hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 汽車及其他模型 噴底灰一問
開啟左側

噴底灰一問

DS8046 發表於 2005-6-14 22:23 | 顯示全部樓層

[ref=266848]lf5499[/ref]  在 2005-6-13 04:38 PM 發表:

係咪噴油前要剷晒之前d油先同埋係咪最好噴左底灰先耍噴油??
如係..咁底灰邊度有得買?

一般都要整甩個模上面0的油先噴金屬底油,噴灰再噴油,光油最好
唔係就太厚,而且一甩就見到入面果層油

0的灰好多模型店都有得賣,40蚊都已有支架喇~
*0油噴厚左可以試下用1200至2000號水磨沙紙係咁易磨下
有0的人會每噴一層磨一次,但唔可以磨太多,因為會穿
鍾情200系Toyota Hiace~
 樓主| kevho 發表於 2005-6-14 23:11 | 顯示全部樓層
[ref=268263]DS8046[/ref]  在 2005-6-14 10:20 PM 發表:

可以架
有0的人在貼水貼前會噴層clean先~之後再噴~
有0的就貼完先噴~

如果直接噴top coat會唔會冇咁光?因為佢冇光油咁令
但我上水紙前已上光油,上完水紙再噴top coat,會唔會變得啞色(消光)??
DS8046 發表於 2005-6-17 11:13 | 顯示全部樓層
[ref=268369]kevho[/ref]  在 2005-6-14 11:11 PM 發表:

如果直接噴top coat會唔會冇咁光?因為佢冇光油咁令
但我上水紙前已上光油,上完水紙再噴top coat,會唔會變得啞色(消光)??

tap coat是在最後的步驟才上的~

你幫車殼上色後,可以先噴clear(之前打錯為clean),
最好噴多幾次,乾左之後用15000-2000號水磨砂紙略略輕磨,
然後用磨光劑用布去捽的,直至表面光滑如鏡.

呢0的都最好分開多日做~唔好太心急.

之後你可以

1)貼水貼,
再噴topcoat固定它

或者

2)在之前噴光油的時候在"中間層"貼上去
即係噴左幾層貼水貼,再噴多數層再打磨~

至於上完水紙再噴top coat,會唔會變得啞色(消光)?
我本人未試過用top coat,答唔到你tim,
但網上冇聽過類似0既事~
但以我所知top coat有分光澤,半光澤同啞色架喎~
鍾情200系Toyota Hiace~
 樓主| kevho 發表於 2005-6-17 18:26 | 顯示全部樓層

[ref=271108]DS8046[/ref]  在 2005-6-17 11:13 AM 發表:

你幫車殼上色後,可以先噴clear(之前打錯為clean),
最好噴多幾次,乾左之後用15000-2000號水磨砂紙略略輕磨,

2)在之前噴光油的時候在"中間層"貼上去
即係噴左幾層貼水貼,再噴多數層再打磨~

至於上完水紙再噴top coat,會唔會變得啞色(消光)?
我本人未試過用top coat,答唔到你tim,
但網上冇聽過類似0既事~
但以我所知top coat有分光澤,半光澤同啞色架喎

想問15000-2000號水磨砂紙同磨光劑用布大約幾多錢??
磨o既時候要整個殼磨定點呢?
上完水紙可以直接再噴光油??(唔係一定要水性top coat 光澤咩)
因為以前有用開top coat,但上之前冇上過光油,上完之後好似冇上...

另一問題....上完灰唔記得上光油直接噴紅色,而家上完光油浸灰出左黎...怎麼辨.....又要再噴...#

[ Last edited by kevho on 2005-6-17 at 22:34 ]
KV9033 發表於 2005-6-18 15:02 | 顯示全部樓層
五金舖賣水磨砂紙,通常$2一張.

噴在一般模型的膠上,
上灰後直接噴紅色是正常,
好少會甩d油出來,
但噴係鐵會較易甩油!

上水貼紙後,
起碼要完全風乾先可噴光油,
一兩日喇,
第一層光油唔好咁厚,
否則水貼有可能變形.

p.s
近日落雨,濕氣重,唔適合噴油.

[ Last edited by KV9033 on 2005-6-28 at 05:00 ]
jorg 發表於 2005-6-27 22:32 | 顯示全部樓層
愚問:請問top coat係咪指完成貼水貼的工序後,再上一層光油?
多謝
警HKP察
cy_but 發表於 2005-6-28 00:40 | 顯示全部樓層

[ref=271428]kevho[/ref]  在 2005-6-17 06:26 PM 發表:

想問15000-2000號水磨砂紙同磨光劑用布大約幾多錢??
磨o既時候要整個殼磨定點呢?
上完水紙可以直接再噴光油??(唔係一定要水性top coat 光澤咩)
因為以前有用開top coat,但上之前冇上過光油,上完之後好似 ...

一般人都唔用水性top coat架.....水性太慢乾同永遠都痴手的
水貼上面噴油性光油要有些技巧...首先頭一兩層要盡薄,,,,打霧咁
噴上去...唔駛理佢滑唔滑....主要作用係固定水貼同之後既光油隔開..
乾透之後就可以厚噴直致滿意#
我有新車哂...新城恨唔到^-^
cy_but 發表於 2005-6-28 00:46 | 顯示全部樓層
[ref=271108]DS8046[/ref]  在 2005-6-17 11:13 AM 發表:

呢0的都最好分開 ...

其實一般人都將郡是水性topcoat同油性superclear混淆..
其實大家都係透明油...只不過分水性同油性#
郡是光油主要分.....
水性罐裝topcoat
油性罐裝superclear...superclear UV cut
油性樽裝46....155....184等等..
分別在於樹脂含量多小同軟硬程度#
我有新車哂...新城恨唔到^-^
6008-JU1220 發表於 2005-6-28 22:55 | 顯示全部樓層
[ref=283136]cy_but[/ref]  在 2005-6-28 00:40 發表:

一般人都唔用水性top coat架.....水性太慢乾同永遠都痴手的
水貼上面噴油性光油要有些技巧...首先頭一兩層要盡薄,,,,打霧咁
噴上去...唔駛理佢滑唔滑....主要作用係固定水貼同之後既光油隔開..
乾透之後就 ...

哈....我知上次架Corolla rally衰咩喇.....

我貼好晒d水貼之後...一日到啦..
開始噴光油...一次過...
之後d水貼變晒形....又多一架零件車#:-/
Bridgestone Potenza RE55S
 樓主| kevho 發表於 2005-6-29 01:03 | 顯示全部樓層

[ref=283144]cy_but[/ref]  在 2005-6-28 12:46 AM 發表:

其實一般人都將郡是水性topcoat同油性superclear混淆..
其實大家都係透明油...只不過分水性同油性#
郡是光油主要分.....
水性罐裝topcoat
油性罐裝superclear...superclear UV cut
油性樽裝46....155. ...

如果我用superclear b514上水紙ok嗎?