hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線,觀塘延線,何文田乃最大得益者
開啟左側

沙中線,觀塘延線,何文田乃最大得益者

關閉 [複製鏈接]
3ASV196 發表於 2008-3-22 16:26 | 顯示全部樓層

其實有d奇怪, 既然依家政府都拍左版起何文田站同黃埔站,
點解仲拗咁多呢?

無論2區依家交通點, 將來有新鐵路都會帶來改善, 對居民, 樓價
都好肯定有益處.....大家都會好左........

但邊區得益最多, 根本好難講, 因為得益亦唔係單單一d 樓價等
金錢上的資料可以反映.....亦要好睇起左鐵路後 gov的政策...
而係香港現今情況, 呢d政策都較難預計.....

同埋依家樓上有2位版友, 都好以自己的區做中心, 我唔知你地
係唔係當區的居民, 不過見到自己一區改善已經好足夠, 駛乜
理人地區詳細點丫.....與其去講其他區點, 不如講下自己區d出口
發展係點仲好la...
3ASV196.KE7270
teddybus 發表於 2008-3-22 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 勝利二型 於 2008-3-22 11:18 發表
唔知邊個係黃埔住,去將D明明有既巴士服務可以不放在眼內,而去話黃埔區交通不便,
歪曲事實,誤人子弟
等人地覺得黃埔更加需要鐵路直達
繼而將黃埔議員/居民既過激行為合理化
呢D人先至最最最自私

我由始至終無話過唔俾邊區爭取
不過,我只係覺得黃埔議員/居民既過程同手法咁多年以來都比其他有份爭取既地方過於激烈,
人地交通比黃埔差既地方都無佢咁激烈,唔似黃埔咁要上晒新聞,令其他人注目
黃埔交通又不是差過人地,但係聲最大既就係黃埔
但有D人成日誤解我既意思,真係牛皮燈籠,仲話聲大夾惡話人地自私

仲有,你一直對何文田既交通咁有偏見
你唔回文,無人會知你係認同何文田起鐵路

難道你認為黃埔居民係無理地威迫有關方面起條鐵路, 而有關方面又單單因為黃埔居民既威脅就去起條鐵路?
come on, 我真係唔信個government 係咁無牙老虎囉....
何文田有需要係咪就代表黃埔無需要? 唔覺囉....
仲有, 貼幾條banner, 搞幾個居民大會有違法咩?
敢問你憑咩話呢d 係野蠻行為?

你d concept 都幾得意,
你對黃埔有偏見, 話居民係野蠻就得,
我對你既concept 作出amendment 就話我有biased view 係有問題,
咁我真係無野好講囉.....

評分

參與人數 2iPower 0 aPower 0 收起 理由
admin54 + 10 + 5 viewthread.php?tid=282889
勝利二型 -10 -5 態度差劣

查看全部評分

teddybus 發表於 2008-3-22 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 勝利二型 於 2008-3-22 10:56 發表

老實講,將來何文田站與何文田山上位宅既距離,就等於而家黃埔同紅磡站既距離
既然前者果D居民都可以接受,點解後者又唔得,而且後者現有既公交也比前者好 ...

85c 兜成半個中九龍先去沙田咁又話我地有直達....
30x 呢個惹人咎病好耐既route 又話一程去tsuen wan....
咁樣叫好?....

評分

參與人數 2iPower 0 收起 理由
admin54 + 4 viewthread.php?tid=282889
勝利二型 -4 沒有根據真實情況作比較 沒有對另一區指出 ...

查看全部評分

teddybus 發表於 2008-3-22 18:33 | 顯示全部樓層

原帖由 勝利二型 於 2008-3-22 14:36 發表

仲有,黃埔去旺角既交通亦唔係差,黃埔有D無既車,同樣可以去旺角轉
所以何文田去旺角轉車,亦唔係優勝既因素,因為黃埔都可以去旺角轉車

唔係差? 唔該你去睇睇理大出面個塞車情況......
何文田落旺角, 行都係頂龍20 mins (以普通步行計),
黃埔? 塞起車真係唔知點....

同埋黃埔交通唔方便真係眾所皆知....
唔信你可以問下附近d 人....

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
admin54 + 5 viewthread.php?tid=282889
勝利二型 -5 無根據真實情況分析!胡亂扣分! ...

查看全部評分

teddybus 發表於 2008-3-22 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-3-22 13:37 發表

突然諗起一樣嘢:你用緊純住宅區嘅角度去睇黃埔交通,
但可惜黃埔唔係住宅區咁簡單。某程度上,黃埔 = 紅磡市中心。

而且黃埔交通俾我好外強中乾嘅感覺。
車係多,但一大半都係去東九龍或者將軍澳,
得 115 同船係過海 (船 ...

對佢黎講一程過就係皇道,
唔理條線係兜n 世先到個destination.....
teddybus 發表於 2008-3-22 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2008-3-22 16:26 發表
同埋依家樓上有2位版友, 都好以自己的區做中心, 我唔知你地
係唔係當區的居民, 不過見到自己一區改善已經好足夠, 駛乜
理人地區詳細點丫.....與其去講其他區點, 不如講下自己區d出口
發展係點仲好la...

我只能夠講, 我係對佢對另一區居民既反應同評語好反感,
憑佢無端端話另一區居民係野蠻同大帝
對住個區既板友扣分
我就估到係對人不對事....

至於鐵路, 由E21A件事 我已經對何文田既客量作出 over-estimate 既行為已經好speechless,
當然我希望呢樣野唔會延伸去條鐵路度啦.....

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
admin54 + 5 viewthread.php?tid=282889
勝利二型 -5 針對他人

查看全部評分

樓主| 勝利二型 發表於 2008-3-22 20:16 | 顯示全部樓層

樓主| 勝利二型 發表於 2008-3-22 20:39 | 顯示全部樓層
 樓主| 勝利二型 發表於 2008-3-22 21:23 | 顯示全部樓層
 樓主| 勝利二型 發表於 2008-3-22 21:35 | 顯示全部樓層