hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 全港最後一部舊三菱專線小巴己退役
開啟左側

全港最後一部舊三菱專線小巴己退役

s3n354 發表於 2008-4-28 21:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

全港最後一部舊款三菱專線小巴, 葵盛小巴公司的DC6087經已於5天前退役, 由NH牌的6LS小巴取代
標誌著三菱小巴於葵盛新區既皇朝終結, 該組線全盛時期起碼有十數架三菱小巴行駛
JN6854 發表於 2008-4-28 22:16 | 顯示全部樓層
以前港島52都係全線三菱(當年最新款)
後來AMS接手之後就逐步換晒做Coaster
到近一兩年先開始有番Rosa 不過已經係歐三款喇
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
JU2541 發表於 2008-4-30 13:48 | 顯示全部樓層
另外 ...
葵盛綠小好似響最近入左部二手車
HW 3861 定唔知 HW 8461 ..是日行走 89P

暫時未知係換車牌、定係新入手
人一九,腦便殘
請勿下車 發表於 2008-5-1 07:48 | 顯示全部樓層

唉,樓下52(九龍)幾年前冇晒
依家連葵盛個邊都冇,真係冇癮
成街都豐田,悶
TankKingEH9697 發表於 2008-5-1 20:23 | 顯示全部樓層
舊三菱車身太高 上落好唔方便
不過把聲就幾特別

以前覺得三代COASTER係加入左ROSA既原素
坦克王EH 9697
 樓主| s3n354 發表於 2008-5-2 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2008-4-30 13:48 發表
另外 ...
葵盛綠小好似響最近入左部二手車
HW 3861 定唔知 HW 8461 ..是日行走 89P

暫時未知係換車牌、定係新入手

係HW8421, 換車黎,
有部Turbo JN4535被賣走 ... ...
請勿下車 發表於 2008-5-2 19:55 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 1/5/2008 20:23 發表
舊三菱車身太高 上落好唔方便
不過把聲就幾特別

以前覺得三代COASTER係加入左ROSA既原素

d位都唔好坐TIM

不過以前幾條褲爆呔都係因為佢地呢,哈哈
JN6854 發表於 2008-5-2 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2008-5-2 19:55 發表
d位都唔好坐TIM

不過以前幾條褲爆呔都係因為佢地呢,哈哈

舊三菱要睇0下舊到幾時喎
因為我記得香港以前有一欯三菱俾人叫Betty Rosa
跟住叫晒Rosa 而家就跟三菱fuso車系

衰0勒... 一提到Betty Rosa就諗起以前成日搭佢去田灣...
港島52當年全線Rosa 冷氣足、力水唔錯 係支"地拖棍"嫌佢長得滯
(不過特色係向右"拗"0左一0野 師傅轉波就手0的)
但係個控制錶版就真係... 四個字「眼花瞭亂」
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
bbahwing 發表於 2008-5-2 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2008-5-2 00:16 發表

係HW8421, 換車黎,
有部Turbo JN4535被賣走 ... ...

HW8241,前南區分會紅小
葵盛東居民AMN36 發表於 2008-5-4 21:37 | 顯示全部樓層

唔怪得呢幾日見有部NH牌啦, 加上唔多見DC6087都心知不妙了

呢部車對我黎講都算係遺憾, 之前葵盛有幾部舊ROSA都成日搭到, 整整
下都冇咩, 得返佢同ED1273, 加上我本身好少搭89系, 6087臨退時我
差唔多日日都見到佢, 有次本身搭到, 但送左車尾, 之後都好想搵日搭下
但得閒時就撞唔中, 唔得閒果陣佢就響我面前上客, 真係無緣

6087得意之處係部車長期側埋右邊的, 雖然感覺好殘, 同埋臨退都有少少
變左聲, 但上斜仍然非常好力, 加上果位長期著背心渣車既車長手車幾快
次次見親佢都好快咁行過, 我諗上星期早上返學時見到佢就係我最後一次
見佢啦, 真係無奈地說再見啦6087, 希望有日唔覺意響湯房見到你啦