hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 呢個考官真離譜
開啟左側

呢個考官真離譜

gl4355 發表於 2005-6-25 21:16 | 顯示全部樓層

但..其實..examiner都唔知你係咪名校生la, 咁點會「留難」你.....
而且.....examiner話你條問題錯左...咁一定真係錯lor....並唔會係佢地有心玩你...自己問題都未問得....仲要話人地有心玩你......
獨...
sa 發表於 2005-6-25 22:45 | 顯示全部樓層
>>Please look at the form once more.

即係指你錯grammar, 可能你用錯present tense, past tense之類
佢話得你錯, 9成都係你錯架喇...
英文A唔A, Oral 呢份卷完全起唔到重要作用
你如果自己英文真係值"A"既, 咪係oral卷其他part拎返分lor
一個真係勁既人, 係oral可以拎足7+7+7,
即係問題7分, role play presention skills 7分, grp interaction 7分
你答少一題最多少左第一part既1分, 亦唔影響到你presentation skills 拎唔到7分

就算oral真係B左..你英文咁"勁", 咪其他卷A晒佢lor, 咁都實有A~

自己能力未夠, 就應該檢討係自己有咩未做好, 唔o係係到嘈
嘈完都唔會有人幫到你, 因為HKAA都會問返個examiner,
examiner個時扣得你分, 而家都唔會俾返你
gl4355 發表於 2005-6-25 22:51 | 顯示全部樓層
認同上面位人兄既講法
我明白大家緊張自己既成績, 但..你估A咁易咩...自己form錯問題...仲賴examiner唔..咁就唔係太la

我考果時..都見有人問極都錯...結果四分鐘一題都問唔到既都有, 人地咪又係gramma錯, examiner見到你錯...梗係叫你問多次la~
佢俾機會你, 你仲怪人地, 有冇搞錯
獨...
kwyeung 發表於 2005-6-25 23:12 | 顯示全部樓層

聽樓上講完, 再細心睇過樓主提供的situation與questions,
似乎理不在樓主....

You are Chris Wong. You work for the Hospital Authority. Your boss has asked you to interview parents whose child is in hospital about their stay.

1. Name of Hospital
Which hospital did your child stay in?

年年考CE時總有人說自己一定A硬咁....之前其實都講過,
你覺得自己考得好唔需要四圍講/暗示, 咁會對其他考生
(尤其是失準的一群)構成不必要的心理壓力。
sa 發表於 2005-6-25 23:47 | 顯示全部樓層
[ref=280542]kwyeung[/ref]  在 2005-6-25 11:12 PM 發表:

聽樓上講完, 再細心睇過樓主提供的situation與questions,
似乎理不在樓主....

You are Chris Wong. You work for the Hospital Authority. Your boss has asked you to interview parents whose child is[ ...

似乎今年好考grammar, 聽幾個朋友講, 個examiner都叫佢轉一轉個form
其實你轉到係唔會扣分
YC 發表於 2005-6-26 14:53 | 顯示全部樓層
[ref=278616]chicken[/ref]  在 24-6-2005 00:30 發表:

repeat當然可以多於一次啦...不過就可能扣分,但係若果你個答案真係唔清楚,第二個examiner問你咪又冇分囉...

倘若有兩次或以上要求考官重覆答案,考官對該考生的印象會較差,可以的話,盡量做到只有一次要求考官重覆答案甚至不用這樣做(當然要確保只聽一次便聽到答案)。
YC 發表於 2005-6-26 15:12 | 顯示全部樓層

[ref=280514]sa[/ref]  在 25-6-2005 22:45 發表:

>>Please look at the form once more.

即係指你錯grammar, 可能你用錯present tense, past tense之類
佢話得你錯, 9成都係你錯架喇...
英文A唔A, Oral 呢份卷完全起唔到重要作用
你如果自己英文真係 ...

大多考官都會多給予一次機會予錯用時式(tense)的考生再提問一次,如再錯用時式,考官便會着令該考生提問下一條問題,意味該考生該問題將無法取得答案而不能向第二位考官說出答案。

由於考官已着令該考生提問下一條問題,該考生便不應嘗試第三次就同一條問題提問,因為這樣做等於不遵從考官的指示,只會被扣更多分數。

至於向第二位考官回覆答案的問題,考生可以回答"Sorry,I failed to get the exact answer."這樣答法本人未知能否取得少許分數,但如此可令整個流程圓滑些,比"口啞啞"還好。事實上,很多老師均作如此建議。
virus 發表於 2005-6-26 16:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
gordonckchan 發表於 2005-6-26 16:30 | 顯示全部樓層
我建議你最好投訴,睇下有無得補救
事關Oral role play即使有1條答唔到/問唔到,C Grade都幾乎絕望

其實個考官(正常既)叫你repeat 問題,通常係你發音有問題
如果係grammatical mistakes,通常會照答,不過分數會低d (或印象分低d)
假如問Place of residence,你問「Where do you live in?」
佢會照俾答案你,不過印象分會低少少啦
(正確既問法唔駛加in)
GC
gn3509 發表於 2005-6-26 18:23 | 顯示全部樓層

[ref=277381]S3BL100[/ref]  在 2005-6-22 10:01 PM 發表:

同樓主一樣, 有問題俾個examiner話"You've asked the wrong question.
Please look at the form once more."

好彩淨係得一條出事, 不過個examiner語氣非常冷. 唔知係咪真係
好似我老師所講, 有 ...

我諗極都唔明咁做對佢有乜好處......
其實係咪你自視過高呢?
有實力既,佢點玩都玩你唔死

而且全港咁多所謂"名校生",佢整得死幾多過?
整死晒,唔通ORAL拎A既全部都係BAND3考生?

對呢個"整死名校生論"感覺得一個:莫名奇妙
今期流行:690是原罪