤氣 / 電話費單、路牌等全部都要換哂。

真係多此一舉!
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
2A_DL13 發表於 2008-2-18 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2008-2-18 01:16 發表
乜原來o黎真架?

衰d講句
你改個幾好意頭既名都好,
入面班友咪一樣日日坐定定等拎綜援?

與其哂錢做埋哂d不設實際既野
不如改善下入面班友既公民質素仲好啦 ...

未必,報章話只係好大機會改名添瑞圍,雖然我覺得好大機會
會被元朗區議會通過,但只係大機會,唔一定的。
Your global lifestyle partner..
AVW56 發表於 2008-2-18 17:10 | 顯示全部樓層

其實大家有冇諗過, 點解改 "添瑞圍" , 而唔改其他名?

用廣東話黎講, 大家會發覺
"添瑞圍" 3字, 比"天水圍" 難讀,
既不順口, 音調亦無咁好聽

發叔係操客家話的
如果呢度有板友識得客家話
你地會發覺, "天水圍" 與 "添瑞圍"
只有 "天"字 與 "添"字 讀音有很少很少的差異
"水" 同 "瑞" 係客家話中,  讀出黎直情係一樣音的

我諗大家而家明白, 點解要改成 "添瑞圍" 呢個又老土又唔順口的名字啦

小弟是天南居民, 本人是投下反對票的
改名, 就能解決天北的種種問題?
改名, 勞民傷財, 無實際作用
仲有, 要改名, 唔該一人一票問過天水圍新市鎮內30萬居民先

點解而家一個鄉下佬, 話改名就改名?
而家搞到好似發叔一個人玩晒咁

發叔, 天水圍唔係屯門呀, 唔係比你咁玩架
不如改 "天水圍" 做 " 旺發圍" 呀笨
夠晒旺啦, 旺劉皇發呀嘛......

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
barking + 3 我很贊同

查看全部評分

kmb~mcw1 發表於 2008-2-18 17:22 | 顯示全部樓層
AVW56 發表於 2008-2-18 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2008-2-18 17:22 發表
我覺得一旦天水圍改名的話
有好多野要改,例如屋名
例如
天耀--->添耀
天恆--->添恆

改名之餘仲要個屋名不好聽。

不如縮小天水圍區範圍
再擴大洪水橋/屏山範圍
可以不駛坳改名問題

建議天水圍拆成三個區
例如:
天水圍南改為洪水橋/屏山區,原因是天水圍南接近洪水橋/屏山區
天水圍北改為濕地區,原因是天水圍北較接近濕地公園
天水圍中維持不變(即是仍然叫「天水圍」)

其實, 從來無人話過, 改分區名要改埋屋邨名的......
當然, 亦有改埋屋邨名的可能性

仲有, 現時天水圍是沒有中區的
只有南區與北區, 以天華路為界
S3BL343@66 發表於 2008-2-18 17:58 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-2-18 17:10 發表
其實大家有冇諗過, 點解改 "添瑞圍" , 而唔改其他名?

用廣東話黎講, 大家會發覺
"添瑞圍" 3字, 比"天水圍" 難讀,
既不順口, 音調亦無咁好聽

發叔係操客家話的
如果呢度有板友識得客家話
你地會發覺, "天水圍" 與  ...

改叫金錢圍仲好
superbus 發表於 2008-2-18 19:35 | 顯示全部樓層
真係佩服呢一班食飽冇乜痾既人
實施呢項高智能既舉動,只會令香港貽笑大方
湯美 發表於 2008-2-18 19:50 | 顯示全部樓層
除左多餘都唔知講咩好;

一日唔搞好新移民同埋區內問題,
就算改名叫做銅鑼灣情況都係一樣。
tsoikc 發表於 2008-2-18 22:05 | 顯示全部樓層

我自己認為係多此一舉的, 以為改一改名就可以解決到問題, 那未
免太過天真了, 現在需要的係解決區內問題.  區內問題並唔係隨隨
便便禁改一個名就可以, 而係需要政府從政策係唔同方面著手. 認
同gakei兄所講, 要發生總會發生, 唔會因為改左個名就唔會發生,
個人認為天水圍的問題最好的解決方案是政府從政策方面著手, 唔
好比一些人日日只係坐係度白吃白喝好過.

另一方面, 如果改名, 禁全港同天水圍有關的東西都要改, eg 港鐵路線圖,
路牌, 網頁等等. 這樣改名, 勞民傷財之餘, 可以話沒有什麼成效可言, 實在
是浪費人力物力時間. 與其浪費時間係呢一方面, 不如諗下有什麼實際的方面
去幫佢地好過.

如果到時真係改名, 恐怕各大機構, 政府部門的工作量增加; 因為要將地址改成
添瑞圍, 而且呢個名真係比天水圍難聽好多.

(以上是個人意見, 如有得罪, 還望各位師兄師姐見諒. )
用電時請注意安全!