hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93A,98A重組及分拆成93A,98A,298A
開啟左側

93A,98A重組及分拆成93A,98A,298A

~誰@359~ 發表於 2008-4-16 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2008-4-16 08:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

98C對寶林及坑口來講, 跟本唔可以叫做快

98C要上山所以慢,但又唔諗下同93K比已經飛左好大段路
有左地鐵啦,又嫌要轉車,又嫌慢喎,即係快過98C都嫌慢囉
問題既根本唔係上山唔上山,而係Human wants is unlimited
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2008-4-16 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-16 08:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要條將沙開6-9分鐘一班?

居民當然有自己的訴求, 明顯地將軍澳去九龍區的需求比新界高,
你又走去玩反傳統開新界線.

點解會知足?
咁就證明了一點, 叫將軍澳居民去觀塘轉車的方法係令居民接受,
既然居民接受, 點解唔做一個更慳資源的舉動?

你都未明白一點, 點解服務二十多萬居民的98A, 比服務六萬名居民
的296A客量更低. 原因就係吸引力不足.

或者做個假設, 如果98A改由康盛開, 經寶林坑口再入隧道出觀塘,
你覺得是否可以接受?

你都係唔明白盤數…98A轉車,就唔到8系班次
將沙線轉就係就唔到區內線班次,零分別嫁喎

哦即係原來成個將軍澳區所有議員都係傻既,唔嘈98A走去嘈將沙將荃?
咁其實個case係議員唔了解居民丫,係d居民選錯人,定還是係你搞錯?

現時山下居民想特快出觀塘轉車,仲可以選擇10M 102系 地鐵
問題既根本係Humans wants is unlimited,小巴快但嫌貴,98A平但嫌慢
即係你講晒,咁點解只可以你講晒但唔可以我講晒呢?
如果真係要就晒全香港所有人,冇Quota都唔得了啦
所以人要學識妥協,或者係叫交換條件
98A慢時你有既係98D 297,山上亦唔值得同山下搶將沙將荃
單方面或者雙方面唔妥協既後果就係無止境既爭論

你都未明白一點,尚德只有一條296A,但寶林坑口有太多重疊服務
如果寶林冇10M,坑口冇102系,兩區都冇地鐵就應該會夠客既

唔可以,因為山上已經冇98D,冇將沙將荃村巴,冇E22A,冇地鐵
唔應該連轉215X轉8系轉E22既權利同方便都剝削埋
除非…95M加轉乘優惠,呢點已經被九巴拒絕

返正題,其實如果要特快呢,唔一定要分拆98A
不妨考慮一下延長298E去觀塘,坑口直出觀塘,o係692同296M度抽車
改做落車畀錢,咁就算要加價都係對現有乘客零影響

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2008-4-16 21:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-16 19:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔可以,因為山上已經冇98D,冇將沙將荃村巴,冇E22A,冇地鐵
唔應該連轉215X轉8系轉E22既權利同方便都剝削埋
除非…95M加轉乘優惠,呢點已經被九巴拒絕

現時山下居民想特快出觀塘轉車,仲可以選擇10M 102系 地鐵
問題既根本係Humans wants is unlimited,小巴快但嫌貴,98A平但嫌慢
即係你講晒,咁點解只可以你講晒但唔可以我講晒呢?
如果真係要就晒全香港所有人,冇Quota都唔得了啦
所以人要學識妥協,或者係叫交換條件
98A慢時你有既係98D 297,山上亦唔值得同山下搶將沙將荃
單方面或者雙方面唔妥協既後果就係無止境既爭論

...

既然你覺得轉車慢左係不能接受, 為何你又要強迫其他人慢慢轉車?

山上去觀塘有93A, 95M, 小巴13, 選擇之多唔見得比山下小, 難道咁
就等於人地唔可以快點轉車?

你認為轉車時間長係權利剝削, 咁你反對別人分拆同樣是剝削別人的權利,
所以將98A分拆只是令大家均有一個權利吧, 何況而家只係講分拆, 山上人
一樣有快車出觀塘轉車.

再講啦, 以98A用車數量, 甚至分拆都唔會搞到班次變得好恐怖,
相反, 如果要人轉甚麼將沙線, 他們仲有冇可能享受到單位數字
班次?
儲錢
fleetline 發表於 2008-4-16 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-16 19:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

98C要上山所以慢,但又唔諗下同93K比已經飛左好大段路
有左地鐵啦,又嫌要轉車,又嫌慢喎,即係快過98C都嫌慢囉
問題既根本唔係上山唔上山,而係Human wants is unlimited ...

咁不如98C康盛開之後兜落山, 咁都快過93K呀

既然你覺得慢係冇問題, 咁直頭98C行隧道, 拉93K去美孚,
雖然慢, 不過唔駛轉車, 要快就落寶林轉98C, 或者觀塘轉40,
一樣快過93K.

不過提到93K, 我都係想用佢D quota 換條98S.
儲錢
~誰@359~ 發表於 2008-4-16 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-16 21:16 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

既然你覺得轉車慢左係不能接受, 為何你又要強迫其他人慢慢轉車?

山上去觀塘有93A, 95M, 小巴13, 選擇之多唔見得比山下小, 難道咁
就等於人地唔可以快點轉車?

你認為轉車時間長係權利剝削, 咁你反對別人分拆同樣是剝削別人的權利,
所以將98A分拆只是令大家均有一個權利吧, 何況而家只係講分拆, 山上人
一樣有快車出觀塘轉車.

再講啦, 以98A用車數量, 甚至分拆都唔會搞到班次變得好恐怖,
相反, 如果要人轉甚麼將沙線, 他們仲有冇可能享受到單位數字
班次?.

重點係紅字,山上人係由快變慢,服務質素下降,呢D由有變冇既先叫做削剝
分拆98A引起既問題,除左係原有上山既客之外
山上既資源會被變相減少,以現時98A繁時實際只有最多十五架車服務既時候
分拆之後班次可以有幾密?
98A一轉實際時間係有成八十幾九十分鐘,縮短後行車時間來回只會減少唔夠15分鐘
即係七十分鐘左右啦,但用車減少一半喎,八架車最密九分鐘
呢個係現行98A最疏既班次,最疏變最密喎
你對班次咁敏感,你應該好理解點解會有咁強烈既反應
再講返山下,行車時間都會係相若,班次都會係九分鐘最密
九分鐘一班,地鐵最密可以開到三抽車,小巴更加唔知開到幾多架
即係班次都唔會太有吸引力,而且maximum等車時間延長三分鐘
根據98C 98S客量調查既by-product,加上隧道既不穩定路面情況
山下乘客所需時間根本唔會有明顯減少
Conclusion就係損人又不利己
所以我唔贊成98A分拆,但若然你堅持既話,請考慮將298E拉出觀塘
或與93K 297一併重組,令成個重組有更多資源,但代價係297上山,我相信你唔會介意
因為觀塘轉車大過天

你絕對可以快d轉車,只係有人嫌貴,所以先搞出咁多問題
用93A 95M GMB13同98A比唔合理既地方,係山上人轉左前三條線係貼錢買難受
畀多左錢但仲慢左,相反山下人只係畀多左錢換取更快既服務
重申一次,問題核心係有人又想快又想平

字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2008-4-16 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2008-4-16 21:32 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁不如98C康盛開之後兜落山, 咁都快過93K呀

既然你覺得慢係冇問題, 咁直頭98C行隧道, 拉93K去美孚,
雖然慢, 不過唔駛轉車, 要快就落寶林轉98C, 或者觀塘轉40,
一樣快過93K.

不過提到93K, 我都係想用佢D qu ...

98C寶達黑洞,用一半米倉去同地鐵搶客…神風敢死隊喎
同埋呢…98C落山先走可能真係慢過93K…康盛落山去到坑口北要三個字
翠林上車的話,三個字已經上左觀繞…

慢唔係問題,慢左就係問題啦

香港政府忠告:請善用地鐵,所以98C 98S…都係算吧啦
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2008-4-16 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-16 22:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

重點係紅字,山上人係由快變慢,服務質素下降,呢D由有變冇既先叫做削剝
分拆98A引起既問題,除左係原有上山既客之外
山上既資源會被變相減少,以現時98A繁時實際只有最多十五架車服務既時候
分拆之後班次可以有幾密?
98A一轉 ...

98A一轉時間九十分鐘?
扣除翠林去坑口果15分鐘, 咁翠林坐98A去牛頭角咪要30分鐘?

如果係咁, 用93A 95M GMB13去替代98A特快角色變得非常合理,
因為以上3者出觀塘都唔使30分鐘. 咁點解係貼錢買難受呀?

不過, 98A全程行車時間只有70分鐘, 用70分鐘計, 山上及山下的
路線行車時間大概只是40及50分鐘, 用15架車分比兩條線, 他們
的班次仍然可以維持最密6分鐘一班, 既然班次不變, 又有甚麼理
由反對分拆?

93K用一條105, 加埋條111改路, 就已經完全搞掂將軍澳果PART.

儲錢
fleetline 發表於 2008-4-16 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2008-4-16 22:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

98C寶達黑洞,用一半米倉去同地鐵搶客…神風敢死隊喎
同埋呢…98C落山先走可能真係慢過93K…康盛落山去到坑口北要三個字
翠林上車的話,三個字已經上左觀繞…

慢唔係問題,慢左就係問題啦

香港政府 ...

你自己話慢冇所謂吧!

不過, 寶達本身有95, 甚至冇98C, D錢都係入九巴袋

不過, 你問我我一定接受唔到, 同我接受唔到98C要兜上山一樣

既然你咁鐘意坐地鐵, 咁你應要坐言起行, 日日坐地鐵.
儲錢
expertuser 發表於 2008-4-16 23:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
expertuser 發表於 2008-4-16 23:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽