hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) [惠州新春行vi]惠州的士/出租車
返回列表 發新帖
開啟左側

[中國大陸] [惠州新春行vi]惠州的士/出租車

樓主| ksmbh 發表於 2008-2-29 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-2-29 23:38 發表

唔明白你想問咩......

神龍富康, 即是香港所指的 "先進" , 有兩個上箭咀logo  o個個牌子呢
一汽大眾, 即是香港所指的 "福士", 有個圓圈 "VW" 字樣logo

惠州從來無用過polo做的士車款wo ...

我想知道神龍富康是改自歐洲福士的甚麼車型?
AVW56 發表於 2008-2-29 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-2-29 23:45 發表

我想知道神龍富康是改自歐洲福士的甚麼車型?

呢層我唔多清楚

但有一個特點, 就係車頭用單雨刷, 成架賽車咁款
 樓主| ksmbh 發表於 2008-2-29 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-2-29 23:47 發表

呢層我唔多清楚

但有一個特點, 就係車頭用單雨刷, 成架賽車咁款

係咪神龍富康係我冇影到,Citrogen既車型?
第二,三張黃色的同紅色的係咪大眾?
AVW56 發表於 2008-2-29 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-2-29 23:49 發表

係咪神龍富康係我冇影到,Citrogen既車型?
第二,三張黃色的同紅色的係咪大眾?

係呀係呀
我第3張相個評述個度搞錯左, 唔好意思
第3張應為一汽大眾, 而非神龍富康
神龍富康, 車身較為圓渾的

第2, 3張都係大眾, 不過係一汽大眾, 而非上海大眾
千祈唔好將兩間廠搞亂, 因為佢地的出售的車的車價, 相差成3,4倍
 樓主| ksmbh 發表於 2008-3-1 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-2-29 23:54 發表

係呀係呀
我第3張相個評述個度搞錯左, 唔好意思
第3張應為一汽大眾, 而非神龍富康
神龍富康, 車身較為圓渾的

第2, 3張都係大眾, 不過係一汽大眾, 而非上海大眾
千祈唔好將兩間廠搞亂, 因為佢地的出售的車的車價 ...

咁邊間價錢同質量好d?

神龍富康質量同價錢比較好?
我見到惠州d神龍富康好殘.

貼張去仍圖的中巴

AVW56 發表於 2008-3-1 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-3-1 00:03 發表

咁邊間價錢同質量好d?

神龍富康質量同價錢比較好?
我見到惠州d神龍富康好殘.

上海大眾 主要賣高檔車
車價最平個款, 講緊都要30萬人仔

一汽大眾, 主要賣中低檔車, 包括的士車款,
售價因應車種而有所不同, 但around 5萬-15萬人仔左右

至於 神龍富康, 我對呢間野唔多熟悉
02年惠州引進呢款車做的士, 我當時都打個突
一黎唔知佢係咩黎, 二黎佢個咩 "神龍富康" 牌頭亦從未聽過......

講耐用, 點都係一汽大眾個款的士好過神龍富康啦

**e, 去仍圖的中巴而家正規化左?
不過近呢五六年, 都係搭的士返仍圖, 無再搭中巴lu

仲記得, 以前返仍圖拜山好辛苦, 仍圖完全無公交車
得一d "黑中巴"  (全車貼滿黑色玻璃紙個款) 營運
明明載20人, 佢夠膽死上45人, 2人位3人坐
諗起以前的辛苦時期, 真係

不過, 好彩而家叫做富起來
有錢搭的士, 有時就坐親戚私家車
已經唔駛再搭呢d "黑中巴"
估唔到呢條線而家仲正規化左添!

art0925 發表於 2008-3-3 14:55 | 顯示全部樓層

The 4th picture, is actually a Shanghai VW Satana 3000 taxi, it's quite popular in Shanghai as Taxi.  (infact, it's quite rare to see Shanghai VW in GD)

原帖由 AVW56 於 2008-3-1 00:11 發表

上海大眾 主要賣高檔車
車價最平個款, 講緊都要30萬人仔

一汽大眾, 主要賣中低檔車, 包括的士車款,
售價因應車種而有所不同, 但around 5萬-15萬人仔左右

至於 神龍富康, 我對呢間野唔多熟悉
02年惠州引進呢款 ...
AVW56 發表於 2008-3-7 17:36 | 顯示全部樓層
原帖由 art0925 於 2008-3-3 14:55 發表
The 4th picture, is actually a Shanghai VW Satana 3000 taxi, it's quite popular in Shanghai as Taxi.  (infact, it's quite rare to see Shanghai VW in GD)

Shenzhen has adopted Shanghai VW Satana 3000 as taxi for several years.
Some of them are still under service in Shenzhen.
But, I agree with you. Shanghai VW taxi os not so popular in Guangdong.