hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) A21 及 N21 同時服務
開啟左側

A21 及 N21 同時服務

ML29 發表於 2008-4-22 09:05 | 顯示全部樓層

原帖由 VALKYRIE 於 2008-4-21 03:57 發表
事件發生在星期六晚上星期日零晨,除兼職車長外,
亦有數量不少的星期天不用上班而可以當
專業駕駛員〈新創建運輸〉寫字樓員工,
大家可否記得城巴上至外籍總經理
下至站牌清潔女工都可能有巴士駕駛執照,
緊急時可調動人手 ...

還很記得有一年中秋節晚上我坐515號線回家時竟發現
駕駛的是外籍高層……
另外還有一個星期六我又看見某外籍高層駕駛著一部「頂
閘」的8X線巴士在英皇道埋站落客(當年8X線「玩車海」仍
可以班班滿座)。

高層人員在最繁忙的時候主動走出來幫忙駕駛巴士,惟有
城巴做得到

We're part of The Go-Ahead Group
hksf 發表於 2008-4-22 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2008-4-21 16:00 發表

九巴都有92,94,299等假日天氣好
會有大量需求既路線,
不過通常都係見西貢總站排長龍,
巴士公司就好似力不從心咁既.
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
hksf 發表於 2008-4-22 11:53 | 顯示全部樓層
從另一個角度睇,臨時拉扶o既司機
雖然有駕駛巴士o既執照,
不過駕駛經驗始終唔及正規o既司機
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
Wright---AVW16 發表於 2008-4-22 12:57 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2008-4-22 11:53 發表
從另一個角度睇,臨時拉扶o既司機
雖然有駕駛巴士o既執照,
不過駕駛經驗始終唔及正規o既司機

但始終都可以維持基本(或有限度)的服務,方便乘客
小希 發表於 2008-4-22 15:14 | 顯示全部樓層
唔係港島人.,對城仔既事一知半解...
不過.,一向都對城仔頗有好感.,
近是巴士服務.,遠是巴士內籠.,
大家仲記得城仔批躉嗎.??
中置梯.,窗簾.,冷氣糟貸架.,獨位閱讀燈.,一早就有既外推門.,等等...
唔學得新九咁.,一識一樣....
唔好講d10年以下既車丫.,10年以上既車呢~
3+2 轉2+2.,換主管.,換冷氣糟.,新地台.,新櫈.,無安全帶側邊都有條附手仔比你扶下.,
雖然.,唔少城仔車已番新城新巴內籠.,但城仔用個心去服務港人既味道還在..
(如果唔係新城係同一集團.,我信E家既81xx唔會係e個樣.,e個籠..)
服務.,此事已經好睇得出城仔反應快.,
事實.,每日都有開既307.,
時不時就連續3架城仔番大埔.,九巴....車新有咩用...(唔好唔記得307係梅花間竹咁開..)
載都唔夠載.,想賺...真係難囉....
年幾大既車點也.,AL.,AD.,夏天車入面搵隻蚊一D都唔難..........

城仔.,加分加分~~

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
citybus_#918 + 5 我很贊同 ^.^

查看全部評分

citybus_#918 發表於 2008-4-22 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 小希 於 2008-4-22 15:14 發表
唔係港島人.,對城仔既事一知半解...
不過.,一向都對城仔頗有好感.,
近是巴士服務.,遠是巴士內籠.,
大家仲記得城仔批躉嗎.??
中置梯.,窗簾.,冷氣糟貸架.,獨位閱讀燈.,一早就有既外推門.,等等...
唔學得新九咁.,一識一 ...

個人十分同意喔, 除了內籠外, 城巴在車身顏色上亦下了功夫

城巴的黃色車身, 先別說漂亮與否, 黃色的突出, 相信已令一眾乘客, 路人, 留下深刻的印象
離遠處見到黃危的物體, 就知道是城巴了

另外, 城巴在 Network 26 時間的進取, 實在教人十分難忙
當時, 一眾巴士還採用乳膠或硬背座椅, 城巴的間條絲絨頭枕座椅, 感覺就像龍椅一樣
可是, 當新巴在 98 年成立時, 車輛的新座椅卻不能給人一種豪華的感覺, 或許, 紫色, 真的不太 sharp,
再加上早期配有新巴的深灰色旁板, 實難給人一種像城巴一樣, 醒神, 難忙的感覺

此外, 城巴初期的利蘭, 富豪的頭閘, 亦不像中巴, 九巴般, 而是雙閘門
而城巴的雙閘門的傳統, 也許已成了今天巴士新的標準了

而且, 城巴的進取也為一眾師傅帶來好處
記得現時已 "頻臨絕種" 的城巴的招牌牌箱嗎 ??
城巴早期的牌箱已配有路線編號顯示牌, 不像中巴, 九巴一樣, 師傅只需安座駕駛室中, 便能控制了全車的三個牌箱
而且, 牌布也是精心設計, 路線的兩個目的地是連在一起的 :loveliness:

要數城巴的好處, 真的要花時間啊

小希 發表於 2008-4-22 16:49 | 顯示全部樓層

原帖由 citybus_#918 於 2008-4-22 16:27 發表

個人十分同意喔, 除了內籠外, 城巴在車身顏色上亦下了功夫

城巴的黃色車身, 先別說漂亮與否, 黃色的突出, 相信已令一眾乘客, 路人, 留下深刻的印象
離遠處見到黃危的物體, 就知道是城巴了 :lovelin ...
城仔...
城市烏蠅用dm車身又係一樣有心之作..
dm車身已有特別既味道.,內籠加上城仔裝飾.,
真係叫一眾人唔係去機場都想感受下豪華感覺~
雖然批車已行左一生既一半...但豪感仍在.,
相比長勝......跟本就無心做A線....
車身顏色.,深紅加黃色做底.,加上金字.,今時今日都仲好吸引人
城仔.,係車隊方面.,絕對下個一番功夫~

要是唔係運吉左CUT右切三巴.,
相信.,城仔車隊一定更多姿多采~服務真係日日進步~
CMB 發表於 2008-4-22 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 citybus_#918 於 2008-4-22 16:27 發表
要數城巴的好處, 真的要花時間啊 .................

同在周大碌交通旗下
大家如何評價 城仔營運一、城仔營運二、新一巴?

小弟比較對管理「西隧9系、機場東涌、非專利、海洋629、B3(X)」的營運二 感覺較好

他們可能仍留存著「大食鬼年代」 用心去做的傳統.
加上上述服務的確有點像從前非專利居民巴士/租賃車的特質........長途/點對點.
所以 營運二的服務的確是比「日日進步公司」同類型9系、機場線做得更好更準時......... 而且處理大型突發事件的手法更一流及具彈性.

例如:
博覽館有展覽/Show、灣仔銅鑼灣的大時/大節/書展加特車/通宵車、海洋公園夜場/假期......

極端例子:
在之前世界杯期間,某數晚英國隊的比賽日午夜,更有支援海洋夜場的東廠Trident,在回廠前調去跑N21加班車以疏導酒吧區的東涌居民,開車時間以場波完場為準

ctb1042 發表於 2008-4-22 19:16 | 顯示全部樓層
其實自周大福收購後城巴後,的而且確見到城巴仍保持住一向為乘客著想o既理念,
唔止係為錢咁簡單

但我覺得這一點比較奇怪。明明收購後城巴及新巴大部份後勤工作應已合併(個人
估計而已),為何城巴亦然可以保持住呢一種作風?反觀新巴方面就唔係太容易見
得到呢方面o既積極。
希望有板友可以就兩間公司o既行政架構作粗略說明

少少離題一問:專利二同營運二所規管o既路線係咪一樣?見#68 CMB提到營運二
包括應該屬專利一o既「西隧9系」所以有此疑問

9042 - 化
citybus_#918 發表於 2008-4-22 19:17 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB 於 2008-4-22 17:29 發表

同在周大碌交通旗下
大家如何評價 城仔營運一、城仔營運二、新一巴?

小弟比較對管理「西隧9系、機場東涌、非專利、海洋629、B3(X)」的營運二 感覺較好

他們可能仍留存著「大食鬼年代」 用心去做的 ...

其實城巴專利一部既流水線都做得唔錯
最經典既有 $3.4 既 10 號仔啦, 另外, 5, 5B 派車多數係水塘豪, 其實係對疏導乖客好有幫助
而且, 而家喺某啲站, 以修打蘭街往銅鑼灣方向為例
城巴每朝都會派一個白衫既女稽查駐守, 用流動錢箱, 八達通協助乘客喺中門上車, 所以該站既乘客不用怕上唔到車, 而且上客既效率亦都好高

雖然, 九巴有直梯巴士行, 不過就好似唔係咁適合客量較多既流水線 ~

而且, 城巴喺赤柱遊客線既雙向分段收費, 亦都抵贊呢

至於有啲線, 如 40 同 23, 真係冇乜計, 見有啲喺金鐘等 23 既客, 見到 40  都唔會上, 反而等多幾分鐘去搭架貴啲, 又冇咁好坐既車 ( 個人覺得按摩椅加上狹窄既椅距不會比 Lazzarini 座椅好坐吧 ~ )