hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 請教換手機
開啟左側

請教換手機

epsilon 發表於 2008-5-7 06:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我打算六月換手機,而家用緊既係摩記ROKR E1,雖然表現唔係非常好,但習慣左都幾好用既,
早幾日見到E8個廣告,心諗佢都算係E1個孫(E2係個仔?),對我黎講應該好易上手,
所以心郁郁想換E8,但當然要同其他牌子、型號比較下。

睇完一大輪之後,我飛左E8出局,因為我既要求如下:
‧螢幕最好大過2吋;
‧影相同拍片效果要有返咁上下,相機鏡頭最少要有300萬像素;
‧播歌效果要靚,唔好有之之聲雜音,要有背景播放功能,同埋支援立體聲藍牙耳筒;
‧如果支援WiFi的話會係一個bonus;
‧外觀唔好太奇特,個人幾鍾意黑色外殼,金屬色外殼就可免則免。

E8唔符合影相同拍片既條件,所以冇得留低(不過好欣賞佢既新穎設計,但佢既外觀又出位左少少)。

我心水既候選機係:
‧摩記A1600(未推出)
‧摩記Z10(未推出,$4000?)
‧N記N78($3900?)
‧N記N82($4100?)
‧SE G900(未推出,$3000?)
‧SE W960i($4600?)

E8個價位係我本來既預算上限,但我既要求睇黎絕對唔只值咁少錢,所以而家加碼到$4000。

對N78同N82既認識比較多,聽聞N78既功能雖然數字上唔及N82,但表現比N82仲要好喎?
不過我就唔太鍾意N78個look啦。Z10睇模擬圖就好似好靚,但睇用實物影出黎既相就好似麻麻。
其他型號唔太清楚。全部型號我都未掂過實物,唔知操作起上黎係點。

大家畀D意見我丫,$4000係好大投資,唔想買左之後先後悔。
AVD1 發表於 2008-5-7 07:52 | 顯示全部樓層
本人自己就不嬲都覺得 Motor 始終比起 SE 及 Nokia 稍差
可能之前用佢正佢部有問題手機後有偏見 ~

至於 $ 4000
本人認為可考慮 SE P1i
UIQ, S60 + 3.2mp AF + M2 memory card

我自己就覺得 P1 會好過 W960
雖然 W960 有 8GB
但係冇插卡 + 貴
仲有, P1 有 Wi-Fi 的

至於而家個 d 機都未出,
要等佢出左先知實價 ~

PS. 事面上其實始終唔係好多 3mp 手機 + 2.0 " mon
來來去去都係個幾個 Model  (大牌子) ~

3.2MP (已推出)
SE - K800, K810, W960, P1i (K770 / T650 實際上得 1.9")
Nokia - 5610 (XpressMusic), 6500 Slide, 7390, N73, N76, N93, N93i (當然仲有其他, 不過個 D 就好似偏門 D)
Samsung - D908
LG - KF510

5.0mp
SE - K850
Nokia - N95
LG - KG990
LJ7006 = MF5119 = AVD1
307 發表於 2008-5-7 09:08 | 顯示全部樓層
Nokia N82及N95,
還有SE的P1i和W960i都支援Wifi.

我都有用M600,
不過個人覺得UIQ播歌同埋搵音樂檔案有點麻煩,
唯我不知道的,是S60系會否有相近情況....

N95的電量真係出咗名唔好,
N82聞說就好一點。

不過最好就落鋪玩玩啦...
只罵不建議=不負責任
 樓主| epsilon 發表於 2008-5-7 09:13 | 顯示全部樓層

P1i功能同W960i的確有得比,但聽歌效果會唔會唔及walkman系列?
佢係一部商用機,感覺上闊同重d,同埋銀色部份我唔係咁鍾意。
但$3000頭就有交易,的確值得投資落去一部商用機度,
不過如果要揀商用機,仲有d咩選擇係$4000樓下而又符合#1帖既條件呢?

superay 發表於 2008-5-7 13:43 | 顯示全部樓層
樓主概然有$4000,就要選得嚴格一點。

用慣M記手機建議不要轉去SE的手機,否則會忍受不到其通話質素,因為通話質素真是差到......
N記手機(特別係N系列新手機初出時),特別多Bug,雖然無幾多大問題,但小問題多多,好煩

個人覺得M記未必會有樓主今次的要求,但建議不要用N記同SE,樓主不仿考慮Samsung或HTC這一類的手機,後者雖然比較難上手,但上手後令人愛不惜手。
 樓主| epsilon 發表於 2008-5-8 00:20 | 顯示全部樓層
我用過三部手機,N記8250→SE(已經唔記得咩型號,摺機面上有個橙色模擬鐘)→摩記E1,
的確N記係令我最滿意既,摩記都唔錯,係有少少慢同偶然會hang機,SE就...差到我年零就換左E1。

我對其他牌子真係好陌生,唯一對HTC部touch diamond有d興趣。
JX9097 發表於 2008-5-8 14:37 | 顯示全部樓層

如果樓主想長用的話
當然唔prefer買番摩記

Nokia N95其實都唔錯
不過建議買8GB版好d
因為正如其他板友而言
N95電量唔太夠
印象中8GB版好似解決咗呢個問題
kachun28 發表於 2008-5-8 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2008-5-8 14:37 發表
如果樓主想長用的話
當然唔prefer買番摩記

Nokia N95其實都唔錯
不過建議買8GB版好d
因為正如其他板友而言
N95電量唔太夠
印象中8GB版好似解決咗呢個問題 ...

話雖解決左電既問題,但代價就係部機大左又重左。
而且鏡頭蓋由有變冇,都係一個幾大既轉變......
JX9097 發表於 2008-5-8 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2008-5-8 21:01 發表
話雖解決左電既問題,但代價就係部機大左又重左。
而且鏡頭蓋由有變冇,都係一個幾大既轉變......

大咗唔係太多啫
若果怕太大就一定唔會考慮N95 tim
而且mon都大咗(雖則解像度冇變)

唯一缺點都係冇鏡頭蓋
marioso 發表於 2008-5-9 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 epsilon 於 2008-5-8 00:20 發表
我用過三部手機,N記8250→SE(已經唔記得咩型號,摺機面上有個橙色模擬鐘)→摩記E1,
的確N記係令我最滿意既,摩記都唔錯,係有少少慢同偶然會hang機,SE就...差到我年零就換左E1。

我對其他牌子真係好陌生,唯一對HTC部touch dia ...

如果你對PPC phone 有興趣既
不妨轉去用PPC Phone
事關功能比一般電話多, 而且坊間好多軟件增強呢d機既功能

而家 HTC Diamond 比人叫做"機王", 仲未開售
就算係都會唔平

可以考慮下HP o個部iPAQ 612
幾好的