hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 優化九巴70線建議
開啟左側

優化九巴70線建議

sq285 發表於 2008-5-8 23:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現有70線問題:
1. 北區行車時間約為25-30分鐘,正常情況下東鐵已經到沙田
2. 縱使經好多地區,但確實70響任何地方都係負責執雞
3. 獨市位如果唔坐70號就比較唔方便

大約改動:
路線改由聯和墟開出,經大窩西支路,吐露港公路(大埔段),大埔公路[不停禾輋及乙明],新田圍,
獅子山隧道及九龍原線

效益:
1. 保留途經部份獨市位
2. 保留「最有需要」路段:大窩西支路,大埔公路,並提供更快速服務
3. 保留深夜班次之大部份路線,方便夜歸乘客
4. 行車時間減少
聯和墟至和興路約10分鐘
和興路至林錦交匯處約10分鐘
經過大埔約5分鐘
行經大埔公路約15分鐘
路過沙田及過獅子山隧道約15分鐘(回程20分鐘)
九龍區行車時間維持約20分鐘
全程行車時間約為75分鐘/80分鐘,單程比現時短約25至30分鐘。
5. 全線空調化及降低全程收費,改善服務

由聯和墟開:
每日服務時間
05:40-06:40  30分一班
06:40-08:40  20分一班
08:40-12:40  30分一班
12:40-16:50  25分一班
16:50-18:50  20分一班
18:50-19:40  25分一班
19:40-23:10  30分一班
23:10-00:40  30分一班*
和泰街→和睦路→粉嶺樓路→沙頭角公路→新運路→馬會路→
百和路→和興路→大窩西支路→林錦交匯處→吐露港公路→
大埔公路→獅子山隧道公路→獅子山隧道→窩打老道→上海街→
佐敦道→廣東道→匯翔道
*每日23:10,23:40,00:10,00:40由聯和墟開之班次,到達大窩西支路
後將改經大埔公路→寶雅路→汀角路→大埔公路→寶鄉橋→寶鄉街→
廣福道→大埔公路→獅子山隧道公路後返回原本路線。
收費:
全程收費:10.20
由雍怡雅苑/三渡坑*:9.10
由樟樹灘:8.20
由新田圍村:6.50
過獅子山隧道後:5.20

由佐敦(匯翔道)開:
每日服務時間
05:40-06:40  30分一班
06:40-08:40  20分一班
08:40-12:40  30分一班
12:40-16:50  25分一班
16:50-18:50  20分一班
18:50-19:40  25分一班
19:40-23:10  30分一班
23:10-00:30  40分一班*
匯翔街→廣東道→佐敦道→彌敦道→窩打老道→獅子山隧道→
獅子山隧道公路→大涌橋路→沙田鄉事會路→大埔公路→
吐露港公路→林錦交匯處→大窩西支路→和興路→百和路→
馬會路→新運路→沙頭角公路→和睦路→和泰街
*每日23:10,23:50,00:30由佐敦(匯翔道)開班次,到達大埔公路後
會改經廣福道→寶鄉街→寶鄉橋→大埔太和路→汀角路→寶雅路→
大埔公路→林錦交匯處後返回原本路線。

收費:
全程收費:10.20
過獅子山隧道後:9.10
由落路下:8.70
由樟樹灘:6.50
由圍頭村/廣福村*:5.10
由塘坑:3.90

新增轉乘優惠:
70轉70K,優惠額為4元
70(往聯和墟)轉70X(往上水),次程免費

用車:全線ADS,繁時8輛,非繁時6輛

另外,270A往上水方向增加晚上00:40班次,由70北行原有尾班車行走。
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
 樓主| sq285 發表於 2008-5-8 23:55 | 顯示全部樓層
停站列表

由聯和墟開:
01. 聯和墟總站
02. 海聯廣場
03. 禮賢會中學
04. 粉嶺消防局
05. 祥華村祥頌樓
06. 粉嶺中心
07. 塘坑
08. 粉嶺和興路
09. 何家園
10. 九龍坑
11. 南華莆
12. 大窩
13. 泰亨
14. 中心圍
15. 圍頭村
吐露港公路
**. 康樂園
**. 三渡坑
**. 帝欣苑

**. 太和鐵路站
**. 大埔政府合署
**. 大埔舊墟公園
**. 大埔寶鄉街
**. 大埔廣福道

**. 大埔運頭角里
**. 廣福村
有**之車站只會於晚上23:10,23:40,00:10,00:40
由聯和墟開之班次使用。

16. 雍怡雅苑
17. 松濤閣
18. 南苑
19. 荔枝坑
20. 松仔園
21. 松仔園瞭望台
22. 鹿茵山莊
23. 樟樹灘
24. 大埔尾
25. 赤泥坪
26. 中文大學
27. 崇基學院
28. 麗坪路
29. 九肚山路
大埔公路
30. 新田圍村
31. 獅子山隧道
獅子山隧道
32. 九龍塘聯合道
33. 九龍塘鐵路站
34. 龍濤花園
35. 九龍醫院
36. 萬基大廈
37. 何文田街
38. 廣華醫院
39. 油麻地消防局
40. 永星里
41. 西貢街
42. 佐敦炮台街
43. 佐敦(匯翔道)

由佐敦(匯翔道)開:
01. 佐敦(匯翔道)
02. 佐敦炮台街
03. 油麻地寧波街
04. 油麻地文明里
05. 青年會
06. 廣華醫院
07. 勝利道
08. 九龍維景酒店
09. 聖佐治大廈
10. 九龍塘會
11. 基督中心堂
12. 九龍塘鐵路站
13. 映月台
獅子山隧道
14. 獅子山隧道
15. 新田圍村
大埔公路
16. 落路下
17. 九肚山路
18. 海憩閣
19. 麗坪路
20. 崇基學院
21. 赤泥坪
22. 大埔尾
23. 樟樹灘
24. 鹿茵山莊
25. 大埔滘公園
26. 松仔園
27. 荔枝坑
28. 翡翠花園
29. 松濤閣
30. 雍怡雅苑
吐露港公路
**. 廣福村
**. 大埔廣福道
**. 大埔寶鄉橋
**. 林村河畔
**. 太和村商場
**. 帝欣苑
**. 康樂園
有**之車站只會於晚上23:10,23:50,00:30
由佐敦(匯翔道)開之班次使用。
31. 圍頭村
32. 中心圍
33. 泰亨
34. 大窩
35. 南華莆
36. 九龍坑
37. 何家園
38. 和合石新村
39. 塘坑
40. 粉嶺中心
41. 粉嶺名都
42. 粉嶺樓
43. 粉嶺樓村
44. 上水宣道小學
45. 聯和墟總站
chan6723 發表於 2008-5-9 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2008-5-8 23:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
現有70線問題:
1. 北區行車時間約為25-30分鐘,正常情況下東鐵已經到沙田
2. 縱使經好多地區,但確實70響任何地方都係負責執雞
3. 獨市位如果唔坐70號就比較唔方便

大約改動:
路線改由聯和墟開出,經大窩西支路,吐露港公路( ...

唔經大埔沙田,北區又只係經聯和墟 (祥華,粉嶺中心一定唔會搭 70 出九龍),
兩條山路沿線客量好有限,咁搞法…

呢條路線,出九龍一定唔停得新田圍,係公路連轉兩條線埋站太危險喇…
df9321 發表於 2008-5-9 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2008-5-9 01:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔經大埔沙田,北區又只係經聯和墟 (祥華,粉嶺中心一定唔會搭 70 出九龍),
兩條山路沿線客量好有限,咁搞法…

呢條路線,出九龍一定唔停得新田圍,係公路連轉兩條線埋站太危險喇… ...
佢都唔係行沙田路,佢行火車站果邊...
無聊中......
Wright---AVW16 發表於 2008-5-9 15:27 | 顯示全部樓層
I think it can have a stop at Cultural Museum (to Kowloon) and Jat Min Chuen (to Luen Wo Hui), it don't increase too much time and can gain more passengers
 樓主| sq285 發表於 2008-5-9 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2008-5-9 15:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
I think it can have a stop at Cultural Museum (to Kowloon) and Jat Min Chuen (to Luen Wo Hui), it don't increase too much time and can gain more passengers
就係唔停得

如果回程可以的話都想停完新田圍之後由沙田路入大埔公路
出九龍就諗唔到更好方法,如果有去程冇回程區議員又要求果陣就真係捉蟲
expertuser 發表於 2008-5-9 22:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| sq285 發表於 2008-5-9 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser 於 2008-5-9 22:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
70 咁改法似乎仲慢過 270A

另外如果 70 轉全冷,降低全程收費;那 270A 收 $12.3;70 收 $8.2, $11.2
咁 70 號全冷即是幾錢,新線比 270A 慢 + 路程也比它長

另外
**. 大埔政府合署
**. 大埔舊墟公園
**. 大埔寶鄉街
**. 大埔廣福道
**. 大埔運頭角里
**. 廣福村

呢幾個站已有途經尖沙咀的 271 頻密特快線行走,70 無須入去而浪費乘客時間
而且您咁改好大機會整到個有二線去同一地方,但車費不同價出黎
縮短但減班,請問是什麼意思?  另外由墟和墟開出是指全日,定特定班次?

加埋 70 係獅隧公路停二次站,好大機會出意外,此二站建議取消其中一個
大埔山,瀝源禾輋,乙明就是 70 其中獨市位,竟然飛左不停站= ="

另外請澄清 70 到底是經大埔山,定全日不停,一或是限制停站?
一樓寫全日不經,但點解二樓全日來回都會有資料既?

建議全程收費係$10.20,可能係我冇打$睇唔到
有**號係深夜班次停站,收費$9.10
而我所指一段吐露港公路係由林錦交匯處去元州仔一段(呢度我都要講聲唔好意思)

70號響獅隧公路停站呢個問題我有諗過,
定線上已經(一半)解決o左呢個問題

至於瀝源禾輋同乙明已經有72A去大埔,而去大窩西支路我相信81K+73A或
81K+東鐵+小巴會較70一程合適,但又真係有幾多人需要?

最後一點:70號點改都會慢過270A啦,不過o甘改速度上就會對比依家改善...
expertuser 發表於 2008-5-9 23:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| sq285 發表於 2008-5-10 00:07 | 顯示全部樓層

原帖由 expertuser 於 2008-5-9 23:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
BBI 並不是萬能,而且上得山的車係人都知是疏車,而且又不是孖站
定線控制 和 停站位有直接關系,而且 70 尾車開得遲過 70X 會比它慢 (另外尾車 70 要改經大埔區先去北區,極大可能會 70X 走左先 70 後到站,要轉車的乘客怎辦 = ?

73A 同 81K 班次完全不夾,73A 0015 就沒車,81K 就是反向開出 (尾車開 0045)
81K 開左 70 同 N271 有排都未到 =="
您的意思即是 70 號車有二種以上收費模式 (平日 $10.2,夜晚 $9.1;仲未計分段)?

關於收費我建議你再睇o下我第一篇文,我唔再重複

至於BBI,係畀日間去上水班客用,70X班次點都會好過70掛
至於尾班車問題,其實可以將經大埔班次改經埋沙田上埋上水(即係現有70線),反正用途都係方便尾班客...

至於81K轉73A就好明顯冇人會o甘做,因為大部份人都會改坐東鐵再轉車
不過真係有幾多人受影響就見仁見智啦