hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣至九龍西/南的巴士路線建議 (長文)
返回列表 發新帖
開啟左側

荃灣至九龍西/南的巴士路線建議 (長文)

樓主| AVD1 發表於 2008-4-1 07:31 | 顯示全部樓層

原帖由 969 於 2008-3-31 21:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實230X南行 可唔可以係新世界中心 跟原有230X 返紅磡呢

咁樣淨係令到紅磡 某D 人 搭唔到230X  我係30X既常客

次次搭30X來回荃灣-紅磡

分站方面
我冇意見

不過以你作例
荃灣往來紅磡
一樣可坐 230X ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
expertuser 發表於 2008-4-1 12:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| AVD1 發表於 2008-4-2 06:44 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-4-1 12:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 8P 不經理工, 科館;不過不緊要;30X 也不經過 = 影響不大
2. 我覺得用 AV, 3AV 不夠進取,如果是高客量,直接提升 3AD、ATR、AVBE、小龍女
3. 我覺得新線應該不好改收費就好
4. 沒意見
5. 沒意見 ...

2. 用到 3AD 可能就比較差 D (荃景圍) - 可能 3AV (2+2) 較好
ATR, AVBE 都冇咩所謂

3. 唔減價就變相加價 (冇理由縮短咁多都唔減)
仲有灣景個邊不嬲有條線出到尖沙咀
而家冇左, 唔減, 佢地一定唔肯 ~
 樓主| AVD1 發表於 2008-4-2 06:57 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2008-3-31 18:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
再comment埋第二部份:

首先, 原因已很有問題, 並不能因為兩個總站相近, 但客源不同而取消其中一條線,用
另一條線取代. 正如相信大家都不能說 243M, 43B 總站相近而取消43B或243M吧.

樓主都係荃威人, 無理由唔知30X ...

先評第二方案:
1. 現時234X路線, 大部份都是往油麻地/尖沙咀, 縮短至大角咀只會流失呢批客去地鐵. 地鐵
要轉車, 巴士又係要轉車, 點解我要搭巴士? 至於佐敦就比較OK.
2. 現時234X是用短車, 縮短後, 234X, 230X(234X調來的), 212(234X調來的), 30(234X調來的) 是否會沿用短車?
3. 30 有需要大幅加班以維持現有30X服務. 否則會流失乘客往地鐵. 8架車不足以應付需求.
4. 大角咀, 佐敦繁時點都比尖沙咀塞車嚴重吧?
5. 212 看不到有需要延長.
6. 230X/234X <> 34M/39M 的轉乘吸引力不大. 因為搭得34M/39M, 出九龍的都係走去搭地鐵吧.反而230X<>234X就吸引力比較大點.
7. 230X 紅磡行法會對6C/6F構成嚴重壓力, 因為原有的輔助功能(即:旺角<->紅磡)失去.都是跟現時行法較好.

昨日冇回, 今日回你
1) 可以縮到 佐敦 (唔落 TST)
2) 234X D 車大可以掉 (一般車務掉動而已)
3) 8 架車唔夠, 大可以起 230X 再拎走一架 (230X - 12 / 30 - 9)
4) 但係 TD 只起 TST 及彌敦道設 Quota
5) 只作補償
6) 冇意見
7) 如跟現時路線, 根本就落唔到 TST (如果講南行往紅磡 - 冇意見)

PS. 現時紅磡有 6C, 6F 仲有 212 ~
我自己就覺得一條 30X 對佢地冇咩影響

根本上去得九龍 (紅磡)
坐 30X 只係小數 (大多數去九龍者都係坐 6C, 6F, 212)
30X 只係有車黎先上 (唔想等) ~

如果南行去紅磡, 我自己冇意見
因為通常隊道口都只係塞
港島區入口 ~
(如往港島方向, 另計) ~

至於現時 BBI
30X <-> 12A, 18 , 234A, 234B (將 30X 轉做 230X 都冇問題)
234X <-> 18 , 60M, 61M, 234A, 234B

只需起 60M, 61M 加埋落去 230X 做 BBI 就可以啦 ~
建議轉乘地點 - 愉景新城 (青山公路) ~

expertuser 發表於 2008-4-2 13:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| AVD1 發表於 2008-4-3 07:12 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-4-2 13:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

本身豪華特快線,就不受車資影響的拉
不過我覺得 230X 可再進取d,拉到入去九龍城碼頭,增加土瓜灣客源

這個不成問題
也可能會疏導一批
土瓜灣特快往美孚 O既 乘客 (紅小 (紅磡 - 美孚) $ 8 / 新 230X 收 $ 7.5 及美孚南行分段 $ 5.0)

路線可跟 115
不過問題係 九龍城碼頭 好似冇位 ~~~
Wright---AVW16 發表於 2008-4-3 22:28 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

但係以230X既行法,九龍城至荃灣相當繞路,難以吸引乘客,而且因路線延長,有可能要加價,反會得不償失
 樓主| AVD1 發表於 2008-4-4 07:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2008-4-3 22:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係以230X既行法,九龍城至荃灣相當繞路,難以吸引乘客,而且因路線延長,有可能要加價,反會得不償失

如果定線為流水線的話
這樣就應該冇問題的 ~

至於收唔收得番 $ 7.50 就應該 okay (睇番 81C 行車里數都去到 22.6KM) ~

PS. 如果收到八元正, 更加冇問題 ~