hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) del.
開啟左側

del.

關閉 [複製鏈接]
38.HKT.138 發表於 2008-4-1 14:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1/4 19:15 車長傳來 sms *
消息未經證實 有可能係佢地搞錯
造成不便唔好意思

中巴帶您 睛空萬里
lam926 發表於 2008-4-1 14:46 | 顯示全部樓層
但始終覺得站距一時太短一時太長
時時出現排長龍/突然間成5分鐘都冇車到
不過在大路小弟都比較鍾意答電車多過巴士
除左價錢平d,見到得意有趣ge野都唔駛隔住塊玻璃去影相

樓主| 38.HKT.138 發表於 2008-4-1 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 lam926 於 2008-4-1 14:46 發表
但始終覺得站距一時太短一時太長
時時出現排長龍/突然間成5分鐘都冇車到
不過在大路小弟都比較鍾意答電車多過巴士
除左價錢平d,見到得意有趣ge野都唔駛隔住塊玻璃去影相 ...

出現呢個問題主要有兩原因
1.電車早前唔再受鐵路條例保護
少量電車專線開放比其它車行 , 行車受阻
2.字軌安排不妥
最嚴重係中西區 15:xx - 17:xx
15:xx - 16:xx 就有大量東行車塞系中上環
(中更車 / 兩集車 / 夜更正軌車)
由於所有西面字軌車指定屈地街食飯所至
堆車自然 18:xx 就返到屈地街食飯 , 又撞正中更車收工
成隊車又先後返到屈地街車廠
(有留意的話 17:xx 呢個鐘數系中環會見到好多去西廠車)
即係話 18:30 打後繁忙時間中區就維持唔到足夠班次往西環
而東行就靠夜開飯 K / N / C 車 / 兩集車/上環出既東面車維持服務
環球站就往往累積百幾人等車
到 19:30 打後 , 好多夜更車食晚飯 .. 又有大量車出街做生意 ..
可是繁忙時間已經過左

中午食飯時段又係咁 ..   D 車一次過食飯 .. 之後又一次過開返出黎
日日如是 ...

看來 .. 一面倒屈地街食飯/開工制度應該取消
中巴帶您 睛空萬里
Seiko 發表於 2008-4-1 15:14 | 顯示全部樓層

車隊提速要搞到停駛5日咁大陣象?
唔可以分批做工程咩?

另有兩個愚問:
原帖由 38.HKT.138 於 2008-4-1 14:09 發表
會唔會意味著所有車隊 upgrade 做斬波車﹖  
一部點靚點快度字車 , 都無可能做到每秒加速 6 公里 ..

咩叫度字車?
斬波車係咪而家用推進桿果款?
(我成日仲以為"斬波車"係指以前用舊式控制器果款...太out了)

電車公司就可以投放梗多資源於
2.數年後填海區新線通車
前途一片光明     

確定左會興建填海區新線嗎?
政府填海計劃中到而家都未有提及, 或者留有預留位.
 樓主| 38.HKT.138 發表於 2008-4-1 16:22 | 顯示全部樓層
1.
我都唔明白   可能同供電有關
2.
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... &extra=page%3D1
呢度有解釋何謂度字車/斬波車
3.
其實講左好多年 , 當然未確定 , 可能我表達得唔好 .. 而家不斷研究/提交報告中
意思係話可以投放梗多資源研究/開發新線 .. 當然唔成事的話就無話可說了
中巴帶您 睛空萬里
amtrak 發表於 2008-4-1 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2008-4-1 14:09 發表
消息指電車公司將宣佈於 6 月某星期停駛 5 日
進行全面車速提升 , 現時每秒加速 4 公里增加6 公里
預計乘客量由每日120增加160  

會唔會意味著所有車隊 upgrade 做斬波車﹖  
一部點靚點快度字車 , 都無可能做到每秒加速 6 公里 ..

改動後行車時間短左 , 車快到總站自然快走 , 變相可以加班
配合港島東/西每放越下既巴士服務 , 加上今年 5B 計劃收檔唔停上環
港鐵轉車客好快會成為電車天下
港鐵西延線通車後 , 難免乘客流失 , 西面服務預計會多少縮減
電車公司就可以投放梗多資源於
1.東面爭客(如計劃開辯北角以東線)
2.數年後填海區新線通車
前途一片光明     

另外早前計劃全新廣告版構思一事已經沒有下文 ... 看來已否決了
車隊全以全車身廣告景象得以繼延

停駛 5 日?使唔使呀?....我咪無車搭返工?....

不過我都鍾意8字車,始終都有以前電車加速的影子。任何對電車發展的計劃我都支持,希望電車真係可以係新填海用地上行走啦!
HKT, Volvo B10TL Wright, Gillig Phantom
2A_DL13 發表於 2008-4-1 21:13 | 顯示全部樓層

呢個會唔會只是愚人節笑話?

Your global lifestyle partner..
ccicoltd 發表於 2008-4-1 21:53 | 顯示全部樓層
六月停駛五天的是昂坪 360 喔,其速度亦會由 5m/s 提升至 6m/s。

怎麼兩則「新聞」好像有點相似?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| 38.HKT.138 發表於 2008-4-2 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2008-4-1 21:13 發表
呢個會唔會只是愚人節笑話?

你回呢篇文果陣我已經更正左篇文
只係有師兄收錯料.. 一傳十 十傳百得出以上結果
已我知道消息出錯已經即時改文
2個如果:
1.如果你覺得我有心放假消息既 , 你可以去投訴
2.如果你覺得好笑,恭喜你* 就當收左份愚人節禮物啦,唔洗系度問吧?  
中巴帶您 睛空萬里
ML29 發表於 2008-4-2 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2008-4-1 15:14 發表
確定左會興建填海區新線嗎?
政府填海計劃中到而家都未有提及, 或者留有預留位

但我印象中政府對此計劃取態一直不是太正面。

我也不太信電車要停駛五日來提速,始終電車與昂坪360的系統
很不同。
昂坪360的速度由整條纜車的供電系統操控,故提速涉及整個供
電系統的調整,因此要停駛;
電車的車速則很大程度上涉及個別電車的機件,一部電車進行調
整時其他電車可繼續服務,即使要由「度字車」變成「斬波車」
也可以分批進行改動,既然電車公司沒有需要在五天內把全線車
隊提速,那我看不到停駛的必要。

不過說到電車提速,不知怎的我覺得聖誕假期過後很多電車都好
像被調校過,車速比過往快……
記得從前英皇道東行琴行街到電照街一段,一般電車開盡都車速
都只有36km/h,較好的也只得36-39km/h,有39km/h或以上已經
算是「超班」,但是近期卻不時遇到有車上到39-43km/h;
還有從前要最快那批電車才在黃泥涌道或金鐘道西行會開到52km/h,
但近期乘搭過一些電車上52km/h好像「食生菜」,而且不只一、兩
部是這樣,而是有十多部車都可以開到這樣高速。
不知電車公司是否真的有意替電車提速?
We're part of The Go-Ahead Group