hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [徵相] 舊調景嶺巴士總站
開啟左側

[徵相] 舊調景嶺巴士總站

3asv6 發表於 2008-6-9 00:16 | 顯示全部樓層

70年代張圖由馬遊塘至現墳場通道呢一段安達臣道
終於消失左,即宜家地圖上見到的相似.只係當時
未有"衛徑"命名...

真係未有寶林道前由井欄樹慢慢"凳"入調景嶺真係
幾係0野...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
ricky619 發表於 2008-6-9 15:30 | 顯示全部樓層
終於搵番張單張...

評分

參與人數 2aPower +8 收起 理由
3asv6 + 5 多謝分享!!
emanuele_lee + 3 搵返英文版了,thanks!

查看全部評分

牛奶仔 發表於 2008-6-9 16:17 | 顯示全部樓層
我有本95年的通用地圖, 從全境圖的一頁中, 當時的馬游塘村的小路仍可能往藍田的碧雲道, 出口大約係而家德田村靠山一方近藍田公園之間一帶, 昨日專登開車過去睇睇, 可惜連任何遺跡都不復見. 而早前都入過去馬游塘村, 不過當時無帶地圖, 入去其中條分义路盡頭都唔似有被封的痕跡, 我估計當時行錯路.

至於安達臣道近秀茂坪的出口, 從1973年的地圖睇, 在未有該段寶琳路之前, 該小路原本就是跨過現時的寶琳路, 再向現時的寶達村延伸, 再經現在位於寶達村的秀茂坪天主教小學側邊, 一路向將軍澳道方向前進. 如果沿著秀茂坪道向藍田方向行, 過o左上秀茂坪迴旋處後落少少, 臨近將軍澳道上面天橋之前, 留意左手邊有條已被鐵絲網封著的路口, 這條被封的路就是原本從安達臣道分义出來的支路, 不過因為興建了寶達村, 這條路已被截斷, 不過該路口的鐵絲網有缺口, 我見有不少人會行入該段路, 但唔知可唔可以行入寶達.

但從安達臣道近寶達村的出口, 跟寶達村的行車道的高度比較, 寶達村的一段似被挖深了, 位置比寶琳路低好多, 即以前的車路, 現在已位於半空!

沿秀茂坪道過橋到了連德道, 左手邊又有一條被劃作地盤進道的路口, 看地圖見這條路都係幾長, 盡頭幾乎貼住現已消失的一段馬游塘路, 可惜呢段路無辦法進入.

之後我再到將軍澳墳場的路上去, 跟舊時的地圖對照, 呢段如無意外應該係以前安達臣道 (版友貼1973年那張卻沒有這段路?), 在到達墳場迴旋處前少少有條小路落山, 係去聯安村, 估計聯安村以前都要靠安達臣道出入, 但這條村路會否又是以前的安達臣道則唔知道了.

最後我又返回寶琳南路, 看看被泊滿的旅遊巴及得返條陣的ECHO小巴, 對比1973年那張, 呢段掘頭路應是未擴闊前的寶琳路, 原本寶琳路係直入而家的寶琳南路, 但由於要發展康盛至翠林的一段寶琳北路, 寶琳路便要改為直落寶琳北路, 落寶琳南路變成要右轉, 但從1973年的地圖睇, 舊寶琳路的終點是青年會青年營, 寶琳南路應是在青年營前的分义路才開始. 又從靈實醫院對開的寶康路, 可以知道昔日調景嶺的海岸線, 因為以前的靈實醫院是沿海興建而成.

好少打條咁長的回文!! 話時話, 有無師兄有該部CY3154 ECHO小巴服役時的相片?
唔大得,唔少得,點至得呀?
牛奶仔 發表於 2008-6-9 16:31 | 顯示全部樓層

原帖由 3asv6 於 2008-5-26 00:59 發表

想問下你行上去堆旅遊巴有無見狗?想搵日落去影部
廢旅遊巴同條echo陣,因為之前貼過相0個個版友話
呢度都見過有狗...

昨日我上去睇架ECHO時就無見狗, 但就有一個比惡狗更惡o既車房仔企o係個露天停車場門口喝住晒! 聽講段掘頭路係屬政府喎! 個車房仔憑咩喝人呢? 相反我地係咪有權告人非法霸佔公地?
牛奶仔 發表於 2008-6-9 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2008-6-9 00:16 發表
70年代張圖由馬遊塘至現墳場通道呢一段安達臣道
終於消失左,即宜家地圖上見到的相似.只係當時
未有"衛徑"命名...

真係未有寶林道前由井欄樹慢慢"凳"入調景嶺真係
幾係0野... ...

坐亞比安本身已經夠嘈夠凳, 加上係用硬座, 全手動轉波又chok過自動波, 幸好90車速都唔會高得去邊, 同埋80年代乘客要求無咁高, 都無乜所謂, 同當年o係大陸坐長途巴士比都唔會太輸蝕.
a_drew 發表於 2008-6-9 17:15 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n370 於 2008-6-5 01:03 發表

咁又未咁快,呢一期ge工程只係做安達臣道同秀茂坪道之間的山頭。
除佐近清水灣道的一段會擴闊外,其餘路段的定線會維持原狀。

不過工程範圍正正係安達臣道ge路邊,就算大部份的路段照樣係keep到九曲十三彎,沿路的風景預 ...

等石礦場關閉先會平整安達臣道以北山頭
112 發表於 2008-6-9 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2008-6-9 16:17 發表
不過該路口的鐵絲網有缺口, 我見有不少人會行入該段路, 但唔知可唔可以行入寶達.

是可以的 每朝都有唔少晨運客

該段路還裝上了路燈,夜晚都可以行。如果唔係有人剪爛了鐵絲網,這段路美化了又有何用
JC FD
jr9475cys 發表於 2008-6-9 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2008-6-9 16:42 發表

坐亞比安本身已經夠嘈夠凳, 加上係用硬座, 全手動轉波又chok過自動波, 幸好90車速都唔會高得去邊, 同埋80年代乘客要求無咁高, 都無乜所謂, 同當年o係大陸坐長途巴士比都唔會太輸蝕. ...

我呀媽D舊同學話以前返學坐90去調景嶺(70年代),D師傅夠膽死晌安達臣道飛車,仲激過坐過山車 .

樓主| emanuele_lee 發表於 2008-6-9 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 jr9475cys 於 2008-6-9 17:31 發表

我呀媽D舊同學話以前返學坐90去調景嶺(70年代),D師傅夠膽死晌安達臣道飛車,仲激過坐過山車 .

我第一次去安達臣道(坐私家車)感覺唔比搭巴士差
凹凸不平的路面, 一個唔小心就刮到車底
迎面一部田螺車+狹窄的路面, 勁驚俾佢撞散

p.s. 請問有冇巴打知道亞比安支波棍係點樣操作?
       睇相見到亞比安無離合器踏板(冇睇錯的話)
       多謝

零席? 人名嚟架?
3asv6 發表於 2008-6-10 01:57 | 顯示全部樓層

沿秀茂坪道過橋到了連德道, 左手邊又有一條被劃作地盤進道的路口, 看地圖見這條路都係幾長, 盡頭幾乎貼住現已消失的一段馬游塘路, 可惜呢段路無辦法進入.

呢條路係米你搭車由寶林路落黎落到盡,你會經過一條行車天橋.再過埋
呢條行車天橋後你會見到一個十字路口的,十字路口左邊有鐵絲網封住的
.轉右就會落左去將軍澳道落斜往觀塘方向.呢個封閉路口我每次經過都
好有興趣想行入去睇,不過去到宜家都無可能.因為長期比鐵絲網"門"
封死,我都睇過地圖呢條路入到"篤"係同已消失呢段安達臣道係差唔多
貼住.不過可能已消失呢段安達臣道或衛徑三段可能0係呢條路盡頭有塊
牆上面,因呢條已封的路另一邊唔見有0野阻...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架