hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 東涌
開啟左側

東涌

ArnoldC 發表於 2008-4-24 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2008-4-20 10:35 發表

第一, 佢地一般都有一股體味, 係同中國人不同的
第二, 佢地習慣係屋企點燃一些香燭, 又係一陣怪味
第三, 文化差異語言不通

雖然呢d都唔係d咩罪過, 但係, 既然有得選擇
我與家人都係唔多鐘意同南亞人做鄰居 ...

咁講法,佢地係咪都應該覺得我地有陣味?
同我相處過既南亞裔人士我就唔多覺有味。
神位上香陣味講真我都唔係好受到...

唔係指責,只係個人意見,想討論下
gordon 發表於 2008-4-24 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2008-4-20 10:35 發表

第一, 佢地一般都有一股體味, 係同中國人不同的
第二, 佢地習慣係屋企點燃一些香燭, 又係一陣怪味
第三, 文化差異語言不通

雖然呢d都唔係d咩罪過, 但係, 既然有得選擇
我與家人都係唔多鐘意同南亞人做鄰居 ...

有很多南亞裔人士連英文也不懂, 加上迷信(曾經接觸過有一次一個南亞裔學生手部因交通意外受傷(涉及骨的問題), 佢母親竟然無知到叫佢照返學, 於是叫佢母親來接他去看醫生/回家休息, 佢母親竟然說她們不可看醫生, 拜神就會無事).

而且大部份文化水平低, 過度活躍, 而且諸多挑剔, 同大陸來香港伸手取綜援那些垃圾有得揮.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
ksmbh 發表於 2008-4-24 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2008-4-24 14:41 發表

有很多南亞裔人士連英文也不懂, 加上迷信(曾經接觸過有一次一個南亞裔學生手部因交通意外受傷(涉及骨的問題), 佢母親竟然無知到叫佢照返學, 於是叫佢母親來接他去看醫生/回家休息, 佢母親竟然說她們不可看醫生, 拜 ...

他們本來不是聚居在尖沙嘴的嗎,
怎麼現在逸東同天北都咁多的呢?
Seiko 發表於 2008-4-24 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2008-4-17 11:36 發表

最正路0既方法:去梅窩搭船出中環。

至於當年東涌舊碼頭有無船出市區就真係唔知。 ...

當年東涌對外交通主要係靠船, 除左有街渡來往青山灣,
仲有油麻地小輪來往中環, 馬灣, 屯門, 沙螺灣同大澳.
石頭 發表於 2008-4-24 19:52 | 顯示全部樓層
東涌D樓實在太密,租又貴,交通費更貴到離譜,

俾我都唔揀東涌住la,屋企又無人在機場返工~
原帖由 AVW56 於 2008-4-18 09:57 發表
第一次機會, 係派屯門蝴蝶村, 不過個村好舊, 最後無要

蝴蝶村真係好好住,不過4個人住會嫌迫咁lor~

當年我地派既係蝶心樓,個單位係見到海(隔左個美樂花園都見到)、又望到山,

加上當年得3個人,配套又唔差(起碼美景仲健在先),就搬左入去,

後來係阿妹出世,開始大個la,咁先至搬左出來而家安蔭村
Seiko 發表於 2008-4-24 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-4-24 16:42 發表

他們本來不是聚居在尖沙嘴的嗎,
怎麼現在逸東同天北都咁多的呢?

我都想知道, 呢兩個地區既人絕大部份係新移民,
唔係啹喀兵或港英年代既印裔後代,
唔知點解而家政府既入境定居政策咁寬鬆...
sunnykam 發表於 2008-4-24 21:56 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

講D樓密, 我就覺得將軍澳密D...名副其實石屎森林
wilsonli321 發表於 2008-4-24 22:31 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2008-4-24 23:59 | 顯示全部樓層
咩民族都有文化水平高低、教育程度差別、唔同個性、體格既人。大家小心「一竹篙打晒一船人」!

(去到外國,人人一口話你係偷渡客、話你來食政府福利、話你同黑社會控制既餐館打工、話你共產分子、貪錢、凡事走後門,你就會明!)
gordon 發表於 2008-4-25 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2008-4-24 19:54 發表

我都想知道, 呢兩個地區既人絕大部份係新移民,
唔係啹喀兵或港英年代既印裔後代,
唔知點解而家政府既入境定居政策咁寬鬆...

坦白講, 我返工, 聽電話, 除左供應商, 書商的來電係純正廣東話之外, 其餘唔係鄉音就係嚤囉英文, 問你死未.

咁都好, 我可以單憑口音分辨那一位是供應商/書商, 那一位係街坊/家長.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法