hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 遠足郊遊討論 (A10i) 吹風坳至北潭坳
開啟左側

吹風坳至北潭坳

eg9515 發表於 2005-6-15 22:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.lewisli.com/hiking1.htm
該段路有d咩需要注意﹖
同埋有咩好位介紹﹖
joeli16 發表於 2005-6-16 07:06 | 顯示全部樓層
小弟行過幾次,
基本上並不難行,
只要糧水充足便可。
靚景當然係山上向下望大浪西灣及咸田灣啦,
如果天浪氣清,
景色怡人。

試過一次落住大雨咁行,
個個就咁買便利雨衣頂住,
兼且行到天黑,
又刺激又好玩。
hon_son_wilson 發表於 2005-6-16 23:05 | 顯示全部樓層
一定要有充足糧水,我諗水最少要帶2升,
仲有要帶適量現金,以備中途於士多補充糧水 (沿途有兩三間士多)。
我諗最好唔好著紅色衫,因為咸田灣至北潭坳段可能會遇到牛。
alexero 發表於 2005-6-17 00:04 | 顯示全部樓層

[ref=270680]hon_son_wilson[/ref]  在 2005-6-16 23:05 發表:

我諗最好唔好著紅色衫,因為咸田灣至北潭坳段可能會遇到牛。

無關係架話?
好似話其實牛係認唔到顏色的...

就算係,都唔等於佢會襲擊你吧?
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
hon_son_wilson 發表於 2005-6-17 02:19 | 顯示全部樓層
最緊要都係唔好貪得意搞d牛啦,發起癲可大可小 ...
ats15 發表於 2005-6-17 22:47 | 顯示全部樓層
[ref=269394]eg9515[/ref]  在 2005-6-15 10:27 PM 發表:

http://www.lewisli.com/hiking1.htm
該段路有d咩需要注意﹖
同埋有咩好位介紹﹖

我行過這段路已經十幾次了,
這段路我覺得是行山者的道選,
因為路程短又唔會很辛苦,
而且風景仲好靚tim!!
好位其實有很多的,
在西灣已經有一個,過了西灣後上山往鹹田灣
然後再落果陣遠眺蚺蛇尖和近見鹹田灣,
風景很美!!
我自己覺得由北潭坳果邊行番過去吹筒坳會比較易
行,因為可以避左赤徑上北潭坳的那段斜路,
仲長過西灣去吹筒坳的斜路呢#;D
我諗全程大約3-4小時就可完成(快步),
記住帶多d水!
你聽過四個屬靈的原則嗎?
 樓主| eg9515 發表於 2005-6-19 22:27 | 顯示全部樓層

今日已經去行了
首先搭綠的去到萬宜水庫亭
之後行去吹筒坳再出發
全段路雖然唔係真太高
不過天氣有d熱,都幾辛苦下。
咁樣行應係上山上得多過由北潭坳出發
Chairman 發表於 2005-7-2 23:09 | 顯示全部樓層
[ref=270793]alexero[/ref]  在 2005-6-17 00:04 發表:

無關係架話?
好似話其實牛係認唔到顏色的...

就算係,都唔等於佢會襲擊你吧?

其實又唔駛擔心,以麥徑而言,
大帽山一段仲多牛.
有行過毅行者的朋友告知,
就算是舉辦毅行者的樂施會,
也沒有要求參賽者要避著紅色衣服.