hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今日小弟與家人出行憤怒事一則... 注意長文 ...
開啟左側

今日小弟與家人出行憤怒事一則... 注意長文

4056 發表於 2008-4-4 20:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今日想趁放假同家人去落馬州觀景台一趟,所以就渣車去,駕車既係家父,唔係小弟,但發生左件事好唔gur,最後去唔成返屋企。離開左高速公路後,附近果d路全部都掘起晒整緊路,d路牌亂七八糟,有d就畀樹遮住晒,有d就雞腸字型大小,仲要臨到路口先睇倒。家父同我架車所有人都幫手睇d牌,但睇到頭暈眼花。去到一個迴旋處,有個路牌寫住「落馬州、深圳(皇崗)」,但後面既字被d樽遮住,只睇倒「落馬州」,於是駛左入去,入到去先睇倒寫住去深圳,咁已經太遲,咁唯有一直向前行......   行到有個位畀人返轉頭,寫住「上水粉嶺(過境貨車)」,咁即係又唔行得啦,唯有繼續行...  去到咁上下有個路牌寫住「九龍」,咁就入左去,跟住有差佬走埋來話我地入左禁區要抄牌......   

我同家父都好唔gur,d路牌亂咁指,d字又好似字典咁細,又畀樹遮住晒,誤導人入來,跟住抄牌....   抄緊牌時好多人都中招,後面有好多車排住隊等抄牌,好明顯係d路牌有問題!!!   明明係禁區,但沿路完住一個禁區字眼都唔見,最明顯既都係果個被樹遮住既「深圳皇崗」路牌,係要轉左入去先睇倒!!  初頭個差佬話「其實沿路都有好多路牌寫住禁區提醒駕駛者架喇」,我同家父跟住話要投訴佢,佢最後改左語氣話「其實我都知d路牌唔清楚架喇,但我地只係執法je冇辦法啦」

我對運吉同路政署班人真係非常失望,我好有感係政府有心整古我地呢班小市民,d路牌根本係誤導...   
經過今日件事之後,我決定以後去到唔熟路既地方慢慢睇清楚路牌先,入錯路口隨時畀人屈...  之前荃灣德士古就有新牌仔因行錯路急切線搞到炒車,我覺得唔多唔少係政府d字典路牌所致

路牌又唔清楚,入禁區段路又唔開多一兩個路口畀人返轉頭,連唯一一個返轉頭路口就寫住「上水粉嶺(過境貨車)」,即係迫我地要入錯路口就入後波!!   以後真係唔知點渣車先岩...

柏麗之戀
yoyotown 發表於 2008-4-4 21:01 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我建議你就唔好交張罰款, 再沿路影一次d路牌, 當然要用司機個角度, 等上庭上訴俾d相個官睇, 再去路政, 交通投訴組, 運吉, 申訴專員到投訴, 唔係班友繼續玩官僚, 香港就係咁先.

活著, 我應該做甚麼!
 樓主| 4056 發表於 2008-4-4 21:15 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2008-4-4 21:01 發表
我建議你就唔好交張罰款, 再沿路影一次d路牌, 當然要用司機個角度, 等上庭上訴俾d相個官睇, 再去路政, 交通投訴組, 運吉, 申訴專員到投訴, 唔係班友繼續玩官僚, 香港就係咁先.

...

唉,張罰款唔係小弟食,係家父食,佢已經決定聽日去交...

其實我都諗,如果被抄牌既係我,我好唔好同班差佬嘈好,隨時嘈多兩嘈加你罰款......   我上星期食左張牛肉乾,上面有條條文寫住既野係話如果你有任何不滿,你可以提出上訴,但你要就上訴要要繳交額外罰款...   睇完呢句之後真係火都來埋,想燒左張野去,上訴就要交罰款,咁真係做官大晒啦!!!   

經過今日件事,我覺得香港已經冇公理存在。明明咁多車都行錯路入左來,至少一分鐘一架,好明顯係路牌既問題啦,但佢都係照抄牌,而且語氣好差,好似審犯咁!!   之後家父再沿路兜多一次,發覺d路牌真係只有一個粗口可以形容(呢度唔打得),一係就畀樹遮,唔畀樹遮就可能係錯既,一係就雞腸字,有d就唔清楚,例如寫住「落馬州」既路牌,原來係指去禁區!!乜原來去落馬州一定係去禁區?第一次知ja我,以後香港人唔好渣車去落馬州觀景台呀。點錯人入去都唔緊要,跟住唯一一個返轉頭既路寫住「上水粉嶺(過境貨車)」都夠膽死,即住迫人向前行去禁區被抄牌!!!

經過今日件事,我決定以後去到分差路口,如果d路牌一畀樹遮住睇唔清,我就會開到好慢來睇,如果都係睇唔清,例如係雞腸字,咁唯有停車睇啦!!!   冇計啦,本來渣車係應該唔好無故剎車,同埋行錯路都要冷靜,兜多個圈好過。但原來唔係架,行錯路係犯法架,d路牌指錯路/內容唔清楚而無辜被老點,甚至路牌指錯路/被樹遮住都係犯法架,我真係唔知以後渣車要點渣。入錯線要入後波??入錯線要強行切返正確路線??迴旋處要停低睇路牌??  以後點渣車好呢...真係問政府先知   我而家暫時學會左既野就係以後行親新田果d,入迴旋處要以唔高於8km/h既速度來睇路牌!!

柏麗之戀
Seiko 發表於 2008-4-5 00:38 | 顯示全部樓層

你可以向交通投訴組投訴, 填寫以下表格:
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm

另外我又想問下你d路程係點行, 因為據我所見,
新田交匯處一帶都有好多路牌寫住禁區提醒駕駛者.
 樓主| 4056 發表於 2008-4-5 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2008-4-5 00:38 發表
你可以向交通投訴組投訴, 填寫以下表格:
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm

另外我又想問下你d路程係點行, 因為據我所見,
新田交匯處一帶都有好多路牌寫住禁區提醒駕駛者. ...

我唔係好識形容,但我記得臨到入禁區個迴旋處前,曾經過皇崗巴士個總站(即76K有站果度),之後駛左上個迴旋處,在入左個個牌被樹遮住左既路口...
柏麗之戀
airbus 發表於 2008-4-5 07:56 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2008-4-5 01:46 發表

我唔係好識形容,但我記得臨到入禁區個迴旋處前,曾經過皇崗巴士個總站(即76K有站果度),之後駛左上個迴旋處,在入左個個牌被樹遮住左既路口... ...

在橋上面個迴旋處入?

我建議你不如去"生果報"度反映下啦
走到天涯海角
DD2113 發表於 2008-4-5 10:00 | 顯示全部樓層

撇開路牌問題.... 其實唔想行錯路, 可以在元朗"僕"一部行B1線的九巴, 跟佢去到禁區前的閘位 (B1巴士入得, 冇禁區證的車唔入得) , 好像有路口右轉上山的, 該處就是"落馬洲觀景台". (搭過B1見到 )

反對所有專利巴士全空調化!
JN6854 發表於 2008-4-5 13:12 | 顯示全部樓層
個人建議係 罰款交0左就算0勒

最好係搭一次B1 將沿路有問題0既"指示牌"影低
之後連同投訴信送去交通投訴組
必要時可以同時投往各報章"服務站"(投訴版)

因為呢0的根本就係路政署+運輸署問題

PS 講起上0黎 我記得尋日搭87K往大學方向
去到大老山公路近大學站出口
"龍門架"上面塊牌只係寫「馬料水、xxx(唔記得左) | 粉嶺、上水」
去到分叉口先見到「<大學」同「<科學園」兩塊牌
仲要細細塊 0的字離遠睇同雞腸無差別
如果行唔慣呢條路一樣超級易中招/出事...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
oman 發表於 2008-4-5 17:56 | 顯示全部樓層
可唔可以cap 一cap 你入去o既路o既地圖出黎?

你入左禁區, 警察渣正黎做者, 你有野申辯的話, 睇下申訴專員或者傳媒之類幫唔幫到你!
oman 發表於 2008-4-5 17:59 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2008-4-4 21:15 發表

唉,張罰款唔係小弟食,係家父食,佢已經決定聽日去交...

其實我都諗,如果被抄牌既係我,我好唔好同班差佬嘈好,隨時嘈多兩嘈加你罰款......   我上星期食左張牛肉乾,上面有條條文寫住既野係話如果你有任何不滿,你可以提出上訴,但你要就上訴要要繳交額外罰款...   睇完呢句之後真係火都來埋,想燒左張野去,上訴就要交罰款,咁真係做官大晒啦!!!  

你上訴得直咪可以唔洗交!

ps 你係想入落馬洲支線管制站上o既觀鳥台?