hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009 元朗區 RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2008-2009 元朗區 RDP

士刁拔尼.奧 發表於 2008-3-27 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-3-27 00:31 發表
小弟反對 B2 係洪天路加站....
加一個站就逼全車人落橋,但係又唔知道有幾多人受惠....

加唔加都係一樣
行車時間都係多1分鐘左右(早一個出口上/落元朗公路),不過受惠既人係好少囉(方便返香港呢面轉K75唔駛過馬路掛)....
CZ_6686還錢!
AVW56 發表於 2008-3-27 07:27 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-3-27 00:31 發表
小弟反對 B2 係洪天路加站....
加一個站就逼全車人落橋,但係又唔知道有幾多人受惠....
\

我都真係唔多明
係個度加站做咩......
受惠人數, 絕對係少之有少

石 石步 車站,
返天水圍方向一般黎講都仲叫做有d人氣
因為有居民搭k75出入天水圍西鐵站
相反往洪水橋方向個站就鬼影都無隻

但而家, 往深圳灣方向, 就偏偏停無人搭車的站
往元朗方向, 車站有人搭車呀, 不過無得上車呢......
都唔知佢加黎做咩
AVW56 發表於 2008-3-27 07:33 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2008-3-27 00:36 發表

加唔加都係一樣
行車時間都係多1分鐘左右(早一個出口上/落元朗公路),不過受惠既人係好少囉(方便返香港呢面轉K75唔駛過馬路掛)....

點止一分鐘咁少呀
就算無人上車, 洪天路上返橋個支燈, 起碼要等3分鐘以上
如果有人上車, 上上落落, 所需時間更多

而且, 天影路落洪天路係斜路
以我搭k75p的經驗
因為呢個站成日都無人等車, 所以鐵巴車長通常係連油都唔收就直去
佢地係會完全忽視呢個站
但有時偏偏有人等車, 結果就要係斜路急煞車
相信同樣情況, 會套用於B2身上
加呢個站, 絕對有危險性存在
AVD1 發表於 2008-3-27 07:46 | 顯示全部樓層

原帖由 BigHeadB 於 2008-3-26 22:13 發表

話唔定越開越多呢如果受歡迎
跟住又會有962C... (九巴會唔會做就唔知)

969C正式打破左西隧線過唔到天后既不成文規定
對往後同類既路線發展起左關鍵性作用 ...

不成文規定,
其實係唔係真有其事都未知 ?

我已經講過
TD 曾考慮將九巴 960 線拉去北角碼頭 (以前有板友在 C1 板講過)
但因 TD 同時唔比九巴加車, 所以九巴拒絕而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVW56 發表於 2008-3-27 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2008-3-27 00:21 發表
969c 好明顯係打會員巴同村巴啦
不過一開,做得好既一定會俾人要求全日,到時又到喉唔到肺
同時都想知佢點行....灣仔北?

B1搬唔搬都係咁,叫做回應天水圍議員要求俾77入新口岸既折衷方案
不過預佢最後都係入天中
不過天耀 ...

969C, 呢層必然啦, 要求全日係必然
講真個句, 開得個1班, 不如唔好開......
就算話運吉想試下客量如何, 起碼都要有早上去程呱
只有回程無去程, 咁居民搭咩出去返工? 咪又係非法村巴囉

B1, 搬天水圍站, 區內居民可以話零得益
天水圍站純粹擺車......
就算係天耀天盛, 都只係近西鐵站個幾座樓的居民有方便車搭
不過, 我相信, 區議員一定會爭取B1好似B2咁行
即經天耀賞湖天慈

B2P做唔做得起係一個問題
佢係天水圍站開, 之後即去洪水橋藍地
青公沿線真係有咁大需求? 有少少值得商榷
係天水圍站等車的人, 一定係搭B2, 而唔會搭B2P
因為搭B2到左深圳灣, B2P都應該仲係豫豐花園出面

B2路線重組絕對有必要啦
應該分拆為元朗線同天水圍線
對兩個分區的居民都好
元朗人唔駛被迫遊車河
天水圍人唔駛上唔到車

69m, 我都覺得唔應該將個站搬出總站
因為呢個已經係習慣, 天耀居民一諗到要去荃灣
對腳自然會自己行去巴士總站搭車
加上早上又有69P特車
天耀總站 直情係 荃灣線專用車站
而且, 早上等69M的人, 係巴士總站入面都要打蛇餅
搬出出面後果不堪返想

而家搬出天耀路個度
O個個死人巴士站, 1星期一小修, 1個月一大修
整足幾年D工程都唔完, 個站無錯係好長, 不過好窄
又多線並用, 到最後咪巴士齊齊排隊囉, 大家都無著數......
AVD1 發表於 2008-3-27 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2008-3-26 23:55 發表

969C去到西隧口BBI咪得咯,使唔使一區一線?

1. 去屯門都可以, 咁元朗呢 ? (唔通同九巴 968 免費轉乘) ?
2. 以城巴作風睇, 開得 969C, 開 962C 應該都好大機會 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HG6729 發表於 2008-3-27 10:15 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

264M 又兜13/14區....
老實一句而家已經好兜再兜13/14區豈不是80 mins 先出到青衣
Mandy+263M=HG6729
S3BL343@66 發表於 2008-3-27 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2008-3-26 23:55 發表

969C去到西隧口BBI咪得咯,使唔使一區一線?

你認為西隧口好易上到960 962 961 968 969 等線嗎?
S3BL343@66 發表於 2008-3-27 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2008-3-27 07:46 發表

不成文規定,
其實係唔係真有其事都未知 ?

我已經講過
TD 曾考慮將九巴 960 線拉去北角碼頭 (以前有板友在 C1 板講過)
但因 TD 同時唔比九巴加車, 所以九巴拒絕而已 ~ ...

同一時間玩分線,961重組,理論上keep到而今的班次,不得咪cut左263M 66 E D「大線」車去960
GD1570 發表於 2008-3-27 15:14 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL343@66 於 2008-3-27 12:34 發表

同一時間玩分線,961重組,理論上keep到而今的班次,不得咪cut左263M 66 E D「大線」車去960

唉..
你話cut大線就cut大線咩
263MCUT都話易
66?另一區話某條X線拉落旺角
要CUT 66一部車都即一刻問咩事要CUT車...
你現在仲話CUT多部車過960 WOR...
哈哈

但又奇怪WOR..
無理由開969C的話,東區區議會部RPD一隻字都無提過
究竟係點解呢?

你有你可愛,我有我好笑。