hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 手機問題請教數個(有關K-touch及好幾個牌子) ...
開啟左側

手機問題請教數個(有關K-touch及好幾個牌子)

ac 發表於 2008-3-17 03:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

手機問題請教數個(有關K-touch及好幾個牌子)

小弟打算轉機
恕小弟要求多了

在這個網站(http://ringhk.com/price.php)看中了兩部手機,
一部是Philips 699,一部是K-touch D175,
兩者都有雙卡單持,手寫輸入,mp3,仲有個字典查英文。
之前在百老匯看過Philips 699照價再減做$880,
但冇真機睇,只有玩具。
小弟對手機行情不熟,
非常疑惑為什麼很多大行小行都已沒有買這機型,
有的但照價再減,是不是貨尾還是有什麼不良報?

於是再看一下,
就看到大陸機K-touch D175,
功能很多,很滿意,
可是是一台大陸機,
不知會有什麼問題,
如維修、保護等。
昔日都冇聽過其大名,
其產品好似好多都為了大陸或中港市場開發咁,
仲有想同大廠競爭。

其實小弟想要的要求及功能有
1.$1200樓下,$1000左右,再平d仲好啦當然。
2.通話時間不用很久
3.有MP3
4.最好有收音機
5.可以加SD、MSD,但唔好其他古靈精怪卡。
6.usb傳輸
7.最好有雙卡

請問會不會有更多合我的機而我可知道?

另外,有機個手機問題,
請問HTC、O2、Dopod、glofiish這等機什麼來頭,
好多都好貴下,
但又好似不出名的牌子。
用的人又好似不太普遍?

另外,很久以前有一隻法國機Sagem,為什麼好似消失了一樣。

萬分感謝
AC - Alexander Chan
gordon 發表於 2008-3-19 09:41 | 顯示全部樓層
樓主兩款機都係大陸機, 前者係代工生產.

如果要有可以插兩張SIM卡的話, 基本上只有大陸手機可供選擇.

HTC係以前的Dopod, 其手機基本上由O2代工生產(現在轉了由華碩代工), 故此其機與O2的機有點相似.

HTC, Dopod, O2, glofish都係專出PDA Phone的大廠, 其手機主要以Windows Mobile為作業系統.

按: 小弟最近對HTC Touch Dual有點興趣, 但價錢未到小弟心目中的價位(最平都要$4280), 還望望暑假, 回落至$3600-$3800先算.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2008-3-20 02:17 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2008-3-19 09:41 發表

如果要有可以插兩張SIM卡的話, 基本上只有大陸手機可供選擇.

HTC係以前的Dopod, 其手機基本上由O2代工生產(現在轉了由華碩代工), 故此其機與O2的機有點相似.

HTC, Dopod,  ...

我自己就覺得 HTC Touch Dual 個樣差過 Touch
比我就要 Touch Cruise (再唔係等下 SE X1 <- HTC 代工) ~

PS.
HTC 應該係 台灣牌子
而 O2 就係英國 ~

而 K-Touch
近年都好積極入香港市場
起某大售賣手機連鎖店
都已經有得賣 K-Touch ~~~

不過我就覺得應該 okay o既
始終見佢入左香港市場都差唔多一年
起討論區都好似冇咩話 K-Touch 機 (但係賣得好唔好就唔知)

以我所知 ringhk (你睇緊個網站)
好似係有一個報告關於 K-Touch (大約半年前左右 O既 舊機)
不過你都可以去睇睇 K-Touch 質數如何 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
sereniti 發表於 2008-3-20 03:15 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2008-3-19 09:41 發表

HTC, Dopod,  ...

應該是 O2  底板由台灣廣達 Dopod 生產才對
只要外型相近
都是由 廣達  生產
到近 1-2 年大賣的 Atom /  Hp 6828  都是由廣達代工
中國結束一黨專政,香港全面普選。
GD1570 發表於 2008-3-20 09:25 | 顯示全部樓層
k-tOUCH香港是有代理的
維修都係返代理維修
總好過有D大陸牌子,
只可以到電話舖維修...
你有你可愛,我有我好笑。
AVD1 發表於 2008-3-23 11:39 | 顯示全部樓層
其實 Sony Ericsson K550i 都應該 arm 樓主
個價錢就好似要 $ 1300 ~ 1400 ~
但係 SE 就一定冇問題 (好多人都用緊)
卡方面就一定係 Sony 出品 M2 (Memory Stick)
不過就冇雙卡
但係 MP3, 收音機有 (好似仲係 A2DP)

如果要係一線牌子 (Nokia, SE, Samsung, LG)
K550 應該係唔錯 o既 Choice ~
gordon 發表於 2008-3-24 00:14 | 顯示全部樓層

再唔係如果唔介意簽約, 跟台買, 如果要有樓主的功能(雙卡除外)應該有好多選擇:

Nokia 6120, 數記台0機價加1480預繳, 24個月約:
此機用S60作業系統
有200萬像素鏡頭
有3G
有收音機, MP3
用Micro SD咭(最多可用2GB)

SE K530i, 數記台0機價加980預繳, 24個月約
有200萬像素鏡頭
有3G
有收音機, MP3
用Memory Stick M2(最多可用2GB)

Samsung L768, 數記台0機價加1380預繳, 24個月約.
有200萬像素鏡頭
有3G
有收音機, MP3

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2008-3-24 03:06 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2008-3-24 00:14 發表
再唔係如果唔介意簽約, 跟台買, 如果要有樓主的功能(雙卡除外)應該有好多選擇:

Nokia 6120, 數記台0機價加1480預繳, 24個月約:
此機用S60作業系統
有200萬像素鏡頭
有3G
有收音機, MP3

...

我自己父親正是用 6120C
在 3 簽約 ($ 0 機價) - 在去年九月簽的

6120C 用 S60
如果用慣 S60 都唔係問題 (佢個 S60 比 N73 仲好)

不過真係怕用唔慣
Sony Ericsson K530i 都不錯
與一般 Sony Ericsson 手機一樣都可係 User Friendly ~

Samsung 自己未用過
同時又冇 FD 用緊, 所以唔清楚 ~~~

至於點解我會提出 K550i
因為昨日在 RingHK 看見有板友說在某大手機連鎖店
只需大約 $ 1300 (還有贈品) ~
看來也頗適合樓主
所以先推薦 K550 而已 ~