hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 12吋手提電腦問題
開啟左側

12吋手提電腦問題

samson92 發表於 2008-5-1 15:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我最近想買12吋的手提電腦,正在考慮sony,asus,hp,acer,lenovo這五個牌子,我覺hp的設計很好看,function也不錯,asus跟acer好像比較容易過熱,lenovo的外觀較死板,但sony又好貴,不知道大家對這五個牌子有什麼看法呢? 售後服務好不好,想請教大家的經驗。
kay 發表於 2008-5-1 17:21 | 顯示全部樓層
原帖由 samson92 於 2008-5-1 15:49 發表
我最近想買12吋的手提電腦,正在考慮sony,asus,hp,acer,lenovo這五個牌子,我覺hp的設計很好看,function也不錯,asus跟acer好像比較容易過熱,lenovo的外觀較死板,但sony又好貴,不知道大家對這五個牌子有什麼看法呢? 售後服務好不好 ...

買手提個人愚見買dell最好
食水唔深
世界很簡單 人類很複雜
superay 發表於 2008-5-1 17:48 | 顯示全部樓層
不知樓主預算多少,部機又要做什麼用途?

個人推介Lenovo Thinkpad x61,因為鍵盤在眾多牌子中比較好打,另外有配備硬碟防震系統能減少意外對資料的損失。
AVD1 發表於 2008-5-2 07:42 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2008-5-1 17:48 發表 不知樓主預算多少,部機又要做什麼用途? 個人推介Lenovo Thinkpad x61,因為鍵盤在眾多牌子中比較好打,另外有配備硬碟防震系統能減少意外對資料的損失。 ...

本人現正使用 Lenovo ThinkPad T61
當然, 鍵盤手感確實不錯

不過以我所知 X61 系列
Lenovo 或 IBM 可能設計有誤
另其表面的右邊容易做成裂痕 (而 T , R 系列則沒此問題) ~

Sony
一個貴字, 不過無可否認其品牌給予普通人第一感覺 - 靚

HP
本人沒有用其手提電腦
但桌上的就有了
售後服務尚可的

但 12" 的手提電腦, 如選購旗下 Pavilion 系列
只可選購 TX 系
而 TX 則為 Tablet PC

另外其顯示卡較現時一般手提電腦為差 (nVidia 6150)
及使用 AMD 之產品 ~

Asus 及 Acer 兩個台灣牌子
可能要看彩數

但我自己認為 Asus 的應比 Acer 的好

如果本人選擇
次序如下:

Lenovo (但要考慮上面我提個點) > Sony (本人認為 SZ 系到 - 13.3" 會較其 12" 的產品好, 而又不會太重) > HP (如果不是一定要 12" 的, 本人會放在 Sony 前) > Asus > Acer

個人意見而已 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| samson92 發表於 2008-5-2 15:19 | 顯示全部樓層
價錢可以 $8000-9000 , 但我要用來做圖像處理,Sony 是不是比較好?
kiwai 發表於 2008-5-2 18:41 | 顯示全部樓層
我公司有部hp 6910p
用左兩次之後就俾我整爛左外殼........
kachun28 發表於 2008-5-2 22:29 | 顯示全部樓層

我部hp dv2000 用得好好喎,差唔多兩年喇,仲係keep 得好新淨
function 同價錢黎講,我覺得hp 既都可以接受囉,保養都ok。
sony 就太貴喇,唔好考慮。
但係做graphic 既,點解唔考慮mac book air......?
AVD1 發表於 2008-5-4 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2008-5-2 22:29 發表 我部hp dv2000 用得好好喎,差唔多兩年喇,仲係keep 得好新淨 。 function 同價錢黎講,我覺得hp 既都可以接受囉,保養都ok。 sony 就太貴喇,唔好考慮。但係做graphic 既,點解唔考慮mac book air......? ...

可惜 DV2000 係 14.1" ~
如果唔係, HP 部機真係幾好 ~

至於 6910P
同 ThinkPad 個樣差唔多 (不過佢係銀色)
我自己就覺得樓主一開始唔係講緊 HP 商務機 ~
AVD1 發表於 2008-5-4 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 samson92 於 2008-5-2 15:19 發表
價錢可以 $8000-9000 , 但我要用來做圖像處理,Sony 是不是比較好?

圖像處理
12" 的會唔會比較細左 D 呢 ?

PS. 做 圖像處理
係唔係應該選擇 獨立顯示卡 較好 ?
raytsui 發表於 2008-5-5 12:45 | 顯示全部樓層

如果你係成日拎出街既話...我覺得lenovo X,S,T series 會好d...
因為有        ThinkPad Roll Cage technology同Top Cover Roll Cage technology..夠硬淨...
跌落地唔會爛先...加埋個粒 "紅的mouse"..坐車或拎左用都方便...唔會好似touch pad 咁走黎走去...

Dell 係食水唔深, 但料方面...我覺得係爭少少...膠感重,不過售後都唔差...