hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 令我心寒 > 殘破之修復_KP4535
開啟左側

令我心寒 > 殘破之修復_KP4535

orange 發表於 2008-3-20 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-3-20 00:43 發表

我覺得報道話佢整得唔好,有瑕疵,無問題,因為係事實。
不過執筆的係記者,選材的係編輯,咁既報導一來缺乏新聞價值,
二來內容嘩眾取寵,都係報館的問題而唔係報料人的問題。 ...

今日睇見單新聞,第一個感覺係:乜呢o的係新聞?

交通意外不時發生,有人傷亡當然唔係件高興事,但純為
一單意外架車無大損傷而話要退o左或換牌,俾你做保險
公司都唔批准咁做

所以對呢類報導,除o左無耐外,真係唔知有乜反應可以俾
DK704_3N133 發表於 2008-3-20 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-3-20 00:43 發表

我覺得報道話佢整得唔好,有瑕疵,無問題,因為係事實。
不過執筆的係記者,選材的係編輯,咁既報導一來缺乏新聞價值,
二來內容嘩眾取寵,都係報館的問題而唔係報料人的問題。 ...

平心而論....果條扶手真係有D過分wo......
另外...用舊車牌同其他瑕疵等係引用香港男友論壇ge版友
話正常磨損係九巴
我唔明引述人地講ge野有咩問題

香港男友論壇p#137xxx4
"應 該 係 之 後 已 經 撞 到 彎 彎 地 佢 都 冇 換 ? "
我相信唔係有人嘩眾取寵.....係有人亂up law........

http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... ge=1&authorid=12022
舊車牌原來係本版版友亂up ge...

da54 發表於 2008-3-20 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2008-3-20 00:51 發表

平心而論....果條扶手真係有D過分wo......

呢 d 扶手嘛.... 我諗新巴城巴有好多車無發生過意外都係咁既樣。
尤其係 Roadshow 果幾條柱... 唔知係咪因為係另外加上去的關係,
佢地的確係特別易甩色。
至於你們信不信?反正我信了
DK704_3N133 發表於 2008-3-20 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-3-20 01:02 發表

呢 d 扶手嘛.... 我諗新巴城巴有好多車無發生過意外都係咁既樣。
尤其係 Roadshow 果幾條柱... 唔知係咪因為係另外加上去的關係,
佢地的確係特別易甩色。 ...

咁撞如果唔甩色我比個獎佢
問題係呢D咁明顯ge位應該油下/換左佢

其他問題回左
DK704_3N133 發表於 2008-3-20 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2008-3-20 00:50 發表

今日睇見單新聞,第一個感覺係:乜呢o的係新聞?

交通意外不時發生,有人傷亡當然唔係件高興事,但純為
一單意外架車無大損傷而話要退o左或換牌,俾你做保險
公司都唔批准咁做

所以對呢類報導,除o左無耐外,真係唔知有乜 ...

講真.......甚麼引起乘客不安都係引用我地講ge野....
報導 100%冇自己意見
DK704_3N133 發表於 2008-3-20 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2008-3-19 23:59 發表
更無楷既係...點解死過人就要轉車牌?

呢層你要問本版版友FA9761
CZ_6686 發表於 2008-3-20 01:22 | 顯示全部樓層

仲用得,過到政府驗車就無問題!
係個樣衰D姐,講真,工作能力同樣貌唔係相互相承架啵
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
CZ_6686 發表於 2008-3-20 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2008-3-20 01:09 AM 發表

呢層你要問本版版友FA9761

就係囉,等佢本人黎答!!
如果死過人就要換牌,D靈車日日都載住咁多先人
咪日日都要換牌?!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
Hw8970 發表於 2008-3-20 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2008-3-20 01:08 發表

講真.......甚麼引起乘客不安都係引用我地講ge野....

講真,除左巴士迷,又有幾多人會記得呢部車係開左頂果部車先得架
原來果日影果部超豪就係呢部,自己都冇留意添 (拿,我自己都唔知牙)

垃圾相
電牌壞左架...西方報連呢d都講
238X 發表於 2008-3-20 10:13 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 20/3/2008 01:08 發表

話明係報導就唔應該有自己意見,又唔係評論文章...

無睇過原文,不過如果佢有講明唔係佢自己講,可以接受嘅。

就算佢係騎劫其他人諗法,我都無乜感覺,
反正呢份報紙一向都係咁,如果唔係啲低質素嘅人睇咩?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知