hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009 元朗區 RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2008-2009 元朗區 RDP

AVW56 發表於 2008-3-31 08:55 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2008-3-30 16:54 發表

完全係區議員同市民的心聲,
所以延長到天水圍市中心好危險,
天水圍成班議員又再發功,
跟住東北三湖又要搶,天北又搶,天南又搶......
攪到B1改線批唔到,批唔到就成個動議還原,
B1又繼續騎呢行法。得不償失。

B1到天水圍站 ...

三湖區呢, 基本上就無咩可能搶到B1
因為三湖區的李生是一個獨立個體, 同天北又唔岩KEY, 同天南又唔岩KEY
佢成日唔LIKE天北車入三湖, 又唔LIKE三湖車要經天南先出去
結果佢開親咩提議都無人採佢

天北呢, 照道理就無咩可能
因為呢架車係要經元朗, 如果深入天北
咁會大大影響行車時間, 九巴都未必肯

天南呢, 成功機會可以話多少少
但如果係提議: 天水圍站 > 警署 > 賞湖 > 天慈 > 元朗 呢個方案
通過的機會率應該會比 天中 > 天瑞 > 天耀 >元朗 這個方案為高
士刁拔尼.奧 發表於 2008-4-1 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-3-31 08:55 發表

因為三湖區的李生是一個獨立個體, 同天北又唔岩KEY, 同天南又唔岩KEY
佢成日唔LIKE天北車入三湖, 又唔LIKE三湖車要經天南先出去

天北呢, 照道理就 ...

未必...
天水圍中部今年一開始就有議員要求77拉入新落馬洲
加埋264M真係行元朗南的話,俾人要求補位都唔奇
B1可能因此而「受惠」,作為替代
CZ_6686還錢!
梓淵 發表於 2008-4-1 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 530 於 2008-3-31 01:38 發表

但其實N969唔同時段客量係如何?hkitalk.net$ X7 h, Y& T. D8 A3 F" o: J: E% U- ~! D+ M2 Q* L' R2 I. c7 V
如果中段都有廿個人, 都未必要蝕  

N969...前兩年返U經常撘

以前平日返U食完飯 有時飲埋野先返屋企
又或者0係U留得夜走
由頭班到尾班N969大概都坐過..
頭一兩班會多人D 大概上下層都會坐得滿
之後每班都係二三十人咁上下

至於星期五六 大時大節 頭一兩班N969賺到笑
因為.. 969太疏... 時有上唔晒情況
迫住坐N969

至於而家 間中星期五晚都會出銅鑼灣同舊同學飲野
情況大概都係差唔多
梓淵 發表於 2008-4-1 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-3-31 08:55 發表

天北呢, 照道理就 ...

不是喇
湖北區議員好有power的..
同天南區議員都好有"交情"
所以天北乜車... 佢地都有能力過到動議 拉落湖北
AVW56 發表於 2008-4-1 08:05 | 顯示全部樓層
原帖由 梓淵 於 2008-4-1 00:58 發表

不是喇
湖北區議員好有power的..
同天南區議員都好有"交情"
所以天北乜車... 佢地都有能力過到動議 拉落湖北

湖北區只得一位區議員......
就係當年由民建聯變節走出黎的李生

唔多明你想講咩......
又話同天南有交情, 但係又拉到天北車落湖北, 即係點?
wilsonli321 發表於 2008-4-1 17:33 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2008-4-1 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 wilsonli321 於 2008-4-1 17:33 發表

前年761P單野,好似因為咁樣而同天南有不和...
不過都幾搞笑下,麗/美湖根本冇乜人出元朗會在天榮上761
乜都要死霸爛霸,霸左都唔知有冇用,完全唔顧大局,就係區議會既特徵... ...

原果不是,選民點會支持他們呢?
AVW56 發表於 2008-4-1 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2008-4-1 17:33 發表

前年761P單野,好似因為咁樣而同天南有不和...
不過都幾搞笑下,麗/美湖根本冇乜人出元朗會在天榮上761
乜都要死霸爛霸,霸左都唔知有冇用,完全唔顧大局,就係區議會既特徵... ...

區議員為當區選民謀福利, 這是天經地義的事
但係, 係爭取的同時, 區議員應該要先衡量其可行性
才作出對佢選民有利的提議, 而不是生霸死霸

所以, 小弟對嘉湖北的李生無咩好感, 什至係討厭其行為
如你所講, 根本無嘉湖北人會行去天榮搭761, 但係李生就死係度嘈盲目保761
佢又成日嘈, 話無過境車經個區, 於是比佢成功拉左條618入去
但問題係, 根本無嘉湖北人搭......佢地照舊搭村巴過黎天耀/西鐵站轉B2
LRT1027 發表於 2008-4-1 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-4-1 18:51 發表

如你所講, 根本無 ...

小巴得 16 個座位,
嘉湖北都算係差唔多尾站,
上唔上到係問題, 時間冇得預算
所以嘉湖北居民搭 B2 都係無可厚非

不過 618 真係好兜, 不經嘉湖北, 天中會快好多
士刁拔尼.奧 發表於 2008-4-2 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-4-1 18:51 發表

如你所講, 根本無 ...

618事件其實唔止李生一個人唱獨腳戲既
仲有天瑞區姓名得兩個字果一位...
CZ_6686還錢!