hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 愚問:落斜可唔可以用空波
返回列表 發新帖
開啟左側

愚問:落斜可唔可以用空波

hkptb 發表於 2008-4-15 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2008-4-15 11:19 發表
最好都係有一定駕駛經驗,熟知部車既性能同路面情況先好空波落斜
仲有就係棍波先好空波滑行,自動波空波滑行係會對波箱做成損壞的。

好似我咁,過紅隧溜小半條隧道無傷大雅(直路一條,斜度不大,就算
溜都唔駛點踩brake,當然要 ...

咪教壞師...
無人會覺得空波落斜係安全的...
hkbw 發表於 2008-4-16 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2008-4-15 18:27 發表

我好少渣自動波,有d野想問
自動波係咪只要一鬆油門,但唔駛推落空波,都係冇左engine brake,好似棍仔空波滑行咁?
我見d自動波車一鬆油門個engine就跌落idle,好似空波滑行咁...   
如果係既,咁自動波車落斜咪冇engine brake? ...

那個唔係空波, 亦唔係idle..
唔同自動波有唔同setting...但有好多自動波都有set係收油時以最低轉速運行..
AE100就係呢類, 會係收油時轉上一個波檔或以最低轉速運行..
小弟家中另一部CHARADE又有少少唔同..

206就更加大分別, 收油唔一定以最低轉速運行..但咁就有助落斜拖波..
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2008-4-16 01:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hkptb 於 2008-4-15 23:30 發表

咪教壞師...
無人會覺得空波落斜係安全的...

同意, 空波落斜, 無論手波還是自動波, 都係好危險..
有乜事要突然加速/減速 都做唔到, 隨時命仔都冇..
殺雞焉用牛刀?!
fai 發表於 2008-4-16 09:49 | 顯示全部樓層

以前渣亞爸部520i(E34),屯門公路大欖落斜都會拉落4波,如果用D波都會
愈落愈快。自動波(包括巴士)除左D波外既數字波(即係鎖波)原意就係落斜時
避免波段同車速不斷上升。所以佢地既正確用途係保障落斜安全,而唔係好似
好多巴士迷既期望般用以增加部車既行車表現。

原帖由 Dolphin 於 2008-4-15 20:22 發表

我楂開部 Corolla 就好似你講既情況, 當你出城隧轆落象鼻山路大斜,
用 D 波落絕對會越轆越快, 要中途踏迫力調節, 但係 Off 左 O/D 波後
就有明顯 engine brake. 全程 70 落唔駛點落迫力. ...
[i]影像.從心[/i]
sutrak 發表於 2008-4-16 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-4-16 09:49 發表
以前渣亞爸部520i(E34),屯門公路大欖落斜都會拉落4波,如果用D波都會
愈落愈快。自動波(包括巴士)除左D波外既數字波(即係鎖波)原意就係落斜時
避免波段同車速不斷上升。所以佢地既正確用途係保障落斜安全,而唔係好似
好 ...

但係巴士既鎖波(ZF/Voith)係唔會好似私家車咁,一選擇o左就會立即轉低波.佢係轉數跌先會轉波,咁落緊斜可來轉做跌呢?咁正常o者係唔會拖波.

係到o左宜家既5波/6波ZF(記得係Trident開始),一落break 就會5拖4 or 6拖5.

所以如果係你講既正確用途, 我諗只係適合於由o岩o岩起步就即落斜既車
hkbw 發表於 2008-4-16 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-4-16 09:49 發表
好多巴士迷既期望般用以增加部車既行車表現。

唔同意你既講法...

落斜拖慢部車只係數字波其中一種用途.
自動波係根據油門控制+當時轉速而決定轉高轉低波的..

普遍自動波來講, 一般油門+平路加速狀態下, 二千多轉就會轉上一個波.
但平路定速的話, 就會維持係千多轉, 亦即較快轉上一個波..

但如果想上山時定速呢? 咁就可能會變左轉上一個波但又唔夠力的情況..
鎖2/3波就可以解決呢個問題..
如果voith DIWA,可以 鎖一波(無段變速)行的話, 因為引擎持續較高轉數, 仲會好力D TIM..
殺雞焉用牛刀?!
CZ_6686 發表於 2008-4-17 03:48 | 顯示全部樓層

如果係本田的自動波車款,我就會建議落斜用D3波
無段變速就轉做S,空波落斜唔係唔得,
不過只可以係有豐富經驗下同一腳迫力停車囉!!

舊式自動波箱可以容許比較亂黎,新式就...可免則免!!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
cktse 發表於 2008-4-19 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2008-4-17 03:48 AM 發表
如果係本田的自動波車款,我就會建議落斜用D3波
無段變速就轉做S,空波落斜唔係唔得,
不過只可以係有豐富經驗下同一腳迫力停車囉!!

舊式自動波箱可以容許比較亂黎,新式就...可免則免!! ...

我發覺落城隧斜用D3或者2都收唔到, 仍然越碌越快...
另外我睇manual話2檔建議最高速去到100km/h...
係咪等於我一直用2檔既話可以踩到去100km/h而唔爆偈?
媽屐停
CZ_6686 發表於 2008-4-19 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2008-4-19 12:33 AM 發表

我發覺落城隧斜用D3或者2都收唔到, 仍然越碌越快...
另外我睇manual話2檔建議最高速去到100km/h...
係咪等於我一直用2檔既話可以踩到去100km/h而唔爆偈? ...

當然你唔能夠完全靠波箱黎代替制動
只不過能夠減低制動既負荷,
尤其是係山路(例如大帽山,飛鵝山等),
總之減低使用迫力次數,就會令迫力無咁易過熱失效!
而且要以當時架車載重黎判斷,有時用到L波亦都唔出奇!

理論上係得的,如果冷卻,引擎系統保養好,
爆偈係一件十分難既事

補充一句,舊式既自動波箱係好Tough既...

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin