hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴 士 車 費 最 高 加 7% 每 日 影 響 400 萬 人 ...
開啟左側

[問題] 巴 士 車 費 最 高 加 7% 每 日 影 響 400 萬 人

JN6854 發表於 2008-5-10 10:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.appleactionews.com/si ... amp;art_id=11091009

因為加埋油價因素 俾多3%巴士公司「走盞」
會唔會出現加幅比巴士公司要求仲要多0既情況...?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
ATR83 發表於 2008-5-10 21:48 | 顯示全部樓層
站在巴士公司角度,這固然係好消息
但你估運吉同乘客會有咩想法,莫講話10%,可能連5%已經好反感
知足‧就能活得幸福
石頭 發表於 2008-5-10 22:57 | 顯示全部樓層
最高加7%...即係點?

巴士公司有心玩野既話,長途線加7%,短途線加1%都得la!

陳祖澤:「咁樣平均都係4%姐,我相信市民絕對有能力負擔。」
LRT1027 發表於 2008-5-10 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2008-5-10 22:57 發表
陳祖澤:「咁樣平均都係4%姐,我相信市民絕對有能力負擔。」

而家佢仲有得理 ?
epsilon 發表於 2008-5-11 00:55 | 顯示全部樓層
唔係一間巴士公司可以加價0.1%-7%不等,
而係指間間公司唔同幅度,最高會獲批准加價7%,同埋現階段唔會講準確數字。
石頭 發表於 2008-5-11 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2008-5-11 00:55 發表
唔係一間巴士公司可以加價0.1%-7%不等,
而係指間間公司唔同幅度,最高會獲批准加價7%,同埋現階段唔會講準確數字。

但係佢個數字點黎?咁多條線都係加咁多?

定係長途線加多D,短途線加少D?

最高加價7%,咁長途線加13%,短途線加1%,平均都係7%!
Honman 發表於 2008-5-11 10:28 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

澤哥係九記德高望重同埋佢還是非執行董事. 佢出句聲, 何達文同伍小姐應該唔敢唔理.
不過佢應該冇時間理, 佢要先應付奧運馬術. (對於有錢人來講, 馬仔應該比巴士更有趣).
4056 發表於 2008-5-11 12:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2008-5-10 21:48 發表
站在巴士公司角度,這固然係好消息
但你估運吉同乘客會有咩想法,莫講話10%,可能連5%已經好反感

如果真係加足預計既7%...

296M呢條廢線收成$4.5仲叫人點搭?
690/692呢d好線但收費$12.8本來已經高過地鐵,加價後變$13.7即係趕客?本來已經有地鐵,加埋價可能可以摺線...
仲有,過海線點同聯營既公司夾?
柏麗之戀
JX9097 發表於 2008-5-11 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2008-5-11 12:58 發表

690/692呢d好線但收費$12.8本來已經高過地鐵,加價後變$13.7即係趕客?本來已經有地鐵,加埋價可能可以摺線...
仲有,過海線點同聯營既公司夾? ...

296M不如取消咗佢算啦
依家班班車都吉車遊街咁滯
就算照顧學生客,都cut到學校線算啦
非繁時/假日唔開好過

690情況都仲好少少
景林/翠林/康盛都仲會搭佢
(especially山上啦)

692就真係...不如交番個波俾港鐵吧啦
EE9255 發表於 2008-5-11 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2008-5-11 12:58 發表

仲有,過海線點同聯營既公司夾? ...
不嬲不少巴士同小巴都差不多價競爭緊,
小巴加價就話搭巴士,巴士加價又話搭小巴,難度小巴不會加價?
遲早問題咋嘛,如果大家唔加價對大家都冇好處,鬥頂爛個市