hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [非一般74A感受之旅] 國泰CX889 (紐約--->溫哥華) ...
開啟左側

[飛行報告] [非一般74A感受之旅] 國泰CX889 (紐約--->溫哥華)

volvo_chan 發表於 2008-3-30 12:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從於2006年9月坐完CX889,事隔一年半後,終於再次踏入國泰的機艙,航班依然是CX889,飛機依然是B747-467。
不同的是,所坐的B744機艙已經全面採用新座位,我亦有幸首次嘗試國泰的新經濟客位。

不過,呢班機亦發生了一些不愉快經歷,下文再說。

航班資料:

日期:2008年3月27日
航班編號:CX889
機型:B747-467
飛機編號:B-HOT
出發地:紐約甘迺迪國際機場 (JFK)
目的地:溫哥華國際機場 (YVR
原定紐約起飛時間:2245
實際紐約起飛時間:0045
原定到達溫哥華時間:0145
實際到達溫哥華時間:0320
全程飛行時間:5小時35分

前言:
其實今程CX889我差d坐唔到CX新經濟客位,因為我最初係坐28號個flight,
不過起飛前3日收到位朋友講話CX889果日會用B-HKT飛(唯一沒有新經濟客位的74A!)
所以我改29號走,不過後來發現會嚴重影響之後行程,所以最後改27號的CX889由JFK--->YVR,
雖然最後都能得償所願,不過要邀付US$64的改期費用,不過覺得還是值得的。

而當日亦發生了數件不愉快經歷:
1.當日所乘的航班比原定遲了兩小時才起飛/到達
2.所有乘客登機後不久B-HOT竟然名符其實成為''HOT機'' ,起飛前B-HOT電力供應系統發生問題,
   機艙停電,經過30分鐘才能修正,大家在B-HOT內焗了30分鐘桑拿。
3.另外本班機有大量內地人與同行嬰兒,機艙內嬰兒哭聲不斷,我坐的55行更是重災區,54/55合共有4名嬰兒,
   我就連機艙廣播都完全聽不到,要自己前往Galley詢問空姐了解機長剛才的廣播。

唔講咁多住,去相:

紐約JFK機場Check-in,當日CX889好多人。我一早已經辦好online check-in,
不過某位負責JFK國泰航空check-in的英航地勤竟然話要出示列印好的紙Boarding-pass才能前往櫃台將行李寄艙。
之後我直接去online check-in counter度問,結果話唔洗,之後成班外籍人士問我我答唔洗排隊後就立即衝去counter,
而果位話要排隊的黑人地勤就臨時潛水……:smile_39: :smile_39: :smile_39:
好彩我唔信佢講,如果唔係我就有排排,其實JFK地勤服務國泰應該自己做番,JFK英航地勤效率實在太差!:smile_39: :smile_39:

取得登機證,取得55K位

至于你信不信,我反正信了
 樓主| volvo_chan 發表於 2008-3-30 12:38 | 顯示全部樓層
是次CX889的74A主角,機齡已經有17.5年的B-HOT

經過1.5小時的delay,終於開始登機

翻新後的國泰74A,一進入機艙的感覺已經覺得好豪華

國泰全新經濟客位,採用獨立式靠背座椅,設計其實相當可取

經過兩小時的delay和機艙停電半小時,CX889終於在0045從JFK起飛

國泰翻新後的B747-467(74A) 經濟艙內部

獨立式靠背座椅同AVOD令我感到十分滿意,近代新經濟艙的優秀之作!

在我坐的那行竟然有4名內地同胞的同行嬰兒,耳朵受罪了…:smile_27: :smile_27: :smile_27:

全新經濟客位配備的9吋StudioCX AVOD系統,從此AVOD不再是國泰F/J-class的專利

派飛機餐,我選擇了雞飯

不過味道一般,十分鹹

9吋StudioCX AVOD

StudioCX AVOD的畫質相當之好,與SQ的新KrisWworld系統畫質有不過之而無不及

不過AVOD內的娛樂選擇還不夠SQ新KrisWworld多,但節目內容較符合香港人口味

全新國泰StudioCX AVOD系統的搖控器,同SQ果個基本相同

搖控器背面

洗手間並沒有翻新

經過5小時多的航程,航機差不多到達溫哥華

不過74A的AVOD飛行資料沒有B777-300ER的3D飛行航線圖顯示

差不多到溫哥華,貼圖完畢

總結:
雖然航班上有點不順利,但整體服務質素比上一次的進步,今次空服員無好似上次坐CX889咁派漏餐給我,
某幾位空姐對本人的服務態度相當好,整體質素跟SQ沒有太大分別。
可能之前我對呢程機的服務質素並無太大期望,不過最後CX889都給到我一個非常滿意的旅程,國泰其實仍然是一間服務很好的航空公司。
而新經濟客位十分舒適,是一個相當進取的設計,值得讚許!

最後特別鳴謝幫我查執飛CX889的reg no. 的兩位朋友幫忙,如果唔係你地,
我相信我未必能夠坐到國泰的新經濟客位,為旅途帶來失望,多謝晒你地!

PS:特別鳴謝本板板友Billimf提供資料協助!

至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2008-3-30 13:45 | 顯示全部樓層
想問下
74A 係唔係確實移除了腳踏 ?

PS. 真係好想試下 CX 新機位
下次返香港決定 book CX 機票 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AV115 發表於 2008-3-30 22:07 | 顯示全部樓層

o係國泰做既朋友話,因為新椅設計係放低椅背時向前推,有客投訴放低左之後隻腳會頂住腳踏,所以決定移除 d 腳踏喎...
不過我睇有一半係藉口黎,主要原因可能係因為佢易爛,國泰費事成日要維修佢。
樓主果班機似乎 d coat hanger 仲大部份齊整,我上次坐果部好多已經被人整爛左……
另一問,國泰呢隻新椅係唔係同法航 A330 用果隻同一隻牌子?個樣好似好似咁...
~誰@359~ 發表於 2008-3-31 11:32 | 顯示全部樓層
點解咁快就有得上機睇Juno少女孕記既…
其實呢d戲幾耐會update一次?
字大只顯得人自大
AV115 發表於 2008-3-31 12:05 | 顯示全部樓層
記得上次坐國泰既時候,本雜誌係以月做單位出既... 斷估每個月 update 一次掛。
Juno 我上兩星期坐 AF 都睇左~
da54 發表於 2008-3-31 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2008-3-31 12:05 發表
記得上次坐國泰既時候,本雜誌係以月做單位出既... 斷估每個月 update 一次掛。
Juno 我上兩星期坐 AF 都睇左~

小弟三月頭坐 NZ 都睇左
至於你們信不信?反正我信了
billlmf 發表於 2008-4-2 04:55 | 顯示全部樓層
唔駛客氣﹐volvo_chan兄~~

Anyway﹐very nice report~~

講起HOT﹐呢架野我四年前坐過﹐係甘多架744中最垃圾既一架(個陣比起HOY仲差)~~

O.T. - HOY已經以國泰標準色復出﹐下一架入去改74A既係HUA~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
AVD1 發表於 2008-4-2 07:02 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2008-4-2 04:55 發表
唔駛客氣﹐volvo_chan兄~~

Anyway﹐very nice report~~

講起HOT﹐呢架野我四年前坐過﹐係甘多架744中最垃圾既一架(個陣比起HOY仲差)~~

O.T. - HOY已經以國泰標準色復出﹐下一架入去改74A既係HUA~~ ...

HOY 係唔係前 亞洲國際都會 彩繪機 ?
如係, 佢唔係應該轉做貨機咩 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
billlmf 發表於 2008-4-2 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2008-4-2 07:02 發表

HOY 係唔係前 亞洲國際都會 彩繪機 ?
如係, 佢唔係應該轉做貨機咩 ?

正是﹐HOY係前"Asia's World City"彩繪機~~

據我所知﹐CX因為某些原因而改變主意﹐將HOY保留返做客機﹐並改為74A~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right