hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) A21 及 N21 同時服務
開啟左側

A21 及 N21 同時服務

hksf 發表於 2008-4-23 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-4-23 01:24 發表

原本 $5.8 返赤柱的分段係由瑪麗開始的,
後來城巴偷步地提早在西營盤轉分段,並在
隨後獲運輸署追加批准。據聞此安排是用來
替代當年建議的西營盤至赤柱路線。 ...

除o左全程收費之外,
乜運輸處有監管分段收費ga?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
prmy3008 發表於 2008-4-23 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2008-4-23 11:01 AM 發表

講開788/789,仲有佢地早上既超頻密班次+快速路線,三個字已經出到灣仔中環,呢D先係真正既特快線,九巴個堆真係望塵莫及

不過我都係鍾意豪多D,起碼避震好D,而且跑公路也有巨龍的速度(上斜另計) ...

o下?早上三個字?
幾早?七點九前都得既我諗 ..
如果八點打後, 無半個鐘都唔駛旨意見到紅隧口

咁又唔好講到九巴咁差
我個人就幾欣賞 215X
大家都有差唔多既速度
唔好話 215X 由廣田落到觀塘都要四個字
我地 788 何嘗唔係上環去灣仔超過半個鐘呢

至於從用家角度
我就鐘意坐龍多 D
如果黎架豪(仲要係 9 頭)既話
我真係會等多班 (兩個鐘前已經試過係咁 )
HY2190
marcolams001 發表於 2008-4-23 20:39 | 顯示全部樓層

回復 102# 的帖子

正常黎講7點半打後就唔得GA LA
PS.你果班9頭應該係85 ORDER....但係902-904都坐得過GA..但係909就
愛車列表:LP4268,LS4702,CTB~844~904
prmy3008 發表於 2008-4-23 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 marcolams001 於 2008-4-23 08:39 PM 發表
正常黎講7點半打後就唔得GA LA
PS.你果班9頭應該係85 ORDER....但係902-904都坐得過GA..但係909就

除左 85 之外
529 都係主要供應商
先頭就係咁中左招
係維德見到架 90x 唔上
架 90x 上到尾既時候中線有部 8xx 飛站
結果下一部 .. 90xx
HY2190
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-4-23 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 365。FS2231 於 2008-4-23 00:54 發表
其實城記除左為乘客著想,亦為司機們著想

價錢牌,八逹通機同時期操作,報站系統亦全自動化,對面海果間就.....
睇見九巴果d車長轉價錢真係覺得危險, 有時被迫響公路轉價錢
禁左8仔, 又要抬高個人伸前去轉價錢牌, 有時響抬高個人果時郁到堂太
搞到部車發一發, 類似情況都唔罕見, 真係睇到都覺得危險

而城記既8仔同價錢牌同步處理的確係好好的設計, 十分方便車長, 又唔多影響渣車
記得某期今日九巴入面, 有車長提議將8仔同價錢牌同步處理, 但資方話技術不可行
但呢期會議紀錄出時, 城記已有呢個技術好耐, 記得我初中時城記已有呢種技術

呢方面真係要大讚城記
530 發表於 2008-4-23 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 prmy3008 於 2008-4-23 21:25 發表

除左 85 之外
529 都係主要供應商
先頭就係咁中左招

對我黎講, 朝早趕返學之外, 其他時間都想搭部富豪, 舒服d
有時d豪o既表現都有意外驚喜架
d龍雖然好跑, 最top個d一起步已經好澎湃, 但係最衰窄位多, 第三批都叫做好d, 車尾唔會迫夠六個, 但頭兩批成個下層一張闊凳都無
238X 發表於 2008-4-23 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 prmy3008 於 23/4/2008 20:09 發表

咁又唔好講到九巴咁差
我個人就幾欣賞 215X
大家都有差唔多既速度
唔好話 215X 由廣田落到觀塘都要四個字
我地 788 何嘗唔係上環去灣仔超過半個鐘呢

有嘅好嘢當然唔會反駁或者否認 (而且不止於此),
但九巴嘅地方,仍然係太多太多...
ksmbh 發表於 2008-4-23 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 prmy3008 於 2008-4-23 21:25 發表

除左 85 之外
529 都係主要供應商
先頭就係咁中左招

529個批90XX的確十分不好坐,
我搭102都寧願上部大龍.
053h4 發表於 2008-4-23 22:55 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2008-4-23 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 23/4/2008 22:55 發表

不過,九巴可能要買過D價錢價
接收八逹通機的訉號, 有額外成本就真...

呢樣正正就睇得出九巴諗嘢幾咁唔周全,
淨係向錢看。

其實電子價錢牌好似仲遲過八仔機,
照理九巴可以在招標時列明條件的。