hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 美心阿叔事件
開啟左側

美心阿叔事件

dicksonboy 發表於 2008-4-29 22:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.myblog.yahoo.com/warriorhkese

注意:部份內容含大量粗口,不喜匆入
事件大概係講一位食客響一間快餐店要求餐牌上無既食品,
經過同收銀員及經理一番"理"論之後
雖然成功購買到該款餐牌上無既食品,然後再要求快餐店將食品分開盛裝
卻被員工無禮對待

事主著眼於員工既態度,無錯我都唔會容忍服務行業對我無禮,我都會投訴
但係我覺得事主既態度就真係唔可取
要求多唔係問題,需知道快餐店並無責任提供餐牌上無既食品
(經理絕對可以禮貌地一口拒絕佢既要求)
事主既然得到快餐店讓步,買到自己想要既野,
我覺得做人得些好意就需回手,
appreciate下人,講聲唔該也好,呢件事就未必會發生
網民憤怒既原因相信係事主呢種"奉旨"既態度

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
ATE22 + 5 good

查看全部評分

Idiotism is idiots being idiotic
bustop 發表於 2008-4-30 00:13 | 顯示全部樓層
近年來出現咁多惡客欺凌服務業從業員事件,
最大功臣一定係劉德華果個「優質服務」廣告.
政府駛咁多納稅人錢去宣傳呢種有錢大晒, 客人大晒的訊息,
要服務業低聲下氣自貶身價去做成一單生意,
最後咪由香港人自食其果囉.
smal 發表於 2008-4-30 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2008-4-29 22:38 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/warriorhkese

事件大概係講一位食客響一間快餐店要求餐牌上無既食品,
經過同收銀員及經理一番"理"論之後
雖然成功購買到該款餐牌上無既食品,然後再要求快 ...

據聞該 "食客" 係有前科的, 曾經於馬交市某 5星酒店大鬧 RECEPTION, 投訴該酒店沒有在房間內提供免費安全套.............

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
ATE22 + 5 good information

查看全部評分

老二做PR, GER 走晒, Inevitable
LA16-3ASV465-51 發表於 2008-4-30 00:59 | 顯示全部樓層

優質既顧客服務只配予有優質顧客態度既人享用

對於沒有良好顧客態度既人,用優質既顧客服務對待佢地只係等於縱壞佢地。

評分

參與人數 2aPower +8 收起 理由
kmb_gu657 + 3 我很贊同
superay + 5 寫得好!

查看全部評分

樓主| dicksonboy 發表於 2008-4-30 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 2008-4-30 00:13 發表
近年來出現咁多惡客欺凌服務業從業員事件,
最大功臣一定係劉德華果個「優質服務」廣告.
政府駛咁多納稅人錢去宣傳呢種有錢大晒, 客人大晒的訊息,
要服務業低聲下氣自貶身價去做成一單生意,
最後咪由香港人自食其果囉 ...

老實講~優質服務係應該既
如果國民教育水平高既話,以禮待人根本係常識
真正有禮貌有修養既就算對方無禮貌,亦會有禮貌有技巧地回應

我都認為係"自食其果",不過解讀就同你有D分別
因為有人濫用左"優質服務",所以成本增加
而最終當然係羊毛出在羊身上,結果就令消費者要付出更多

Idiotism is idiots being idiotic
BallBall 發表於 2008-4-30 09:02 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

好明顯《優質服務》o既廣告只係比某D人曲解,
令到自己o係幫襯人o地o既時候攞到最大o既利益。
人o地原意係叫做生意o既人同服務員用「真致同誠懇」o既態度對顧客~~~
並冇講過「客人永遠是對的」~~~~
HK104 發表於 2008-4-30 10:18 | 顯示全部樓層

呢單野在網上各大討論區已成”頭條”數日,而意見幾乎是一致茅頭指向該女子,並批評乃”港女”行為。
其實現在香港就係有好多呢類人,不單是女人,好多時都有過份要求,曲線解讀《優質服務》,嚴重將之傾斜向自己利益,若有留意的話,不難發現此類人。
不過講返轉頭,燒味師父就唔夠冷靜,因為爆左粗就會推向不利方面,所以呢單野唔可以講個客百分百係錯,最多講係99%錯。
JX9097 發表於 2008-4-30 10:18 | 顯示全部樓層
政府呢個廣告根本就唔應該用
"今時今日咁嘅服務態度"呢d terms
搞到全世界都剩係blame服務業
又唔會諗吓自己態度問題
leslie 發表於 2008-5-2 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-4-30 10:18 發表
政府呢個廣告根本就唔應該用
"今時今日咁嘅服務態度"呢d terms
搞到全世界都剩係blame服務業
又唔會諗吓自己態度問題

劉德華

教壞晒d"港人"(唔好只指女,男的都有)...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
epsilon 發表於 2008-5-4 03:56 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2008-5-2 01:17 發表

劉德華

教壞晒d"港人"(唔好只指女,男的都有)...

佢都係跟稿讀o者,邊個諗呢d對白既先係罪魁禍首

原帖由 dicksonboy 於 2008-4-29 22:38 發表

樓主,唔鍾意仲要快d入去睇呀?