hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 終於買左電腦(俾少少意見)
返回列表 發新帖
開啟左側

終於買左電腦(俾少少意見)

Mahoumatic 發表於 2008-5-4 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2008-5-4 14:58 發表
7100得2個ram槽
無dual channel
效能無咁好
另外樓主係唔係偏好intel架?

E2200無咩問題姐,效能上及得上5200+,
反而最慘應該係塊版無Dual Channel,效能會差好多下…

隻牛黎講,講真,咁既價位既電腦,買隻太靚既牛無咩必要,
以同價位既火牛計,有咩好過勁量牛既選擇?
kay 發表於 2008-5-4 17:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Mahoumatic 於 2008-5-4 17:03 發表

E2200無咩問題姐,效能上及得上5200+,
反而最慘應該係塊版無Dual Channel,效能會差好多下…

隻牛黎講,講真,咁既價位既電腦,買隻太靚既牛無咩必要,
以同價位既火牛計,有咩好過勁量牛既選擇? ...

E2200當然無問題
只是性價比不足
其實講起7100
無dual channel係死得好慘
因為onboard display都睇ram
dual channel有同無分別都幾大下
講真,呢個價位比我砌就AMD
780G內置高清硬解
display支援DX10..............
好過7100內置~~
價都係差唔多
不過都要睇樓主究竟有咩用途者
p.s.希望樓主唔好介意本人上述言論
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| gordon 發表於 2008-5-5 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2008-5-4 10:22 發表
包唔包個LCD Mon?

唔包, 因為舊果隻Topcon LCD 15"都仲好地地

加上買芒唔駛急, 只會愈來愈平, 唔似得RAM咁海鮮價, 如果明年年初個價錢岩, 買隻有HDMI功能的19" LCD Mon.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
raytsui 發表於 2008-5-5 11:53 | 顯示全部樓層

E2200 同 E2180..效能唔係爭好遠,但價$$ 就貴差唔多一佰, 而E2160  同 e2180 差廿蚊..E2180 性價比會高d...

塊板都冇咩問題...冇dual channal 唔緊要,因為有好多報告出左, 除左 memory 個part差少少 之外, 大部份都比G31 好..

火牛方面...Antec 隻380W 貴少少...但效能會比勁量牛 好
kay 發表於 2008-5-5 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 raytsui 於 2008-5-5 11:53 發表
E2200 同 E2180..效能唔係爭好遠,但價$$ 就貴差唔多一佰, 而E2160  同 e2180 差廿蚊..E2180 性價比會高d...

塊板都冇咩問題...冇dual channal 唔緊要,因為有好多報告出左, 除左 memory 個part差少少 之外,  ...

個display 7100個GF6100都好過G31的GMA3100吧
intel個d打唔到機
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| gordon 發表於 2008-5-14 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 raytsui 於 2008-5-5 11:53 發表
E2200 同 E2180..效能唔係爭好遠,但價$$ 就貴差唔多一佰, 而E2160  同 e2180 差廿蚊..E2180 性價比會高d...

塊板都冇咩問題...冇dual channal 唔緊要,因為有好多報告出左, 除左 memory 個part差少少 之外,  ...

離題一問, 邊度拿到呢塊底板的測試報告? PCM/PC3/e-zone有冇出過?
kay 發表於 2008-5-14 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2008-5-14 00:47 發表

離題一問, 邊度拿到呢塊底板的測試報告? PCM/PC3/e-zone有冇出過?

網上有很多呢d tset架
e-zone就人地一新出就test
7100講真出左好耐
不過7100本身for高清點知個內置display無硬解
係繼無dual channel後的另1個敗筆
如果樓主不在意睇高清的
都ok接受到既

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| gordon 發表於 2008-5-16 23:04 | 顯示全部樓層
今日終於買左隻BenQ的FP94VW, D-Sub/DVI/HDMI輸出, $1699.

問題只係在於隻芒已經係去年1月出的了.