hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議會強烈反對取消九巴70號線
開啟左側

[經歷分享/報告] 北區區議會強烈反對取消九巴70號線

KF8311 發表於 2008-5-15 01:01 | 顯示全部樓層

以前70 班次都好密(80年代)

被不斷減班0既原因係北區大部份居民唔需要佢出九龍

有九鐵

正常居民梗係會揀快靚正0既交通

而家仲有埋270A,70需求再一步減少

試問點可能唔疏??

仲有,如果北區d 區議員咁叻,叫佢地爭取下373A 全日好過,或者北區出深水埔等全日線

好過0係度留埋d 廢線
da54 發表於 2008-5-15 01:01 | 顯示全部樓層
我想問下上水區份文件有無解釋 70 號取消後有咩補償呢?
好似沙田份文件咁會提下 RDP 加 10 架車咁....

至於你們信不信?反正我信了
tonio 發表於 2008-5-15 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 KF8311 於 2008-5-15 00:52 發表

最失敗0既係70 到而家都未取消

你都識得講三條線互裝

咁不如兩條線互裝會好d,唔駛浪費咁多資源

無錯, 如果係互裝, 有幾多條線由大埔返上水都無用, 條條都咁疏.
但要留意呢個係九巴管理既問題.

我住上水, 如果條 73 號可以唔入粉嶺南, 廿零分鐘去
得到大埔, 10 分鐘一班車, 換走 70 號或 73A 我都制.
好過而家條條都唔掂.

tonio 發表於 2008-5-15 11:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KF8311 於 2008-5-15 01:01 發表
以前70 班次都好密(80年代)

被不斷減班0既原因係北區大部份居民唔需要佢出九龍

有九鐵

正常居民梗係會揀快靚正0既交通

而家仲有埋270A,70需求再一步減少

試問點可能唔疏??

仲有,如果北區d 區議員咁叻,叫佢地爭 ...

北區區議員有爭取開辦往西九龍及過海的全日線.

以我所見, 而家 70 號都似係「籌碼」, 若 70 號俾人取消左
而無得開新線, 議員同居民就真係乜都無. 保住條 70 號先,
或者他日可用來交換出西九龍的全日線. (當然, 這可能只是
我一廂情願的想法)
上水站長 發表於 2008-5-15 12:03 | 顯示全部樓層
運吉無死錯人既~
佢地好似提都無提過開新線去西九龍.

373/373A佢地又唔批架啦~

仲唔保住條咁既線容咩易第時連3K郊區線呀~其餘埔公線都會係咁架?

根本佢地都無將北區居民放係眼內架啦~
九巴上水車廠車務通告為準
 樓主| toby13031990 發表於 2008-5-15 13:35 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2008-5-15 01:01 發表
我想問下上水區份文件有無解釋 70 號取消後有咩補償呢?
好似沙田份文件咁會提下 RDP 加 10 架車咁....

個人感覺這份報告寫得太含糊, 有誤導之嫌,
運吉不應將RDP內所提及的加10部巴士混入取消70號線,
兩件事互不相干,
加10部巴士並不是因為取消70,
運吉表明取消70後會加派4部巴士加強其他巴士路線,
相信其中一部是蛇車.

而且, 取消70時九巴會派工作人員教導乘客乘車?!  
如何?
在車站教導?
取消前在70車廂上個別解答?
前所未有.....
支持取消九巴82K號線
ATR83 發表於 2008-5-15 15:10 | 顯示全部樓層

其實可唔可以把70號改成為上下午繁忙時間才服務(類似307P),咁班議員應該會妥協卦
知足‧就能活得幸福
278x 發表於 2008-5-15 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 KF8311 於 2008-5-15 00:50 發表

我睇到你呢句,我心諗佢地可以搭小巴

我敢寫包單,呢d 人係見到咁0岩有車先上

想問dee3@italk 你當日坐70係所為何事?牛河?定係趕時間返屋企坐?

個個都係見到咁岩有車就上ga啦
絕大部份鄉郊線都係咁
包括53,76K,77K等等
我唔係反對取消70~但取消之後換o黎係一大埋唔清唔楚ge配套同班次唔固定ge紅小
咁就真係要bargain下啦
278x 發表於 2008-5-15 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 KF8311 於 2008-5-15 00:52 發表

最失敗0既係70 到而家都未取消

你都識得講三條線互裝

咁不如兩條線互裝會好d,唔駛浪費咁多資源

本身互裝就唔好
唔理佢係2條線又好,3條線又好
如果好似你咁講應該一條線就最唔浪費資源
因為一定無得互裝
278x 發表於 2008-5-15 16:06 | 顯示全部樓層

原帖由 KF8311 於 2008-5-15 00:54 發表

你所指0既部份居民想有一程車到只係佔好少數,唔夠維持70 0既生存

真係佔好少數?
如果係咁的話點解年年區議會都話要開新線由北區去大埔?
個個都知有東鐵~但巴士ge好處就係點到點
70唔好ge地方係因為佢太兜同埋同其他線太重疊
如果改一改路線同修改班次可能會好D
始終一刀切未醫過唔係咁好

最唔明就係九記話70每年令佢唔見200萬
明知需求唔係特別大
但係點解70仲係用11M大車~有時仲要有12M車
仲要部份時間開20min一班
真係諗極都唔明