hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) A21 及 N21 同時服務
開啟左側

A21 及 N21 同時服務

butterfly 發表於 2008-4-23 23:19 | 顯示全部樓層

講開,城巴抵讚的地方就係新界西北區,最記得係前幾年962P,雖然乳豬紙寫每7分鐘,其實當時已經3分鐘左右一班,就算而家2分鐘一班,仲成日見有人數客,仲有中途起載特車,佢真係為乘客著想。
蝴蝶空中伴你飛翔
ctb1042 發表於 2008-4-24 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 葵盛東居民AMN36 於 2008-4-23 22:02 發表
睇見九巴果d車長轉價錢真係覺得危險, 有時被迫響公路轉價錢
禁左8仔, 又要抬高個人伸前去轉價錢牌, 有時響抬高個人果時郁到堂太
搞到部車發一發, 類似情況都唔罕見, 真係睇到都覺得危險

而城記既8仔同價錢牌同步處 ...

倒車後眼又何嘗唔係......
九巴有新車出時被記者問到會否在舊車裝倒車CCTV,佢話維修保養會好困難
過多幾日定一兩星期,香港島公司即刻高調宣佈全線車隊加裝倒車電視

邊個有heart,唔駛多講
9042 - 化
superbus 發表於 2008-4-24 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb1042 於 2008-4-24 00:10 發表

倒車後眼又何嘗唔係......
九巴有新車出時被記者問到會否在舊車裝倒車CCTV,佢話維修保養會好困難
過多幾日定一兩星期,香港島公司即刻高調宣佈全線車隊加裝倒車電視

邊個有heart,唔駛多講 ...

當有三千幾部車要裝後眼既時候
淨計維修保養呢條數,都唔好話少野
CMB 發表於 2008-4-24 01:04 | 顯示全部樓層

跟圖......................
BigHeadB 發表於 2008-4-24 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2008-4-23 11:01 發表

講開788/789,仲有佢地早上既超頻密班次+快速路線,三個字已經出到灣仔中環,呢D先係真正既特快線,九巴個堆真係望塵莫及

不過我都係鍾意豪多D,起碼避震好D,而且跑公路也有巨龍的速度(上斜另計) ...

朝早東廊塞車三個字真係唔得
但係非繁時四個字內必到灣仔警署
去中環五個字有找
由藍灣起計第六個站已經去到灣仔
坐係架dragon入面跑東廊同坐的士冇分別 XD

講起班次
朝早0730-0900
788自己都做緊3分鐘一班
789由係3-5分鐘一班
成條永泰道全部佈滿晒城巴
加埋85同118P... 簡直就...
D人成日話早繁8P密過788
事實上絕對唔係
788+789既車海陣...
ckco1415 發表於 2008-4-24 01:38 | 顯示全部樓層
朝早我見8p都係2-3分鐘就黎一架喇喎,都唔差得遠
乜d龍快咩?我搭118成日都比7系線d蘭/豪扒頭...
最弊就係城仔龍d窄位,坐滿果陣真係坐幾個字都叫救命(企都無咁迫)
ksmbh 發表於 2008-4-24 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ckco1415 於 2008-4-24 01:38 發表
最弊就係城仔龍d窄位,坐滿果陣真係坐幾個字都叫救命(企都無咁迫) ...

上樓上,
尤其樓梯前個幾排位特別寬特別舒服.
ML29 發表於 2008-4-24 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ckco1415 於 2008-4-24 01:38 發表
最弊就係城仔龍d窄位,坐滿果陣真係坐幾個字都叫救命(企都無咁迫) ...

8XX極速是比3XX/4XX等低的,因此跑公路被它們爬頭也很正常,
尤其是3XX在公路好像怎樣開也開不盡那樣,極速非常高
不過8XX起步就比其他車種快得多。
We're part of The Go-Ahead Group
da54 發表於 2008-4-24 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2008-4-23 14:31 發表
除o左全程收費之外,
乜運輸處有監管分段收費ga?

好似要知會一聲....
另一點剛剛醒起就係「偷雞」期間乳豬、熱線資料全部無改,
打去問職員佢都係答你瑪麗前收 $8.8。
至於你們信不信?反正我信了
BigHeadB 發表於 2008-4-24 14:16 | 顯示全部樓層

我唔覺得有幾窄wor D位
3+2就話窄者
2+2都窄??
有冇窄都要叫救命咁誇張??