hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009 元朗區 RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2008-2009 元朗區 RDP

053h4 發表於 2008-3-30 23:25 | 顯示全部樓層

gn3509 發表於 2008-3-30 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-3-30 23:25 發表

應該話, 城巴在線路重組方面, 較進取
一係會蝕少左, 一係就會搶多左客

而606/671, 兩間公司合作, 好難重組罷

但619做到,
最低限度有心做,延長服務時間都唔會做唔到
今期流行:690是原罪
天瑞總站 發表於 2008-3-30 23:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KC3555 發表於 2008-3-30 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 BigHeadB 於 2008-3-30 22:44 發表

睇你講到咁
好似覺得人地城巴開左N969係件咩大錯事
又話要隔硬迫到人地開N968
咩都怪晒城巴

我幾時講過N969好好客?
我只係話N969比N968好客而已

仲有我舉D全日線做例子
都係想帶出城巴果種主動性
你可以唔認 ...

唔係插,而再諗下,城巴的主動性唔係佢想。
當時城巴想全盤取得港島專營權,咪要做一堆花樣出來俾運輸署看。
當時城巴係超高調,非全奪港島專營權不可,仲講到明如果唔俾佢一間公司獨佔港島,
就開間分公司,結果就用分公司的名義爭港島區專營權,仲一口氣買左百幾部富豪添。
點知事與願違,專營權大冷俾左新世界第一巴士公司。
城巴都無理由睇住堆車封塵,堆車唔行真係會死,
當時城巴的車隊數目只係少中巴初失專營權時的數量百餘部車左右。
(所以咪做成後來DMAN退貨)
咪用到佢地盡囉,所以賺錢又要開,蝕錢又要開,因為車多得滯。
城巴當年蝕得幾緊要,又要同新巴鬥,一時間,成個港島都係巴士,
兩間巴士公司加埋成千六七架車,(九巴服務全港都只係四千幾部車啫)
三間巴士公司多車到逼住要Quota制,買車都唔可以多過某個Quota,
城巴自然做左大贏家,多車得滯,Quota又因當初塞得太多車落繁忙地區,
所以由絕境,變成調動最靈活的那間公司。

總結就係,城巴積極,因為98年爭專營權,爭輸左,
成堆車唔可以做廢鐵,乜野都要做,唔係佢想,而係客觀情況點都要佢咁做。

由此至終,我的重點都係話運輸政策導玫今天的惡果。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2008-3-30 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2008-3-30 23:42 發表
你講緊星期一至四定五六日先?
如果你講五六日 我勸你睇清楚先好上黎講野喇
N969, 三點幾鐘返到天水圍既班次
基本上可以坐滿, 坐滿都係約三十人咋?
N968有時開雙層 (頭車附近) 都坐滿啦
深宵時份四點至六點零八 好多 ...

梗係講平日啦,我以前朝早五點前要返到公司,點會唔清楚。
如果唔係N968星期五六日都唔會部部雙層車。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
天瑞總站 發表於 2008-3-30 23:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
BigHeadB 發表於 2008-3-31 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2008-3-30 23:55 發表
講平日唔該講清楚d 啦

仲有 平日 N969 都唔見得咁差客量啦
同埋 N968 星期五六日唔係部部雙層車
只係頭幾班先(可能)係

我真係真係唔明點解仍然會有人覺得N969既客量差到成車得二三十都講得出
N962仲誇張
話人成車得幾個客
唔該搵日(唔使假期/特別日子, 就平日算啦)去中環睇睇究竟架車臨出港碼有幾多人係架車度先講啦

呢家人地架車唔係載空氣架
人地開左條線出黎
唔好理佢既理由係咩先
受惠既都係乘客
又話人地開左條N969出黎搞到九巴要'隔硬'整條N968出黎
九巴開條N968又關城巴事
'係都開N960都唔開N968'又賴城巴
調番轉黎講, 人地N962/N969點關九巴咩事先
如果佢覺得N968真係咁不濟咪索性摺埋佢lor
你又做唔住但又唔想人地條線順道經埋元朗接人... 不如九巴玩晒佢啦
搞到呢家黎上鋼上線話城巴果D通宵線就算'載空氣'都要開住黎好似要同人鬥氣咁

我好感受到'吃不到的葡萄是酸的'既道理
人地962/969系鍾意一拆十
分身做十兄弟都得架bor
係work既你吹佢唔漲
有時又難怪九巴地頭果班乘客見到因而眼紅既

530 發表於 2008-3-31 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2008-3-30 23:50 發表
總結就係,城巴積極,因為98年爭專營權,爭輸左,hkitalk.net, f  H  |4 @" v' ]* Q% D- B
成堆車唔可以做廢鐵,乜野都要做,唔係佢想,而係客觀情況點都要佢咁做。www.hkitalk.net9 f( q  t/ p# N0 c/ _/ D2 ]
www.hkitalk.net. D6 Q, T+ G1 u: W  n# |
由此至終,我的重點都係話運輸政策導玫今天的惡果。

你肯定城巴因為唔想批車擺係度而開通宵線?
我諗一間咁大規模o既商業機構唔會咁短視掛...
城巴佢肯做o既, 又守到o既, 不論有無錢賺, 得益o既都係乘客
就算佢係為形象, 都實際過d晒命為主o既表面形象

但其實N969唔同時段客量係如何?
如果中段都有廿個人, 都未必要蝕
天瑞總站 發表於 2008-3-31 01:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
士刁拔尼.奧 發表於 2008-3-31 02:30 | 顯示全部樓層

N969平均都有起碼20-30客返入天水圍架.....
一個單收入一定過千
你話佢蝕?又未輪到佢

同時N969做得好既地方係佢同N8X同埋N90有得轉乘,吸引到唔少客
更加令到半夜既網絡仲好過朝早,收費又平過朝早....

但N968就不敢恭維喇....
CZ_6686還錢!