hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) Corolla 入手
開啟左側

Corolla 入手

hkbw 發表於 2008-5-8 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 1081 於 2008-5-8 22:27 發表
嘩,我之前都開過自動波 AE110,上斜真係把鬼火 !
按左 O/D off,上 T7 往西貢方向俾油都唔多願上咁,要踩到比較深上到 3200 - 3400 rpm 打後先至有返 o的力出黎,果時 keep 住 80 km/h 都還可以的,但當部車載多幾個人的時候 ..... 唯有慢慢碌下碌下 .....

不過我有次渣緊部 NZE121 上 T7 開到 80 km/h,見到有部自動波 AE110 (後來發覺部車都係同我泊係同一個停車場) 竟然好輕鬆咁過左我頭,個人估計起碼有 90 -100 km/h 衝上黎,真係強橫 ..... 不過佢果部車內裡有無「加料」就唔知喇 !

咦? 小弟部100仔/CHARADE 行T7, 一個人時四波行晒都OK, 坐多幾個就要三波三千轉左右, 但試過
要踩都踩到100KM/H的...部車其實都好好力.
殺雞焉用牛刀?!
ae100hui 發表於 2008-5-8 23:13 | 顯示全部樓層
其實O/D on/off 有d咩用, 聽人講話off左會食油d, 係咪真嫁?
hkbw 發表於 2008-5-8 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ae100hui 於 2008-5-8 23:13 發表
其實O/D on/off 有d咩用, 聽人講話off左會食油d, 係咪真嫁?

鎖三波, 會好力D, 又因為落唔到OVERDRIVE 超比檔, 所以食油D

殺雞焉用牛刀?!
牛奶仔 發表於 2008-5-9 08:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ae100hui 於 2008-5-8 23:13 發表

O/D Off即係取消四波,只限在一至三波內轉換,由於四波比例高過1比1(三波係1比1),大約係0.73比1左右,所以O/D Off會食油o的。
牛奶仔 發表於 2008-5-9 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2008-5-8 22:27 發表

嘩,我之前都開過自動波 AE110,上斜真係把鬼火 !
按左 O/D off,上 T7 往西貢方向俾油都唔多願上咁,要踩到比較深上到 3200 - 3400 rpm 打後先至有返 o的力出黎,果時 keep 住 80 km/h 都還可以的,但當部車載多幾個人的時候 . ...

正常o黎講AE110係好好力,我老友以前都係楂AE110棍波,到時到候就換油換件,架車都不知幾夠力;我亦都開過幾部自動波AE110及1.3的EE111,一樣有正常保養,都係好夠力喎!

從數據上看,AE110副5A-FE引擎馬力雖然比AE100少五匹,但扭力就大o左0.2kg/m,有14kg/m,而且出力位係早o左o既。
 樓主| fai 發表於 2008-5-9 09:23 | 顯示全部樓層
呢部係棍波,02年10月落地,用了56k入手。到手時44xxxkm。

真係幾好力,之前渣部借番黎既92年323棍波,吊極力子俾少d油
都死火,呢部一般平路慢慢吊唔駛俾油都起到步,二千轉已經好好
力可以上下一個波。

而家用緊第三缸油,不過頭兩缸好大出入,頭一缸上過一次飛鵝山,
39.8L行456.5km($1.3/km),第二缸油40.3L行576.1km($1.09/km),
60%公路40%市區,上一次飛鵝山真係用多咁多油?

而家有d少問題:

1. 買番黎冇耐條原裝天線就唔識收,之後去左間相熟車房搞,可惜佢唔係咁
在行,搞完又製造了其他問題(頂尾翼),之後車房再(我懷疑係夾硬)將條天線
拗開d,唔頂尾翼啦,但就失去左佢最應有既功能--竟然收唔到電台!而家我
想自己去鴨寮街買過條自己換,幾貴?難唔難?有冇邊間鋪頭/型號推介?

2. 我想裝對霧燈,大約要幾錢?去邊度搵/搞好?

[i]影像.從心[/i]
hkbw 發表於 2008-5-9 17:11 | 顯示全部樓層

呢D來港開孔裝既天線, 百幾蚊連埋裝都有...

霧燈有好多款, 你想要返NZE121專門的還是百搭款?
殺雞焉用牛刀?!
1081 發表於 2008-5-9 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2008-5-9 09:23 發表
呢部係棍波,02年10月落地,用了56k入手。到手時44xxxkm。

師兄,原來你果部同我差唔多咋喎,我果架 02 年 11 月落地,剛返來時係 47*** KM
不過價錢相比起你就買貴左 10k ..... 我真的笨了嗎 ?

另外天線問題係 NZE121 的一項弱點,唔識郁的話,之前上網見過話可以去賣汽車零件的地方買返相應的「天線芯」,換返落去就 OK。但你而家的情況,真係唔知點樣好 .....
hkbw 發表於 2008-5-10 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2008-5-9 23:32 發表
另外天線問題係 NZE121 的一項弱點,唔識郁的話,之前上網見過話可以去賣汽車零件的地方買返相應的「天線芯」,換返落去就 OK。但你而家的情況,真係唔知點樣好 .....

唔止NZE121, 係咁多代COROLLA, 係香港裝呢D天線都係弱點...
小弟部100仔03年到而家, 換左最少二至三條...
摩打都換左兩隻..
呢隻野, 掂大力D條天線個摩打都會散, 唔用WD-40抹佢又會太污糟, 咁又會壞...
殺雞焉用牛刀?!
KV9033 發表於 2008-5-10 09:10 | 顯示全部樓層

話時話,天線都唔知點抹,
成支都係油咁,好易沾塵,
抹走d油又驚伸縮唔順..